19 procent av alla coronafallen har smittats efter den 1 juni! Den skenande smittspridningen visar hur fel det var att släppa resandet inom Sverige fritt redan nu på lördag!

Idag kom en ny chocksiffra över antalet smittade i covid-19 i Sverige. Det framkom när Folkhälsomyndigheten höll sin presskonferens i eftermiddags.

Sen igår har 1 474 personer bekräftats smittade av coronaviruset. Det är det högsta antalet bekräftat smittade under en enda dag sen coronapandemin bröt ut i Sverige! Snart är antalet smittade upp i 50 000 fall. Hittills har 48 288 fall bekräftats.

När jag räknar fram hur stor andel som har bekräftats smittade från den 1 juni fram till idag  (alltså bara under tio dagar) visar det sig att det handlar om inte mindre än 8 980 fall. Det betyder 19 procent av alla som smittats från början. Det är en mycket hög andel. 

Karin Tegmark Wisell
Bild: folkhalsomyndigheten.se

Enligt överläkare Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten beror den kraftiga ökningen på den testning som nu pågår inom primärvården (vårdcentraler mm) av människor som har visat symptom på covid-19 och som nu har möjlighet att testa sig. Sen man började masstesta folk i slutet av maj har kurvan (den gröna på nedanstående bild) rusat i höjden.

Det handlar alltså om helt nya fall som aldrig har testats tidigare och där patienterna visar upp ganska små eller måttliga symptom. Bilden är som synes dramatisk. Man ska också komma ihåg att de som nu testas faktiskt bär på smittan och kan sprida den vidare.

Antalet smittade i covid-19 fram till idag

Den gröna kurvan = antalet testade i primärvården (nya fall)

Den mörklila kurvan visar övriga testade

Den ljuslila kurvan = testning av vårdpersonal

Den svartprickiga kurvan = sammanlagda antalet smittade

 

De här dramatiska kurvorna visar tydligt hur stor smittspridningen av covid-19 fortfarande är i Sverige. Tidigare mätte man ju bara patienter som sökt vård för sjukdomen på sjukhus. Vad man nu ser är det mörkertal när det gäller smittspridningen som har funnits hela tiden men som har blivit uppenbart först när fler människor blir testade.

Bild: destinationgotland.se
Visby – en stark turistmagnet
Bild: mapio.net

När regeringen och Folkhälsomyndigheten i förra veckan meddelade att man släpper alla inrikes resor fria från och med den 13 juni (alltså nu på lördag) så var jag redan då kritisk till detta beslut. Jag ansåg att man borde ha väntat ett antal veckor innan man lättade så radikalt på restriktionerna.

När det nu varje dag blir alltmer uppenbart hur omfattande smittspridningen fortfarande är i Sverige finns det ännu starkare skäl att rikta kritik mot beslutet att släppa på reserestriktionerna. Jag tror att både Folkhälsomyndigheten och regeringen har blivit tagna på sängen av de nya galopperande smittspridningstalen. Jag tror också att man idag ångrar beslutet från förra veckan.

Visby
Bild: destinationgotland.se

I samband med dagens presskonferens ställde en kvinnlig reporter från Gotlands Tidningar den berättigade frågan om det verkligen var klokt att lätta på reserestriktionerna nu när smittspridningen visar sig vara så hög. Gotland är ju en turistmagnet, särskilt nu inför midsommarhelgen. Gotland är också sårbart eftersom det bara finns ett enda sjukhus på ön, nämligen i Visby.

Skärmavbild
Folkhälsomyndigheten

Karin Tegmark Wisell svarade att Folkhälsomyndigheter kommer att följa utvecklingen mycket noggrant. Skulle det visa sig att det fria resandet leder till ökad smittspridning så har man beredskap för att återinföra restriktionerna.

Midsommaren i Dalarna – en stark turistmagnet
Bild: youtube.om

Även Dalarna, inte minst orterna runt Siljan, är en stark turistmagnet. Kanske har Dalarna lättare att ta hand om fler sjukdomsfall eftersom det finns flera sjukhus i regionen.

Karin Tegmark Wisell presenterade idag också uppgifter på varifrån den smitta kom som nådde Sverige i slutet av februari och början av mars. Detta har Folkhälsomyndigheten fått fram genom att studera arvsmassan hos viruset hos olika hemvändande sportlovsresenärer. Dessa svenskar sönderfaller i tre olika smittgrupper.

Den ”ökända” skidsportorten Ischgl i Tyrolen i Österrike
Bild: activeski.se

Två grupper av smitta hänför sig till sportlovsresenärer om var i Italien under den aktuella tiden. Den tredje gruppen innehåller smitta från svenskar om befunnit sig på olika platser i Europa men framförallt i Österrike på skidsemester.

Eva Hamilton och hennes familj smittade av covid-19 när de besökte Ischgl.
Bild: youtube.com

Till den senare gruppen hör SVT:s förra vd Eva Hamilton som tillbringade sportlovet i den numera på grund av coronaviruset ökända skidorten Ischgl i Tyrolen i Österrike. Hamilton och hennes familj besökte Ischgl och smittades där. Det har Eva Hamilton själv berättat öppet om i både TV4 och i olika tidningar.