Detta hus bygger Bosse med sina egna händer

Ni tror inte att det är sant när ni ser det här. En man som med sina egna händer och praktiskt taget utan någon hjälp från utomstående bygger upp ett helt timmerhus av en husstomme som i slutet av 1600-talet uppfördes på en tomt i Grisslehamn på Väddö i Roslagen. En kvinnlig bekant till oss som liksom vi bor på Södertörn sydost om Stockholm ville köpa ett gammalt hus, plocka ner det från dess ursprungliga plats, frakta ner stockar, golv- och takbjälkar med lastbil till hennes egen tomt vid det gamla hemmet på Södertörn och bygga upp det från grunden. Hon letade och letade och hittade till slut sitt drömhus på Blocket. Hon frågade min man Bosse om han ville åta sig att utföra projektet – från början till slut.

Han tackade ja. Detta var det husprojekt han drömt om i hela sitt liv. I mars ifjol påbörjades rivningen av huset i Grisslehamn och idag, snart ett och ett halvt år senare håller det på att växa fram ett underbart timmerhus mitt ute i skogen med all den mystik och med all sin historia, sina traditioner, gåtor och obesvarade frågor som ett fyrahundra år gammalt hus bär med sig. Vem har levt i detta hus? Vem har dött i detta hus? Hur mycket fattigdom och elände har de människor som under århundradena bott i det här huset gått igenom? På inga av dessa frågor får vi något svar.

– Det här är ett av de häftigaste jobb jag någonsin åtagit mig, säger Bosse. Jag är pensionär sen ett åt tillbaka och det här jobbet känns extra roligt eftersom det är helt frivilligt. Det är så kul att kunna fortsätta mitt jobb som byggnadsingenjör, snickare och murare utan att någon ställer krav på mig. Jag får uppföra det här gamla vackra huset precis som jag vill. Min frihet är total och jag använder allt mitt kunnande, alla mina känslor och all min skaparkraft för att min kund ska bli nöjd. ¨¨

– Och det är inget svartbygge kan jag lova, fortsätter han. Det finns klara papper på allt.

Följ bilderna och se hur timmerstockarna mer och mer börjar likna ett hus. Detta är en mans jobb. Allt har han
gjort själv. Han hade hjälp med rivningen i Grisslehamn men återuppbyggnaden här på Södertörn är hans eget verk. Varje stock har han dragit fram, burit upp, lyft och lagt på dess rätta plats.