Det är närmast kriminellt att påstå att cancer inte finns!

Egentligen borde jag inte lägga ner min energi på en bok som under sommaren har sålts i jätteupplagor, toppat bästsäljarlistorna och fått folk att tro på ett bättre liv men som nu verkar vara avslöjad och genomskådad som en bluff. Jag tänker på boken ”Livet med kvantfysiska glasögon” skriven av de icke-vetenskapliga författarna och livscoacherna Titti Nordieng och Mikael Säflund.

Den skandalomsusade boken "Livet med kvantfysiska glasögon"
Den skandalomsusade boken ”Livet med kvantfysiska glasögon”

 

Själv visste jag inte ens att boken fanns eftersom jag är totalt ointresserad av böcker som handlar om hur du ska förvandla ditt liv, hur du ska må bättre, hur du ska lyckas i karriären, hur du ska bli en lyckligare och friskare människa. Mindfulness, heter det också, ett ord som alla slänger omkring sig men som ingen vet vad det är.  Mindfulness är ett engelskt ord/term men det går nästan inte att översätta till svenska. Det finns nämligen ingen motsvarighet till detta i det svenska språket.

Tillbaka till skandalboken ”Livet med kvantfysiska glasögon”. Ja, jag säger att det är en skandalbok, ett lurendrejeri av stora mått, en bok som ger författarna och förlaget miljoninkomster men som förmodligen lämnar läsarna kvar i ett enda ödsligt tomrum.

Genom att hänvisa till kvantfysiken hävdar författarna i boken t ex att ”sjukdomar inte finns”. Det betyder alltså att cancer inte finns, att alzheimer inte finns, att ebola inte finns etc. Dagens Nyheter gjorde en ambitiös intervju med författarna igår. I morse framträdde de i TV4:s Nyhetsmorgon och tvingades i princip ta tillbaka allt de påstått i boken. Ändå hävdade författarna att alla fördömanden som folk och forskare har gjort bara bygger på missförstånd.

Jaså, varför i h-e har man skrivit boken då, en bok som har lanserats av ”kändisar” som Malin Berghagen, Martin Stenmarck och artisten Meja Kullersten. Den senare har nu dragit sig ut projektet efter kritiken.

handelsbanken 2 010

 

Självklart borde ja läsa boken innan jag tar heder och ära av den men jag tänker inte lägga pengar och tid på sådant litterärt strunt. Adlibris borde dra tillbaka boken från försäljning, liksom alla bokhandlare och onlinebutiker för böcker.

Karolinska Universitetssjukhuset Foto: Elisabet Höglund
Karolinska Universitetssjukhuset
Foto: Elisabet Höglund

 

Det mest absurda som påstås i boken är att ”sjukdomar inte finns” och att t ex  ”cancer inte finns”. Jag om någon vet att cancer finns. Hundratusentals andra svenskar vet också att cancer finns liksom Alzheimers sjukdom, diabetes, njursvikt, kallbrand, cirkulationsrubbningar, lunginflammationer, blodproppar, hjärtflimmer, influensa, kolera, tuberkulos, ebola, polio, magsår och mycket mycket annat. Det går bara inte att ”tänka bort” dessa sjukdomar och att få hjärnan att med kvantfysikens hjälp få dessa sjukdomar att försvinna ut i tomma intet. En del sjukdomar är förvisso till stor del självförvållade men inte på långt när alla.

I min bok "Nattens änglar" beskriver jag utan hjälp av kvantfysiken min kamp mot cancern Foto: Elisabet Höglund
I min bok ”Nattens änglar” beskriver jag utan hjälp av kvantfysiken min kamp mot cancern
Foto: Elisabet Höglund

 

2011 höll jag på att dö av två cancersjukdomar inklusive 20 olika följdsjukdomar, infektioner och komplikationer av värsta tänkbara slag. Jag vet vad cancer är. Jag vet hur det är att leva med halva buken bortopererad på grund av att det satt en 15 cm lång, 9.5 cm bred och 4.5 cm tjock cancertumör och växte på min bukspottkörtel och hotade mitt liv. Det var också nära, så nära att det handlade om millimetrar, om jag skulle överleva eller dö.

 

Cancerkamera vid Karolinska Foto: Elisabet Höglund
Cancerkamera vid Karolinska
Foto: Elisabet Höglund

 

Nu är jag friskförklarad. Jag mår hyggligt bra. Jag funkar. Jag arbetar. Jag tränar min kropp varje dag för att bli stark. Men det är banne mig inte kvantfysikens förtjänst utan min egen stenhårda vilja att överleva.

Med hjälp av min cykel har jag återeövrat mycket av den kraft jag förlorade i samband med min cancer
Med hjälp av min cykel har jag återerövrat mycket av den kraft jag förlorade i samband med min cancersjukdom

 

Kom inte och säg att cancer inte finns. Fråga istället de tusentals anhöriga svenskar vars nära och kära bara under de senaste veckorna har avlidit i cancer.

Skriv en bok om dem istället – inte en massa kvasivetenskaplig smörja.

Detta är kvantfysik (tror jag):

Illustration av en atom Copyright: Dreamstime.com
Illustration av en atom
Copyright: Dreamstime.com

 

Kvantfysiken har till uppgift att förklara de funktioner som ligger bakom atomernas beteende. Kvantfysiken handlar om partiklar som är mindre än atomer, alltså universums minsta byggstenar, t ex elektroner, myoner, fotoner, olika sorters kvarkar med mera med mera. Kvantfysiken skapar fortfarande ångest hos forskarna eftersom de allra minsta partiklarna inte beter som som man har lärt sig att atomerna gör i den klassiska fysiken. Kvantfysiken är därför svår att kombinera med s k sunt förnuft. Kvantfysiken trotsar det mänskliga förnuftets lagar, som är byggda på sinnesupplevelser medan kvantfysikens teorier egentligen handlar om att allt flyter, ingenting är som man tror att det är eller som det ser ut att vara – eller kanske inte finns alls.

Blev ni klokare av detta? Nej, inte jag heller.