Den europeiska flyktingkrisen: Ungern, har ni glömt 1956?

Under den rådande flyktingkrisen i Europa är det två EU-länder som utmärker sig mest när det gäller flyktingfientlighet.

Syriska flyktingar under järnvägsstationen Keleti i Budapest
copyright: Attila Jandi/Dreamstime.com

Det värsta exemplet är Ungern, som satt upp miltals av höga stängsel med taggtrådshinder runt sina gränser för att hindra syriska flyktingar från att komma in i landet. Det andra landet är Serbien, som nu också har stängt sina gränser och börjat anlägga taggtrådshinder.

Syriska flyktingar stormar ett tåg i Budapest
copyright: Vasile87/Dreamstime.com
Bild från Budapest, Ungern
copyright: István Csák/Dreamstime.com

Övriga Europa har upprörts av den ungerska likgiltigheten och hänsynslösheten gentemot flyktingarna. Ungern har visat prov på den grövsta form av nationalism och brist på solidaritet när de stängt sina gränser och därmed tvingat övriga EU-länder att ta ansvar för flyktingströmmarna. De flesta syriska flyktingarna flyr på grund av skräck för att bli dödade, antingen av IS eller av den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Flyktingar som slagit läger vid järnvägsstationen i Budapest
copyright: Spectral-design/Dreamstime.com

Viktor Orbán, Ungerns flyktingfientlige premiärminister

Källa: Upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5

Den ungerska främlingsfientligheten kommer mig osökt att tänka på vad som hände i just Ungern 1956. Då inleddes en blodig revolt från den ungerska befolkningens sida mot Sovjetdiktaturens totala makt över landet, en revolt som skulle ge ungrarna frihet, självbestämmanderätt och en regering de själva ville ha. Trodde de, men så blev det inte..


En förstörd sovjetisk stridsvagn av modell T34-85 i Budapest 1956
Källa: www.budapestcity.org/Wikipedia Commons

Den ungerska revolten inleddes de 23 oktober 1956. Den 4 november invaderades Budapest och andra ungerska städer av Röda Armén med hundratals tanks av den berömda modellen T34. Sex dagar senare var revolutionen över.

Nikita Chrustjov

Källa: Bundesarchiv

Nikita Chrustjov

Källa: Bundesarchiv

Sovjetunionen, som leddes av Nikita Chrustjov, krossade framgångsrikt det ungerska upproret. Ungrarna fick till varje pris inte lov att lämna Sovjet. Detta skulle ge fienderna i väst intrycket att Sovjetunionen var för svagt för att skydda sitt intresseområde. Dessutom kunde en ungersk frigörelse smitta av sig på de andra sovjetiska vasallstaterna i Östeuropa, menade de ryska ledarna. Det fick inte ske.

Den ungerska revolutionen var blodig. Olika uppgifter cirkulerar om hur många ungrare som dödades och skadades. Man talar om allt ifrån 2 700 till 20 000 döda ungrare. 341 ungrare blev avrättade, 22 000 dömdes till fängelse och 13 000 skickades till arbetsläger. De sovjetiska förlusterna var små.

Ryska tanks i Budapest i november 1956

Källa: Commons.wikimedia.org/wiki/File%3A

Revolten i Ungern ledde till en gigantisk flyktingkris i Europa. 200 000 ungrare flydde till väst, många genom den dåligt bevakade gränsen till Österrike. Av flyktingarna emigrerade 80 000 till USA, 22 000 till Storbritannien och 13 000 till Frankrike. Sverige tog emot 8 000 ungerska flyktingar.

Ungernrevolutionen ledde till den dittills största flyktingkatastrofen i Europa. Idag är det Ungern som självt stoppar flyktingar från att komma in i landet. Har ungrarna glömt 1956? Har ungrarna glömt hur många länder som 1956 öppnade sina portar för de ungerska flyktingarna? Tydligen. Det var ju så längesen. 59 år sen. En mansålder sen.

Nu är det så att krig och mänskliga katastrofer aldrig får glömmas. Om de glöms, finns risken att de upprepas, att samma misstag begås igen. Men ungrarna har uppenbarligen valt att glömma. De har valt att behandla flyktingar på samma sätt som Sovjetregimen behandlade dem.

Finska krigsbarn kommer till Sverige 1944

Källa: Wikimedia.org/Wikipedia/commons

Vårt grannland Finland är ett annat EU-land som är stark motståndare till att ta emot flyktingar. Då ska man samtidigt komma ihåg att Finland under andra världskriget skickade 72 000 små barn till Sverige för att barnen skulle få ett bättre liv än de kunde erbjudas av sina fattiga föräldrar hemma i Finland. Godhjärtade svenska familjer tog emot de finska barnen med öppen famn. Många barn stannade kvar i Sverige. Andra återvände hem.

Exemplet visar återigen att det politiska minnet är kort. Den hjälp fattiga finländska föräldrar fick av Sverige under kriget, den hjälpen vill inte Finland erbjuda flyktingar från andra länder idag.