Det hade varit ett riktigt aprilskämt om det inte hade varit den 2 april! Hej då vintern!

Idag söndagen den 2 april var det den sista vinterdagen för i år, i alla fall för mig. För idag genomförde jag mitt sannolikt sista träningspass på skidor för den här vintern.

Välkommen, sköna vår.
Bild: Elisabet Höglund

Ja, vinter förresten. Här på Södertörn kom vintern den sista veckan i mars med 20 centimeter snö och underbar sol, med takdropp, fågelsång och rännilar av smält snö som grävde sig fram genom naturen. De senaste dagarna har jag haft mina skönaste skidpass på flera år. Men nu är det slut.

Mer gräs än snö
Bild: Elisabet Höglund

Jag har faktiskt försökt åka skidor ganska många gånger i vinter även om förhållandena har varit miserabla. Det har med andra ord varit mer gräs än snö i de skidspår som jag själv har dragit upp på olika ängar i närheten av mitt hus i Tungelsta. Ja, jag gör spåren själv. Jag är ganska bra på det  – efter många års träning. Det man ska tänka på när man drar upp skidspår i den orörda snön är att spårvidden, alltså avståndet mellan skidorna, måste vara optimalt.

När folk spårar själva i snön tenderar spåren att bli alldeles för smala. Det gör att det blir svårt att hålla balansen. Så här ser mina finaste spår ut.

Mitt skidspår där det var som bäst
Bild: Bo Karlsson
Bild: Bo Karlsson
Rakt fram
Bild. Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Idag gled det faktiskt också bra på den lilla äng som jag gjorde upp mitt spår på. Av ren lättja kör jag numera bara på skintecskidor, alltså vanliga smala längdskidor med ensärskild skinnbit under trampet. Det gör att man inte behöver valla skidorna mot bakhalt. Samtidigt försämras förstås glidet. Idag var det dock inte så. Skintecen gled fint över den grovkorniga snön när vårsolen gassade i spåren och långsamt gjorde dem allt blötare.

Utan kommentar
Bild. Bo Karlsson
Utan kommentar
Bild: Bo Karlsson
Utan kommentar
Bild: Bo Karlsson
Utan kommentar
Bild: Bo Karlsson
Bild: Bo Karlsson
Ängen var inte stor så det gällde att köra runt den så många gånger som möjligt.
Bild: Elisabet Höglund

Egentligen skulle jag nog ha kunnat träna skidor ytterligare några dagar men på tisdag åker jag till Spanien för att titta till min lägenhet. Jag har inte varit där sen i september. Den står där tom och bara tickar pengar. I somras hade jag den ute för försäljning hos en mäklare men drog tillbaka den igen när jag kände att jag nog ville behålla lägenheten ett tag till.

I ett av de här husen i Puerto Blanco finns min lägenhet
Bild: Elisabet Höglund
Min lägenhet
Bild: Elisabet Höglund
Ett av sovrummen i lägenheten i Estepona som bl a är husrum åt min racercykel
Bild: Elisabet Höglund

Nu vet jag inte längre vad jag vill. Jag får känna mig fram.

Det är fint att komma dit. Redan på onsdag tänker jag köra mitt första träningspass på racercykeln där nere i Estepona. Enligt väderprognosen ska det bli 19 grader varmt på eftermiddagen, inte alltför svettigt alltså. Bosse stannar hemma och tar hand om lilla Ingrid. Vi får alltså fira påsk på var sitt håll i år.

Glad Påsk!

UPPDATERING DEN 3 APRIL: Jag vill bara meddela att min resa till Spanien av familjeskäl har skjutits upp till den 19 april.