Den här bilannonsen borde stoppas omedelbart! Uppviglar till omdömeslösa omkörningar.

 

De senaste dagarna, senast idag lördag,  har en mycket uppseendeväckande bilannons varit införd i Dagens Nyheter, Expressen m fl dagstidningar. Det är en Mercedes-försäljare i Stockholms-området, Veho Bil i Smista, som annonserar om en ny modell av Mercedes-bilar med gratis fyrhjulsdrift och automatlåda. Den här fyrhjulsdriften är uppenbarligen något alldeles extra om man kör på halkiga vägbanor.

På annonsen syns en smal skogsväg med en skarp vänsterkurva. Sikten är helt skymd. På vägens högra sida ligger två bilar, uppenbarligen helt lagligt. Men dessa båda bilar blir samtidigt omkörda av två andra bilar, sannolikt Mercedes-bilar med denna särskilda snabba fyrhjulsdrift.

Vägbanan ser våt och hal ut. Vägen är smal och utan mittlinje. Vägen svänger till vänster och sikten är helt skymd. Det är dessutom dimmigt ute. Sikten är dålig.

Ändå befinner sig två bilar på vänstra körbanan på väg att köra om de båda andra bilarna. Situationen ser livsfarlig ut. Ingen vet vad som väntar bakom vänsterkurvan. Kommer det en bil från andra hållet? Ingen vet. Ändå ligger det två bilar i hög fart på ”fel” körbana.

När jag såg den här annonsen blev jag alldeles kall. Hur kan en bilförsäljare designa en annons där två bilar kör om två andra bilar på en smal och halkig väg, i dimma och med skymd sikt? Omkörningssituationen är den farligaste man kan tänka sig. Dyker det upp en bil från motsatt håll väntar inte bara en frontalkrock utan kanske två. Dessutom kommer två andra bilar att bli inblandade i krocken, det vill säga de två bilar som håller på att bli omkörda.

Denna annons är häpnadsväckande. Den borde aldrig ha publicerats. Den borde anmälas till Allmänna Reklamationsnämnden eftersom den är ett solklart prov på hur en bilfirma uppmanar bilister att göra livsfarliga omkörningar på smala vägar med skymd sikt. Ansvarslöst är bara förnamnet.

Varför har inte Trafikverket reagerat på den här annonsen? Varför har inte NTF reagerat? Varför har inte någon annan reagerat heller – trots att annonsen är inte mindre än en uppmaning till trafikanterna att strunta i alla säkerhetsregler och köra om där inga omkörningar borde göras.

När okritiska människor tittar på den här annonsen får de givetvis intrycket att det är helt OK att göra livsfarliga omkörningar bara de har en tillräcklig stark och accelerationssnabb bil. Det är detta budskap bilfirman Veho Bil vill pränta in hos sina kunder.

Den här annonsen borde tas bort med omedelbar verkan. Den är livsfarlig eftersom den uppmuntrar till livsfarliga handlingar i trafiken?

Hur kan Dagens Nyheter och Expressen reservationslöst ta in den här sortens annonser? Är det ingen som relfekterar över budskapet?

Jag hoppas att ansvarsfulla personer och förhoppningsvis ansvariga myndigheter läser det här blogginlägget och slår larm. Annonsen är livsfarlig. Den måste tas bort omedelbart hur stora annonsintäkter de stora tidningsdrakarna än får för den!

Hur kan en bilfirma utforma en bilannons som denna, undrar jag.