Välkommen in i min målaratelje!

Just nu har jag tre stora uppdrag framför mig. Det största är naturligtvis På Spåret, där Jesper och jag ska göra
våra första inspelningar den 4 och 5 oktober. Ända sen i våras har jag pluggat, pluggat och pluggat. Folk undrar vad man egentligen kan läsa in till en sådan kunskapstävling. Vad ska man läsa på? Inte vet jag, svarar jag.

Antingen får man helt strunta att förbereda sig och hoppas att den lilla allmänbildning man har räcker till. Eller också får man läsa på om allt mellan himmel och jord, t ex vilka som är jordens längsta floder, nationsflaggor i Afrika, spanjorernas erövringar av Sydamerika och romerska kejsare. Hur f-n ska man hinna det? Det hinner man inte.

Folk som deltar i På Spåret brukar sällan tillstå att de pluggar inför tävlingen. Programledaren Kristian Luuk ska ha sagt till Ragnar Dahlberg (som jag blev intervjuad av på Ålands-färjan m/s Rosella i måndags) att Elisabet Höglund är den enda som säger att hon pluggar inför På Spåret. Det stämmer.

Här är något av allt det jag har pluggat på under det sista halvåret.

Jag tror faktiskt att även andra deltagare pluggar på men inte vill erkänna detta. Man vill ju inte bli stämplad som plugghäst. En plugghäst är ju dum i huvudet. Annars hade man inte behövt plugga. Ändå ställer jag mig frågan: Hur ska man kunna lära sig något nytt om man inte läser? Kunskaperna och allmänbildningen flyger ju inte som stekta sparvar in i huvudet på en, om jag får uttrycka mig så.

Den andra stora uppgiften är den konstutställning jag planerar att ha i staden Estepona i Andalusien i Spanien mellan den 18 och 30 november. Visserligen har jag ett antal färdiga tavlor "i lager" men jag måste producera nytt, nytt, nytt. Jag måste åtminstone representera mig med uppemot tjugo målningar. Just nu är jag långt ifrån det målet. Tror ni att jag känner mig stressad?

Med min långsamma måleriteknik tar det oerhört lång tid att måla en tavla. Jag ska visa er några bilder på utsnitt av några av de tavlor jag håller på med just nu.

Ingen av tavlorna är klar än. Det ni ser är inte tavlorna i sin helhet utan bara detaljer från målningarna. Det är först på vernissagen i Estepona som utställningsbesökarna ska kunna njuta av tavlorna i deras rätta dimensioner och i färdigt skick.

Min tredje uppgift ligger nära i tiden, redan nästa tisdag. Då ska Jesper Rönndahl och jag vara moderatorer på en spännande seminariedag som heter Språkvårdsdagen i Stockholm. Seminariet ska handla om vårt språk i alla dess former. Oerhört intressant! Det är mycket att plugga på här också, ska ni veta.