Rådjursbarnen snart lika stora som mamma

Idag ska ni få träffa Bosses och mina älskade utom-husdjur igen, nämligen rådjursmamman med hennes två små kid, som föddes i somras. (Vårt "inom-husdjur" heter ju Sigrid och är katt och bor därmed inte utomhus.)

Sigrid 16 september 2015

Jag har här på min blogg flera gånger berättat om den lilla rådjursfamiljen – och även om deras släktingar. Jag har kunnat visa bilder på dem och konstatera att blygheten försvinner mer och mer och att de nu vågar komma allt närmare vårt hus.

Rådjursfamiljen filmad den 28 augusti 2015

Snart äter rådjuren havrekross ur handen på Bosse. Det är jag säker på, men än så länge nöjer de sig med att äta havrekrosset ur den behållare som Bosse har satt upp på väggen till annexet.

Igår köpte Bosse nytt havrekross sen maten i havrebehållaren tagit slut.

Rådjursfamiljen den 16 september 2015

Och som på en given signal dök den lilla familjen upp igen. Jag har ju varit i Spanien en tid så jag har inte kunnat följa de små kidens fysiska tillväxt. Men dag kunde jag konstatera att de små inte är små längre.

Rådjursfamiljen den 16 september 2015

De är snart lika stora som sin mamma.

Rådjursfamiljen den 16 september 2015

De kan nu äta själva ur havrekrossbehållaren på väggen, något som de inte klarade av för några veckor sen. Då var de för små för att nå upp, så mamma fick hjälpa dem på olika sätt. Nu behöver hon inte det längre.

Men fortfarande håller hon ett vakande modersöga över sina små telningar och tillrättavisar dem när de gör små dumheter, som t ex idag när ett av kiden (förmodligen en liten kille) luktade sin mamma i baken. Det ogillade hon starkt.

Jag tror att rådjurskid – och även älgkalvar – växer extremt snabbt under sommaren och hösten, helt enkelt för att kunna klara av den annalkande vintern. De som dukar under för snö och kyla är inte de vuxna djuren (om de är friska) utan de unga årskalvarna och årskiden. Därför gäller det för Bosse att fortsätta att mata rådjuren för att de ska växa snabbt och bygga upp ett gott skyddande hull.

o o o o o

Avslutningsvis kan jag meddela att jag håller på att granska ett antal onlineföretag som säljer bl a kläder och skor på nätet. Jag tror mig nämligen förstå att vissa av dessa är rena blufföretagen. När jag är klar med min research kommer denna sannolikt att utmynna i ett indignerat blogginlägg på denna sida. Lite konsumentjournalistik skadar ju inte, även om jag just nu inte har lika mycket tid att skriva på min blogg som tidigare. Flera tunga uppdrag ligger framför mig som jag måste prioritera. Men jag ska inte lämna er helt i sticket.

Men först ska jag sova på saken och går nu upp och lägger mig hos lilla Sigrid i sängen. Hon sover redan som en liten stock.