Efter 9 månaders partiell tandlöshet – idag fick jag min nya hörntand! Nu vågar jag visa mig för folk igen.

Nu vågar jag skratta igen. Nu vågar jag också visa mig för folk. Det har jag inte vågat göra på många månader.

Orsaken är naturligtvis coronarestriktionerna som gör att vi 70-plussare har tvingats isolera oss mer än andra åldergrupper. Men den viktigaste orsaken är att jag ända sen tidigt i höstas har gått omkring med stora hål i munnen efter försvunna tänder.

Hål i munnen
Bild: Elisabet Höglund

Den 2 oktober i fjol tappade jag kronan till den vänstra hörntanden i överkäken. Jag var i Spanien och plopp sa det bara så åkte tanden ut när jag knaprade på några cashwenötter. Jag uppsökte en tandläkare och fick betala dyrt för en provisorisk protes. Men den funkade aldrig. Vid besök hos min tandläkare efter hemkomsten till Sverige fick jag en ny provisorisk protes. Den inte bara fungerade dåligt. Den gick dessutom sönder.

Efter tandutdragningen – starkt blåfärgad haka
Bild: Elisabet Höglund

I början av december förra året fick jag tandvärk i höger underkäke. En infektion följd av en inflammation. På luciadagen den 13 december drog min tandläkare ut tre kindtänder. Jag saknade nu totalt fyra tänder. Inte kul för en kvinna som vill se snygg och attraktiv ut.

Sen har jag sett ut så här. Jag har fått inplantatskruvar inopererade i käkbenen. Men de skulle läka. Det tog flera månader. Sen skulle det göras avtryck. Sen skulle det ta flera veckor för tandteknikern att tillverka mina nya tänder

Utan tänder har det förstås passat bra med munskydd

Idag var jag hos min fina tandläkare Johanna Ewerth i Tungelsta. Nu hade hon äntligen fått de nya tänderna och de skulle nu sättas på plats.

Min tandläkare Johanna Ewerth
Bild: tungelstatandvårdsteam.se

Hörntanden i överkäken gick hyfsat bra att placera i hålet men bryggan med tre kindtänder var av någon märklig anledning helt felkonstruerad. Tänderna måste skickas tillbaka. Nya måste göras. Så nu har jag fortfarande inga tänder i höger underkäke. Men det syns inte så mycket. Det är bara om man gapflabbar som man kan se att det saknas tänder.

Men i överkäken har jag i alla fall fått en ny tand. Ni kan se hur den ser ut och jämföra Före och Efter.

Samtidigt skickar jag med några bilder på blommande kastanjer från Tungelsta. Ni vet väl att förstå att den tid vi nu befinner oss i är den absolut vackraste tiden på hela året. Dessutom är det varmt och skönt.

Blommande kanstanjeträd
Bild: Elisabet Höglund
Blommande kanstanjeträd
Bild: Elisabet Höglund

Passa på och njut – för med tiden kommer regnet.