Ställ in OS i Peking 2022 och flytta fram spelen till nästa år! Det är oansvarigt att arrangera ett olympiskt spel när pandemin rasar som värst och andra idrottstävlingar ställs in.

Den 4 februari drar de olympiska vinterspelen igång i Peking. Det betyder att det idag, den 11 januari, är 24 dagar kvar till OS. Samtidigt plågas hela världen av coronapandemin som förvärras  för varje dag. Den senaste omikronmutationen far fram som en löpeld över jordklotet. I Sverige smittas nu i genomsnitt 18 000 nya personer varje dag. Det är en skrämmande hög siffra.

Vinter-OS i Peking
Bild: olympics.com

Detta var naturligtvis inget som gick att förutse när Kina 2015 utsågs till värdland för vinter-OS 2022. Men coronapandemin har slagit undan fötterna på ett stort antal verksamheter världen över och tvingat fram genomgripande förändringar av människors levnadssätt och sociala livsmönster. Stora evenemang har ställts in. Teatrar och konserthallar gapar tomma. Idrottstävlingar och matcher stoppas. Galor ställs in eller skjuts upp. Undervisning ställs in. Stora planerade events ställs också in och hårda restriktioner kringgärdar människors liv och möjligheter att röra sig i samhället och i den egna hemmiljö.

Vinter-OS i Peking
Bild: popsugar.com

Coronapandemin har i hela världen fram till i eftermiddags dödat 5 498 420 människor medan 310 981 515 hittills har smittats av sjukdomen, allt enligt amerikanska Johns Hopkins University. Och spridningen går fort.

Förra gången som jag redovisade globala siffror över pandemin från John Hopkins University var den 23 december 2021. Då var antalet bekräftade smittade i världen 279 078 076 medan det totala antalet döda i covid-19 samma dag uppgick till 5 395 083.

Den globala ökningen av smittspridningen i världen den senaste veckan.
Källa: Johns Hopkins University
Dagens grafik över smittspridningen i Sverige.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Det är ett känt faktum att dödligheten i den nya omikronmutationen inte är lika hög som i de tidigare varianterna. Däremot är smittsamheten skyhögt högre. Om jag utgår från siffrorna ovan om antalet smittade resp. döda i världen mellan den 23 december fram till idag så visar en uträkning jag har gjort att ökningen av antalet döda ligger på ganska blygsamma 1.9 procent under den här perioden medan ökningen av antalet smittade ligger på 11 procent! 

Med detta sagt ska man ändå inte negligera dagens höga smittspridning. Det är ju faktiskt så att även vaccinerade personer smittas av omikronvarianten.

Peking-OS` egen jättepanda Big Dwen Dwen, som ska bli vinterspelens egen maskot.

Ser man till hur nedstängningen av stora delar av världen fortskrider och hur rörligheten för människor minskar så är det förbluffande att ingen ännu har kommit på tanken att ställa in vinter-OS i Peking och flytta fram spelen till nästa år. Så gjorde ju japanerna med sommar-OS förra året. Varför inte göra samma sak med vinter-OS – inte minst med tanke på att smittspridningen nu ökar lavinartat istället för att minska?

Skidanläggningen i staden Zhangjiakou i Kina

Det är naturligtvis idiotiskt av mig att föreslå att OS i Peking skjuts upp ett år, särskilt med tanke på att det bara är drygt tre veckor kvar till invigningen, men jag gör det ändå: STÄLL IN OS I PEKING – inte av politiska skäl (som många andra tycker) utan av medicinska och hälsomässiga skäl.

Flera länder, bl a USA har redan sagt att man bojkottar OS i Peking genom att inte närvara med amerikanska diplomater. Ryssland har sagt samma sak. Idag stod det också klart att Sverige inte skickar någon från regeringen till OS – men inte av politiska skäl utan av coronaskäl.

Så det rör sig mycket under ytan. Därför är mitt krav på att skjuta upp OS ett år inte det minsta orimligt. Det vore istället en välgärning, inte bara med omtanke om de tusentals atleter som kommer att tävla under OS utan också med hänsyn till det kinesiska folket.

Vinter-OS i Peking
Bild: ecns.cn

OS i Peking kommer att bli en storspridare av covid-19, var så säkra! Se till att undvika detta innan tiden rinner ut. Det är naturligtvis en stor apparat att ställa in ett olympiskt spel och skjuta upp det ett år. Det skulle naturligtvis kosta arrangörer och sponsorer en hel del pengar men det skulle förmodligen istället spara ett stort antal människoliv.

Tiotusentals människor från de 206 deltagande nationerna kommer att frekventera de olika tävlingsanläggningarna i Kina. Antalet tävlande uppgår till 2 892 personer. Men räknar man in de tävlandes entourage i form av ledare, tränare, vallare, diplomater, journalister, ja, alla, så blir anstormningen stor. Det handlar om tiotusentals personer.

Risken att bli smittad är mångdubbelt högre på platser där många människor vistas samtidigt. Visserligen har de kinesiska arrangörerna lovat att göra allt för att skydda de tävlande, deras ledare och publiken. Men med tanke på omikronvirusets enorma kapacitet så går det inte att skydda alla.

Dessutom kommer många resor att göras inom Kina till och från de olika spelplatserna. För spelen ska bara till en mindre del försiggå i Peking utan även i två andra regioner.

Grafik: Elisabet Höglund
  • I Peking avgörs främst ishockey, curling, skridsko, short track och konståkning, men även big air för både freeski och snowboard.
  • Yanqing, nio mil från Peking, är värd för alpina grenar som slalom, storslalom, super-G, störtlopp, kombination och parallellslalom
  • Ytterligare nio mil bort i Zhangjiakou hålls tävlingarna längdåkning, skidskytte, backhoppning, nordisk kombination, kälksport, freestyle, puckelpist och snowboard.

När det gäller publiken vid de olika arenorna så bestämde de kinesiska arrangörerna tillsammans med IOK tidigt i höstas att ingen utländsk publik får komma in i Kina. Det är bara kineser som är välkomna som publik under de olika tävlingsarrangemangen. Men ännu är inte sista ordet sagt i denna fråga. Ett slutligt besked kommer inom kort.

Vinter-OS i Peking
Bild: aldanews.com

Samtidigt har OS-värdarna sagt att publiken inte får komma i kontakt med de tävlande. Alla måste hållas åtskilda. Däremot finns inga krav på att de tävlande ska vara vaccinerade mot covid-19 innan de åker till Kina, något som är ytterst märkligt.

Nej, skjut upp spektaklet, även om det betyder att vi idrottsälskare kommer att berövas de många mysiga stunderna framför TV:n, där vi kan se hur de blågula lyckas i kampen mot de andra nationerna.

Till saken hör också att två stora världscuptävlingar i längdskidor i Europa nu är inställda före OS på grund av den höga smittspridningen. Kommande helg, den 14-16 januari, skulle Les Rousses i Frankrike ha arrangerat världscuptävlingar i både sprint och distans. Dessa tävlingar är nu inställda likasom de världscuptävlingar som nästkommande helg skulle ha avgjorts i Planica i Slovenien.

Samtidigt som världscuptävlingar ställs in på löpande band ska alltså Kina anordna olympiska vinterspel med tiotusentals tävlande och ledare. Hur korkad får man bli. Var finns logiken? Att ställa in ett OS är naturligtvis som att försöka vända en atlantångare – men även det är möjligt.

Om viljan finns.

Men det gör den förmodligen inte.

”Viljan finns förmodligen inte.”

Världen är galen. Det är allt jag kan säga. Det är pengar och prestige som styr allt, inte minst inom elitidrotten.