Nu dras tumskruvarna åt på svenska folket! Men det är fortfarande frivilligheten som gäller. På papperet i alla fall.

Fram till i eftermiddags hade covid-19 skördat 239 människors liv i Sverige. Uppemot 5 000 svenskar har smittats av coronaviruset. Det betyder att kurvan nu har skjutit kraftigt i höjden. Kraftigare än vad regeringen och folkhälsomyndigheten hade hoppats på.

I förhållande till folkmängden är dödstalet i Sverige det högsta i Norden. I Norge var onsdagens siffra totalt 43 dödsfall, i Danmark 104 och i Finland 17.

Så här får det inte se ut med stora folksamlingar
Bild: youtube.com

Det är nu som den berömda men också starkt kritiserade svenska frivilliglinjen sätts på sitt hårdaste prov. Redan idag drogs tumskruvarna åt på svenska folket genom en lång rad nya råd och anvisningar om hur vi ska uppträda i fortsättningen för att minska smittspridningen.

Fortfarande är åtgärderna frivilliga – men i praktiken bara på papperet. Det handlar fortfarande inte om lagstiftning.
Socialminister Lena Hallengren
Bild: flickr./fotograf: Martin Hörner Kloo
Men socialminister Lena Hallengren slog bokstavligt talat näven i bordet när hon idag klargjorde att svenska folket  m å s t e  leva upp till de nya begränsningarna:

Alla svenskar har ett eget ansvar för att förhindra smittspridning”, underströk Hallengren med emfas.

Folkhälsomyndighetens presskonferens onsdag

Enligt folkhälsomyndigheten är alla verksamheter i Sverige skyldiga att minska risken för smittspridning. Här är några vägar som nu anbefalls av myndigheten och regeringen:

Så här får det inte se ut!
Bild: pricerunner.se
 • Butiker, köpcentra och gallerier ska begränsa antalet kunder i lokalen
 • De ska ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt avståndet mellan varje kund ska vara
 • Idrottsföreningar bör hålla träningar och andra aktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare.
Ingen bör byta om i omklädningsrum efter träning eller matcher
Bild: youtube.com
 • Ingen ska få byta om i omklädningsrummen efter träning
Undvik besök i simhallar
Bild: pitea.se
 • Besök på simhallar måste begränsas
 • Idella föreningar bör skjuta upp årsmöten och liknande om mötet kräver att deltagarna möts på samma plats
 • Arbetsgivare ska se till att personal och besökare håller avstånd
 • Anställda ska om det är praktiskt möjligt arbeta hemifrån
Onödiga resor ska undvikas
Bild: Elisabet Höglund
 • Onödiga resor ska undvikas
Åk inte kollektivt mer än nödvändigt, säger folkhälsomyndigheten
Bild: Elisabet Höglund
 • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas
Tågresor ska också begränsas
Bild: Elisabet Höglund
 • Antalet turer ska anpassas så att trängsel undviks
 • Personer över 70 år ska helt undvika att åka kollektivt eller resa med andra allmänna färdmedel
Personer över 70 år ska begränsa sina sociala aktiviteter och inte handla i butiker
Bild: haninge.se
 • Personer över 70 år ska också undvika att handla i butiker och apotek eller vistas på platser där människor samlas
 • Gudtjänster och firandet av ramadan måste begränsas under påskhelgen
 • Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och allmänna råd ska gälla till och med den 31 december 2020 – med möjlighet till  förlängning eller begränsning

Det är alltså ord och inga visor. Det handlar inte om frivillighet längre. Det handlar om tvång, men ett icke lagstadgat tvång.

Onsdagens presskonferens med folkhälsomyndigheten

När jag hörde folkhälsomyndighetens besked vid dagens presskonferens blev jag överraskad. Varför har man dröjt nästan en vecka med dessa anvisningar? Redan i fredags i förra veckan kom beskedet att bara 50 personer får vistas samtidigt på allmänna sammankomster istället för som tidigare 500 personer.

Varför presenterade inte folkmyndigheten de hårdare kraven redan i fredags? Varför väntade man till idag? Sen i fredags har ytterligare 2 000 svenskar smittats av viruset och ytterligare 147 människor har avlidit. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell och folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

Jag ska inte säga att detta bara beror på att folkhälsomyndigheten har dragit benen efter sig med de hårdare anvisningarna men hade dessa kommit redan i fredags så hade kanske folk redan då iakttagit större försiktighet så att färre hade blivit smittade.

Jag misstänker att både regeringen och folkhälsomyndigheten i slutet av förra veckan hoppades på att smittkurvan skulle tänjas ut ytterligare eller till och med plattas till. Istället har det blivit tvärtom. Med de nya kraven kommer folks rörelsefrihet att inskränkas ytterligare.

Anders Tegnell

Det är definitivt inte fel, tvärtom. Det har tidigare funnits en tendens i Sverige att man har väntat för länge med nödvändiga åtgärder. Statsepidemiolog Anders Tegnell hade säkert hoppats att Sverige skulle förbli annorlunda än andra europeiska länder. Nu börjar vi istället mer likna våra grannar, EU-bröder och EU-systrar, även om siffrorna både för antalet smittade och antalet avlidna ligger på en betydligt lägre nivå, i varje fall jämfört med de stora länderna på kontinenten.

Om många blir smittade av viruset uppstår en s k flockimmunitet
Bild: sto-regionen.se

Sedan finns det en misstanke hos mig att våra myndigheter gärna ser att så många svenskar som möjligt blir smittade av coronaviruset. Redan för flera veckor sen talade Anders Tegnell om ”flockimmunitet”. Ingen förutom virologer och immunologer visste då vad det var.

Anders Tegnell

När han förklarade att poängen med ”flockimmunitet” var att så många som möjligt skulle smittas (lindrigt, förstås) och därmed bli immuna mot viruset förstod jag saken bättre. Den som är immun smittar nämligen inte längre. Ju fler som blir immuna, desto mindre är risken att de äldre och skörare människorna blir smittade och att färre dödsoffer skördas.

Till en början tyckte jag att resonemanget med flockimmunitet var rått, cyniskt och omänskligt. Idag förstår jag sammanhanget bättre och har bättre förståelse för den här tanken. Om många friska och starka människor drabbas av viruset blir de alltså immuna utan att de fördensskull blir själva blir allvarligt sjuka. Men man kan ju aldrig veta …

Flockimmunitet är en slags konstgjord vaccination – i brist på riktigt vaccin.

Spaniens vackra stränder ligger ödsliga och övergivna
Bild: Elisabet Höglund

Det är därför det har kommit så hård kritik mot länder som Italien, Frankrike och framförallt Spanien som i princip har stängt ner hela sitt samhälle. I Spanien får ingen gå ut och handla mer än två gånger i veckan. Ingen får gå till jobbet om man inte är verksam i livsnödvändiga företag som t ex livsmedelsbutiker. Ingen får vistas utomhus, inte ens för att ta en kort promenad.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det är vansinne. Det är kontraproduktivt därför att det kommer att det senare kommer att slå tillbaka mot det spanska samhället.

Gatorna i Spanien ligger också öde. Det är bara blommorna som visar att de har ett liv.
Bild: Elisabet Höglund

Hur då? undrar ni förstås. Jo, om man stänger inne alla människor under flera månader så att de aldrig kommer i kontakt med viruset, så skaffar de sig heller ingen immunitet mot viruset. När den spanska regeringen en vacker dag bestämmer sig för att lätta på restriktionerna och låta folk gå ut och röra sig fritt igen, ja då slår en andra epidemi till direkt. Viruset finns ju kvar hos en del människor samtidigt som miljoner spanjorer saknar immunitet. Det är en enkel matematik att räkna ut vilka konsekvenserna blir.

Vad händer när spanjorerna släpps ut i det fria igen?
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Det är bra att Sverige går sin egen väg – även om den vägen från och med idag är allt mindre frivillig. Jag är stolt över att jag är svensk och därför att vi fortfarande kan leva ett ganska normalt liv utan att riskera att bli smittade. Jag tror många svenskar tycker detsamma. Statsminister Stefan Löfven skördar i dessa dagar sina största framgångar någonsin.

”Statsminister Stefan Löfven har övertygat svenska folket”

Ikväll kom tidningen Expressen med en Sifo-mätning av förtroendet för partiledarna. Det blev jackpot för Stefan Löfven. När Sifo mätte förtroendet i början av mars var det bara 26 procent av de tillfrågade som hade förtroende för statsministern.

Idag, en månad senare, har detta förtroende ökat med hela 21 procentenheter till 47 procent. Det är alltså idag fler som har förtroende för Löfven än som inte har det. Samtidigt minskar stödet för Jimmie Åkesson. Det är ju inte så konstigt eftersom hans frågor, det vill säga kriminalitet och invandring, för tillfället är politiskt döda. Men de kommer säkert att väckas till liv igen – men först när coronakrisen är över.

Glöm förresten inte att tvätta händerna med handsprit!

Och glöm för guds skull inte handspriten!
Bild: Elisabet Höglund