Heja Kungen – men bu för Reinfeldt


Mellersta Svealand drabbas dessa dager av den värsta skogsbranden i Sverige i modern tid. Tiotusentals hektar skog har fallit offer för lågorna, värden som aldrig går att återställa. När det svenska brandförsvaret visade sig inte själva klara av att släcka branden begärde man hjälp av EU. Och idag kom tre specialbyggda brandbekämpningsflygplan från Italien och Frankrike och vattenbombar nu som bäst skogarna i Västmanland.

Tusentals människor i det här området har nästan en vecka av fasa och dödsskräck bakom sig. Hundratals människor och djur har evakuerats till säkrare platser. En man har omkommit i lågorna och hans kollega ligger svårt brännskadad på sjukhus.

Detta är en katastrof som väl kan jämföras med andra naturkatastrofer som har drabbat Sverige, t ex stormen Gudrun 2005. Även om situationen just ikväll (onsdag) ser ut att ha ljusnat något återstår många dagars hårt arbete för att få bukt med de framrusande lågorna.


I detta läge avbröt idag kung Carl Gustaf sin semester på Öland och åkte upp till Ramnäs i Västmanland, där brandbekämpningen har sin ledningscentral, för att visa sin omtanke och sin respekt för de människor som drabbats och för att själv som stor skogsägare förklara katastrofens vidd. Det var ett kraftfullt initiativ från kungens sida. Han reagerade på alldeles rätt sätt i den här svåra situationen, något som definitivt inte kommer att minska hans popularitet. Ändå har kungen inget val framför sig om några veckor att ta hänsyn till för att eventuellt kunna plocka några politiska poäng av den svåra brandkatastrofen.


En som däremot borde ha åkt till Västmanland men som inte gjorde det var statsminister Fredrik Reinfeldt. Den person som i det här läget borde ha visat sitt deltagande med drabbade medborgare är just statsministern. Men han ville liksom inte blanda sig i det hela utan följde släckningsarbetet från Rosenbad i Stockholm. Han förklarade också i Expressen idag att han inte ville utnyttja brandkatastrofen till att plocka politiska poäng.


Det var faktiskt det märkligaste uttalande jag någonsin har hört från en statsminister. Är man statsminister och regeringschef så är man. Då åligger det honom eller henne att ställa sig på medborgarnas sida och visa att han finns där, att han bryr sig och att även han tar sitt ansvar. Även om han inte gjorde några särskilda uttalanden på plats, så skulle det ändå har framstått som statsmannamässigt att han fanns på det ställe i Sverige, dit alla svenskars blickar riktas just nu. Om Reinfeldt åkte till katastrofområdet, så skulle det absolut inte uppfattas som om han ville dra politisk nytta av den svåra branden utan att han helt enkelt bara gjorde sitt jobb som statsminister.

Heja Kungen – men bu för Reinfeldt.