De nya reglerna för negativa coronatester för utländska medborgare är som att sila mygg och svälja kameler – asylsökande behöver inte visa upp negativa coronatest. Varför?

Det var i onsdags den 3 februari som regeringen fattade beslutet om nya skärpta regler för inresa till Sverige för utländska medborgare. Det lät ju bra och kraftfullt. Beslutet innebär att utländska medborgare från och med natten mellan den 5 och 6 februari måste visa upp ett negativt coronatest innan de får komma in i Sverige. Testet får inte vara äldre än 48 timmar. De nya reglerna ska gälla fram till den sista mars.

Detta krav gäller oavsett varifrån man kommer. Syftet är att minska risken för smittspridning av de coronamutanter som har upptäckts i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien och som redan finns i varierande omfattning de flesta länder i Europa, däribland i Sverige.

Inrikesminister Mikael Damberg, statsminister Stefan Löfven och rikspolischef Anders Tornberg presenterar den nya förordningen om negativa covidtest. Bild: regeringens presskonferens
När nyheten kom väckte den starka positiva reaktioner hos svenska folket. Äntligen ett kraftfullt initiativ. Men efter att ha granskat den nya lagen om negativa covidtester visade det sig att nätet var iögonenfallande grovmaskigt och innehöll många uppseendeväckande undantag från huvudregeln. Undantagen har redan väckt starka protester. Här är några av dem:
* Utländska medborgare som är under 18 år får komma in i Sverige utan negativt coronatest.
Flyktingar
Bild: Istockphoto/köpt bild
* Utländska medborgare med ”trängande familjeskäl” får också komma in utan hinder. Vad ”trängande familjeskäl” innebär har aldrig framgått.
* Utländska medborgare som är i behov av internationellt skydd eller har andra humanitära skäl får också fritt tillträde till Sverige utan att behöva ha med sig något negativt coronatest. Detta har tolkats så att asylsökande och flyktingar med s k skyddsbehov är undantagna från skyldigheten att visa upp ett negativt coronatest när de tar sig in i Sverige.
Flyktingar
Bild: istockphoto/köpt bild
* Barn som är utländska medborgare men som har rest hit för att träffa en förälder som bor i Sverige får komma in utan att ha testat sig negativt.
Bild: Istock pictures/köpt bild
  • Det är också fritt fram att komma in i Sverige utan covidintyg för den person som ledsagar barnet vid inresan till Sverige.

* En förälder med utländskt medborgarskap som reser till Sverige i syfte att träffa sitt barn som bor i Sverige har också fått undantag från huvudregeln om obligatoriskt negativt coronatest.

Utöver dessa undantag finns ytterligare undantag för transportörer, till exempel lastbilschaufförer. sjukvårdspersonal som ska arbeta i Sverige, diplomater med flera grupper.

Flyktingläger
Bild: istockphoto/köpt bild

De här nya reglerna har väckt många frågor eftersom syftet med den nya lagen är att förhindra att det muterade viruset sprids i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten väntas en tredje våg av covid-19 komma till Sverige redan om några veckor. De mutanter av viruset som först upptäcktes i Storbritannien och som sen snabbt har spridit sig till stora delar av Europa har visat sig vara betydligt smittsammare än den ursprungliga virusvarianten.

De nämnda undantagen är därför mycket uppseendeväckande. Om flyktingar som vill söka asyl i Sverige får komma in utan att kunna visa upp ett negativt covidtest varför är det då förbjudet för danskar, norrmän och finländare att komma in i Sverige utan intyg?

Vad är det som säger att asylsökande som kanske har tillbringat många månader i flyktingläger i Frankrike eller Italien inte skulle kunna bära på minst lika farlig smitta som till exempel våra finländska grannar?

Bild: Istockpictures/köpt bild

Risken är istället att de grupper som nu ges undantag från regeln att visa upp negativa covidtest är de som riskerar att sprida ännu större smitta än medborgare från till exempel Tyskland, Danmark eller Finland. Varför ska asylsökande flyktingar med skyddsbehov ges fri lejd in i Sverige om risken att de för smittan vidare kanske är som allra störst just hos dem.

Och varför ska ungdomar under 18 år få komma in i Sverige utan godkänt covidtest? Det har ju visat sig att unga människor är minst lika duktiga på att sprida coronasmittan som äldre personer.

Ensamkommande flyktingkillar
Bild: Istock pictures/köpt bild

Dessa undantag är rena galenskapen eftersom de innebär att svenska myndigheter silar mygg men sväljer kameler. Just de personer med ”störst skyddsbehov” kan vara de som är de största smittspridarna.

”Ändra den här förordningen innan det är för sent!”

Jag ber regeringen att ändra den nya förordningen innan det är för sent. Det ska inte finnas den här sortens undantag överhuvudtaget. Varken asylsökande, lastbilschaufförer eller utländsk sjukvårdspersonal ska kunna komma in i Sverige utan att uppvisa att de har testats negativt för covid-19. Annars kommer djungelns lag att råda och den smitta som Sverige gör allt för att stoppa tar sig in bakvägen genom dumma och korkade undantag förklädda till allmänt flummigt snack om humanism och medmänsklighet.

Men det var inte bara den nya lagen om obligatoriska coronatester för utländska medborgare som de senaste dygnen har skapat rubriker i Sverige. I sin nya ”Nationella plan för vaccination mot covid-19″ ändrade igår Folkhälsomyndigheten flera av sina tidigare prioriteringar när det gäller vaccinationerna mot covid-19.

I Fas 3 för vaccinationerna lade Folkhälsomyndigheten in några helt nya grupper. Så här står det i texten:

Grafik: Elisabet Höglund

”I den tredje fasen prioriteras även grupper som av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder och därmed ha en ökad risk för att bli smittade. Detta gäller personer 18-59 år med demenssjukdom och kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa.”

Papperslösa och hemlösa personer ska alltså enligt Folkhälsomyndigheten få gå före andra svenskar över 18 år som inte tidigare har prioriterats i någon grupp, alltså den stora allmänheten, den allmänhet som nu måste vänta till sist för att få sitt vaccin.

Grafik: Elisabet Höglund

Detta fick både moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att gå i taket. Jimmie Åkesson talade om ”en orimlig ordning” och Ulf Kristersson krävde en förklaring av socialminister Lena Hallengren hur man egentligen har tänkt när det gäller prioriteringarna.

Lena Hallengren
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Ikväll backade både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Lena Hallengren menade att det var olyckligt att olika grupper ställdes mot varandra ifråga om vaccinprioriteringarna. Följden av hennes ställningstagande blev att Folkhälsomyndigheten ikväll tog bort exemplen med ”hemlösa” och ”papperslösa” i sin prioritetsordning.

Det var klokt. Hur dum får man vara. Att prioritera papperslösa flyktingar framför den vanliga svenska allmänheten när det gäller den känsliga turordningen till vaccinationerna är att visa dåligt omdöme.

Visst är det synd om papperslösa flyktingar. Men det är lika synd om ett 40-årigt affärsbiträde som måste lämna sin plats i vaccinationskön åt en hemlös eller en papperslös invandrare.

Det var bra att Lena Hallengren i tid insåg dumheten. Annars hade tilltron till regeringens och Folkhälsomyndighetens förmåga att hantera pandemin gröpts ur ytterligare.