De nya coronarestriktionerna känns som ett kraftfullt slag i luften. De flesta åtgärderna gäller redan idag och de nya restriktionerna känner vi igen sen tidigare. Dessutom är de flesta åtgärderna f r i v i l l i g a!

Vi befinner oss nu i ett läge där smittspridningen av coronaviruset är långt högre än vad Folkhälsomyndigheten förutspådde i sitt ”worst scenario” för någon månad sen. En av förklaringarna är att omikonvarianten smittar även fullvaccinerade personer. Det var ingen som ens kunde tänka den tanken för bara några månader sen.

Karin Tegmark Wisell
Pressfoto Folkhälsomyndigheten

Idag säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till Eko-redaktionen att myndigheten ”underskattade omikrons förmåga att bryta igenom vaccinationsskyddet”.

Detta visar att de nuvarande vaccinsorterna minsann inte var de frälsarkransar som regering och myndigheter trosvisst uttalade sig om tidigare. Folkhälsomyndigheten tror därför att toppen på smittspridningen kommer att nås betydligt senare än vad myndigheten tidigare hade räknat med.

Magdalena Andersson vid dagens pressträff. Bild: Magnus Liljegren/regeringenskansliet

I detta djupt allvarliga läge kallade regeringen med statsminister Magdalena Andersson i spetsen idag till presskonferens för att meddela att nya och hårdare restriktioner skulle komma att gälla från och med onsdag den 12 januari. När jag lyssnade på inledningen av Magdalena Anderssons dramatiska och undergångsmättade anförande förväntade jag mig att de nya restriktionerna skulle bli så ingripande att det inte längre fanns någon frihet kvar för svenska folket.

Regeringens presskonferens idag
Bild: Magnus Liljegren/regeringskanlsiet

Men mina farhågor kom snabbt på skam. Det som presenterades idag var i hög grad åtgärder som redan tillämpas eller som har tillämpats tidigare tidigare men som har avvecklats när smittspridningen började avta i fjol. Tidigt i somras inledde ju regeringen avvecklingen av restriktionerna i fem olika steg i hopp om att pandemin var på väg att bli ett minne blott.

Bara 8 runt bordet.
Oljemålning av Peter Dahl

Ett av de ”hårdaste bandagen” som presenterades idag var att alla restauranger och utskänkningsställen från och med onsdag den 12 januari måste stänga klockan 23.00. Det innebär att restaurangerna ska vara tömda på gäster senast klockan 23.00. Alkohol får inte serveras efter klockan 22.30. Samtidigt får varje restaurangsällskap bara bestå av 8 personer.

Hoppsan, det var väl inte något särskilt hårt bandage. För redan den 20 november 2020, alltså för nästan fjorton månader sen, infördes restriktionen att alla barer och restauranger måste stänga senast kl. 22.30 och att ingen alkohol fick serveras efter klockan 22.00!

Och bara några veckor innan hade regeringen meddelat regeringen att bara 8 personer fick delta i ett och samma krogsällskap. Max åtta runt bordet, alltså.

Nu är det slut med nattsuddet på krogarna igen.
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Alla restriktionerna på krogarna togs dock bort den 1 juli 2121. Efter det var det fritt fram för restauranger och barer att hålla öppet hur länge de ville. Dessutom togs även begränsningen av storleken på krogsällskapen bort. Allt var därmed precis som förut.

Mot bakgrund av detta är det märkligt att flera av de restriktioner som ska införas nu på onsdag är mildare än de som gällde tidigare under pandemin – och detta i ett läge då vi har den största smittspridningen någonsin! Var finns logiken? Är man orolig för nya protester från krogbranschen?

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Magdalena Andersson vid regeringens presskonferens idag
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Den 12 januari återinförs också en annan gammal regel som togs bort i fjol, nämligen att vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester.

En annan nygammal restriktion som träder i kraft en 12 januari är att alla som kan arbeta hemifrån ska få göra det i fortsättningen. Det kravet på arbetsgivarna togs också bort förra sommaren.

Ytterligare nyheter är att det införs ett maxtak på 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om deltagara inte är vaccinerade. Regeringen kommer också att ändra i en förordning så att det införs ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Därtill kommer en ny regel att antalet personer som deltar i privata sammankomster sänks från idag 50 till 20 sittande personer från och med onsdag.

Sen återinförs kravet att alla som kan ska kunna arbeta hemifrån när detta är möjligt. För universitet och högskolor bör det i fortsättningen vara möjligt att anordna distansundervisning. Men för grund- och gymnasieskolorna ska det inte finnas några restriktioner. Alla elever ska gå till skolan – trots den höga smittspridningen.

Detta är egendomligt eftersom vi har sett att smittspridningen är mycket hög idag även bland unga personer.

Som det ser ut idag bedömer Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att de nya åtgärderna ska gälla under åtminstone fyra veckor.

Kvinna med munskydd – sällsynt art i Sverige
Bild: Shutterstock.com/köptbild

Men vad som fortfarande saknas i regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är kravet på munskydd. Visserligen uppmanas folk än en gång att använda munskydd i kollektivtrafiken när det inte går att undvika trängsel.

Men några andra uppmaningar om munskydd, till exempel som en generell regel, finns inte. När folk trängs i butiker, gallerior, köpcentra och liftköer behöver man alltså fortfarande inte bära munskydd – trots att munskydd används nästan överallt i hela världen. Utom i Sverige.

Eftersom experterna har konstaterat att omikronvarianten av coronaviruset är utomordentligt smittsamt, mycket mer smittsamt än de tidigare mutationerna, så borde ett generellt krav på munskydd införas i Sverige. Men så icke. Håller man bara avståndet så behövs inget munskydd.

Men folk håller inte avståndet. Det är det som är problemet.

Ingen trängsel i spåret!
Bild: Bo Karlsson

Själv håller jag i alla fall avståndet. Som framgår av ovanstående bild utsätter jag mig inte för någon som helst trängsel i skidspåret. Igår och idag har jag tränat skidor för första gången den här vintern – på ett spår som jag som vanligt har dragit upp själv på en åker hemma vid stugan i Tungelsta.

Det gick inte särskilt bra att åka. För varje varv som jag avverkade på åkern trycktes den lilla mängden snö (7 cm) ihop alltmer och allt fler grästuvor kom fram. Jag tvingades nästan hålla andan för att inte fastna med skintec-skidorna i en blottad torva. Det var inte lätt. Men trött blev jag i alla fall. Och ont i benen har jag fortfarande trots att dagen är sent framskriden.

”Problemet är att folk inte håller avståndet”

Om några dagar ska det bli 8 plusgrader i södra Sverige. Så det är nog slut med skidåkningen för den här gången.

 

.

 

 

 

 

.