Efter kvinnomordet i Malmö: Delar av Sverige har förvandlats till krigszoner!

Uppdatering 27 aug klockan 11.30

Klockan 09.58 i går morse, måndagen den 26 augusti 2019, kommer larmet in till polisen i Malmö. Larmet gäller en skottlossning på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Slottsstaden i Malmö. Flera skott har hörts och polisen inleder omgående en förundersökning gällande mord eller dråp.

Från polisens hemsida idag.

Så här låter den torra verkligheten bakom en av de mest upprörande skjutningar som Sverige har upplevt på flera år. En kvinna i 30-årsåldern står med sin fyra månader gamla baby i famnen tillsammans med barnets pappa på Sergels väg strax före klockan tio på måndagsförmiddagen. Kvinnan har varit ute på en morgonpromenad med sin lilla dotter.

Plötsligt rusar två maskerade män i svarta kläder fram och avlossar åtta skott mot kvinnans huvud. Kvinnan segnar ner på marken och hennes lilla barn faller ur hennes famn. För säkerhets skull skjuter en av mördarna kvinnan i huvudet en gång till.

Pappan tar upp barnet, som inte verkar ha blivit allvarligt skadat. Men barnet mamma, den 31-åriga kvinnan, avlider senare av sina svåra skottskador. Vittnen gör gällande att det handlar om en ren avrättning.

Sergels väg i Malmö där dagens mord ägde rum
Bild: bostader.net

Polisen spärrade omedelbart av området och kommer under de närmaste dygnen att patrullera i stadsdelen med uniformerad polis för att återskapa tryggheten och få människor att känna trygghet efter det avskyvärda kvinnomordet i går morse. Ett mord som har väckt långt fler och långt starkare reaktioner än vad liknande mord tidigare har gjort. Mord och skjutningar har hittills varit reserverade för män. Igår var det en kvinna som mördades. En kvinna som höll sin lilla baby i famnen.

Efter att ha avfyrat skotten mot kvinnans huvud flyr en av de maskerade männen från platsen. Vittnen ska ha sett honom hoppa in i en Mercedes som snabbt försvann bort. En privatperson lyckades ta en bild på den flyende mördaren som igår senare publicerades i SVT.

Sergels väg i Malmö
Bild: Våning & Villa

Det har under det senaste dygnet spekulerats vilt om bakgrunden till detta avskyvärda mord. Enligt uppgift är l polisens huvudteori att det egentligen inte var kvinnan utan hennes man, tillika barnets pappa, som mördaren ville skjuta. Kvinnans man och barnets pappa ska ha ett kriminellt förflutet. Han har suttit 8.5 år i fängelse för vapenbrott och rån. Han ska ha varit inblandad i ett värdetransportrån i Danmark för ett antal år sen, ett rån som gav gärningsmännen 60 miljoner kronor i byte.

Men igår ikväll framkom uppgifter om att skotten var avsedda att döda kvinnan, inte mannen.

Enligt Aftonbladet skulle ett annat motiv kunna vara att någon ville hämnas den 31-åriga kvinnan eftersom hon tidigare hade vittnat i en pågående mordutredning. Jag har ingen aning om huruvida detta är sant eller ej. Vi lär dock med tiden få veta detta.

Stadsdelen Ribersborg i Malmö, platsen för dagens skjutning
Bild: bjurfors.se

Tidningen Expressen publicerade igår uppgifter om att kvinnan arbetade som läkare och att hon tidigare i samband med ett polisförhör skulle ha klagat över hur oroligt det hade blivit på sjukhuset på grund av de många morden och skjutningarna i Malmö. Kvinnan hade precis avslutat sin läkarutbildning och skulle snart tillträda sin AT-tjänstgöring.

Klockan 10.15 i förmiddags höll polisen och åklagaren en första presskonferens i Malmö. Inget nytt framkom. Polisen har dock gripit en man misstänkt för medhjälp till mordet. Polisen meddelar samtidigt att man har en mycket klar uppfattning om de personer som misstänks för att ha varit inblandade men än så länge släpper polisen inga faktauppgifter,

Sant är dock att det dödliga våldet i och med gårdagens avrättning i Malmö har nått en helt ny nivå. När två maskerade gärningsmän mitt på blanka förmiddagen rusar fram bland folk och skjuter ner en kvinna med ett litet spädbarn i famnen med flera skott, ja då har den svenska kriminaliteten visat ett brutalare ansikte än någon gång tidigare.

Jag har ingen aning om vem kvinnan är. Jag vet inte om hon själv hade ett kriminellt förflutet eller om hon på något sätt var involverad med kriminella. Detta spelar heller ingen roll. Att avrätta människor mitt på öppen gata en måndagsförmiddag i Malmö, det är något annat än vad vi tidigare har sett.

Det finns de som länge har hävdat att Sverige befinner sig i krig, om än ett lågskaligt krig, ett krig mellan rivaliserande gäng av kriminella men om vem som ska ha makten över narkotikan. Jag är idag beredd att hålla med om detta. I vissa städer och stadsdelar i Sverige pågår ett regelrätt de facto-krig. Män – och nu även kvinnor – avrättas inför öppen ridå mitt bland folk på stan.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: flickr.com
Fotograf: Martin Hörner Kloo

Det är ingen tillfällighet att både statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson igår fördömde dagens mord med ord som ingen av dem har använt tidigare. I ett inlägg på twitter beskriver Stefan Löfven dagens avrättning i Malmö som ”en ofattbar grym handling”.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade på Facebook att det dödliga våldet nu håller på att slita sönder vårt samhälle. Våldet måste få ett slut.

Det tycker alla. Men vad tänker Löfven och Kristersson göra för att stoppa våldet? Det krävs nu något alldeles extra i form av insatser. Polisen har totalt misslyckats. Denna sommar har vi sett fler mord, skjutningar och sprängningar än någon gång tidigare. Varje dag läser vi i tidningarna om nya skjutningar, nya brutala mord.

Det tar aldrig slut. Det blir bara värre.

Det råder krig i Sverige. Det kriget måste bekämpas med de metoder som detta krig kräver. Jag är inte politiker. Nu är det upp till våra ledare att visa vem det är som bestämmer.