Strongt men oväntat av regeringen att sparka Thomas Bodström som landshövding!

 

I eftermiddags, lördag, kom beskedet i ett pressmeddelande från regeringen:

Thomas Bodström
Bild: pressreader.com

Thomas Bodström kommer inte att tillträda posten som landshövding i Stockholms län. Regeringen kommer att fatta det formella beslutet vid sitt ordinarie regeringssammanträde på torsdag i nästa vecka men redan idag meddelade civillminister Ardalan Shekarabi att regerigen har för avsikt att upphäva beslutet från tidigare att göra Thomas Bodström till landshövding.

Civilminister Ardalan Shekarabi
Bild: regeringen.se

 

Thomas Bodström, tidigare styrelseledamot i Allra
Bild: Dagens PS

Orsaken är inte oväntat de många skandalerna kring pensionsbolaget Allra där Thomas Bodström har varit styrelseledamot och bland annat fattat beslut om att ge 20 miljoner kronor extra i utdelning till Allras aktieägare, ett beslut som Bodström har fått hård kritik för.

Idag är två personer i Allras yttersta ledning häktade för bl a grov trolöshet mot huvudman. Grundaren och vd:n Alexander Ernstberger häktades igår på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Ernstbergers närmaste medarbetare Olle Marcusson häktades några timmar senare. Båda riskerar upp till sex års fängelse för svindlerierna inom Allra.

Thomas Bodström
Bild: Blixten & Co.

När det blev känt att regeringen hade utsett Thomas Bodström till landshövding i Stockholm kom protesterna som ett brev på posten. Bland annat gick ett antal anställda vid statliga Pensionsmyndigheten till attack mot beslutet. Utnämningen av Bodström till landshövding har också mött hård kritik från de andra politiska partierna, bl a från vänsterpartiet ledare Jonas Sjöstedt.

Magdalena Andersson
Bild: blaeld.se

Regeringen har in i det sista försvarat utnämningen av Bodström men finansminister Magdalena Andersson antydde häromdagen att regeringen var beredd att ompröva utnämningen ”om något nytt skulle komma fram”.

Thomas Bodström
Bild: Norstedts

Och det har det också gjort. Trots att Thomas Bodström avgick ur Allras styrelse redan i februari i år ligger det fortfarande kvar en reklamfilm om Allra på bolagets hemsida. I reklamfilmen som är över två minuter lång hörs Thomas Bodström hylla pensionsbolaget Allra som  ”den moderna utmanaren till storbankerna”. I  filmen skildrar Thomas Bodström Allras ”framgångssaga”. ”Vi är alternativet till den traditionella banken”, slutar Thomas Bodström sin speaktertext i filmen. Jo, jag tackar jag.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: europaportalen

Om det var avslöjandet av den här filmen som fick regeringen att idag bestämma sig för att dra tillbaka utnämningen av Thomas Bodström är inte klarlagt. Dock var dagens besked från statsminister Stefan Löfven via civilministern ett tecken på att regeringen har lyssnat på kritiken mot Bodström. Löfven kan ju inte ha kunnat lita på att inte nya skandaler kring Allra skulle komma fram som skulle få Thomas Bodström att hamna i ännu sämre dager.

Thomas Bodström, en gång i tiden fotbollsspelare i AIK
Bild: fotbolldirekt

Beslutet var modigt och klokt. Sedan undrar jag varför Thomas Bodström överhuvudtaget blev utnämnd till landshövding i Stockholm. Hans politiska gärning har ju inte imponerat och har heller inte varit särskilt långvarig. Hans tid som justitieminister är redan glömd. Hans insatser i den rollen var inte särskilt minnesvärda. Normalt brukar landshövdingeposter fungera som belöningar för ett långt livs insatser i politiken eller i näringslivet men Bodströms insatser har ju inte varit särskilt anmärkningsvärda. Det finns många fler föredettingar än Bodström som skulle förtjäna att bli landshövding i Stockholm.

Thomas Bodström
Bild: marsta.nu

I regeringens besked idag till Bodström önskar Ardalan Shekarabi Bodström lycka till i hans gärning som advokat och författare. Dock kommer Thomas Bodströms aktier inte att stiga särskilt kraftigt efter den här förnedrande petningen – men han reser sig säkert snart.

Tessinska Palatset i Gamla Stan får inte Thomas Bodström som ny hyresgäst.
Bild: commons.wikimedia.org

Tessinska palatset i Gamla stan i Stockholm, som Thomas Bodström nästan hade hunnit flytta in i, står nu tomt igen i väntan på en ny landshövding.