Ännu en avrättning av en ung kvinna när den kriminella gerillan accelererar det dödliga våldet.

Vid halv tvåtiden natten till den 28 augusti sköts en kvinna till döds i en lägenhet på Råckstavägen 25 i Råcksta, Vällingby, i nordvästra Stockholm.

Mordet på den 18-åriga kvinnan ägde rum på Råckstavägen 24 i Vällingby i nordvästra Stockholm
Bild: bosthlm.se

Flera personer ringde till polisen klockan 01.31 den gångna natten sen de hade hört skottliknande ljud i ett bostadsområde i Råcksta. När polisen kom till platsen hittade man en 18-årig flicka mycket svårt skottskadad. Hon avled senare av sina skador.

Från polisens hemsida idag den 28 augusti 2019.

Kvinnan dödades när två maskerade män öppnade eld med automatvapen rakt in genom fönstret till en lägenhet på bottenvåningen på Råckstavägen 25. Kvinnan var egentligen hemmahörande i Fisksätra i Nacka kommun men var på tillfälligt besök i lägenheten i Vällingby. I lägenheten bor en 35-årig grovt kriminellt belastad man, en man som också var den 18-åriga kvinnans pojkvän. Det var enligt uppgift mannen som var måltavlan för skjutningen men det blev den unga kvinnan som dödades istället.

Detta är det andra mordet på en ung kvinna i Sverige på mindre än två dygn. I måndags förmiddag sköts en 31-årig kvinna ner på öppen gata i Malmö. Kvinnan dödades med minst fyra skott. Hon bar sin fyra månader gamla dotter i famnen när okända män anföll henne med skjutvapen.

bild: polisen.se

I natt var det så dags för ännu en ung kvinna att bli skjuten till döds. Både i fallet i Ribersborg i Malmö och skjutningen i Vällingby var det sannolikt så att kvinnorna inte var huvudmålet för skjutningarna. Det var istället deras män eller pojkvänner som skulle dödas.

Enligt tidningen Expressen gick det till så här på Sergelvägen i Malmö i måndags morse:

Den 35-årige mannen, som även han var grovt kriminellt belastad, var på väg ut ur en fastighet med sin fyra månader gamla dotter i famnen. Ute på gatan upptäckte han två män  som han uppenbarligen inte hade någon lust att konfronteras med. Istället började 35-åringen springa. Männen sköt mot honom och pappan tappade barnet på gatan men fortsatte ändå att fly. Den 31-åriga mamman till barnet rusade fram och tog upp barnet i famnen.

De båda männen sköt då tre skott i hennes kropp. Hon föll ner på gatan. Det lilla barnet föll ur hennes händer. När hon låg döende på asfalten gick en av de maskerade männen fram till henne och riktade ett dödande skott mot hennes huvud.

Som jag skrev här på min blogg i måndags används nu kvinnor som måltavlor av de kriminella gängen trots att dessa egentligen är ute efter att döda kvinnornas män. Detta visar på två saker:

 

Kvinnomordet i Råcksta i nordvästra Stockholm
Bild: samtiden.nu

Dels har det dödliga våldet blivit allt grövre och alltmer urskillningslöst. Tidigare har bilden varit att skjutningarna har varit utförda av kriminella män och riktade mot andra kriminella män. Kulorna har hittills nästan alltid har träffat rätt mål. Idag verkar männen bakom skjutningarna inte var lika nogräknade länder. Kulsprutekärvarna riktas mot andra personer som kommer i de kriminellas väg.

Den andra iakttagelse är att man göra är att ett helt nytt mönster har börjat framträda: I sin jakt på hämnd, utpressning och makt använder de kriminella nu kvinnor som måltavlor. Kvinnorna, som i de aktuella fallen sannolikt har haft en relation med kriminella män, förvandlas till ställföreträdande offer.

Antingen sker detta helt avsiktligt, nämligen att hämnden blir så mycket ljuvare om fienderna kan döda en kär anhörig till en kriminell man men låter honom själv fortsätta att leva. Det kan också vara så att avsikten egentligen var att döda männen men att kvinnorna råkade hamna i skottlinjen.

Råckstavägen 25
bild: bosthlm.se

Hursomhelst är det en djupt oroande utveckling vi ser hos de kriminella gängen. Hatet och hämndlystnaden är så stor att skjutningarna har börjat förlora sin precision. Det spelar inte längre någon roll om en eller annan kula går åt fel håll och träffar en ung kvinna istället.

Jag vill dock varna för att de senast dagarnas dödsskjutningar görs till en kvinnofråga och till ett nytt element i den feministiska kampen. De hör inte hemma där, dels därför att de dödade kvinnorna har haft relationer eller samröre med kriminella män och därmed har blivit en del av männens brottslighet, dels därför att man missar målet för kampen mot den grova brottsligheten om man gör varje mord till en fråga om mäns våld mot kvinnor.

Det handlar ju lika mycket om mäns våld mot män men att kvinnor råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Även bland de kriminella männen själva har de senaste dagarnas mord på kvinnor varit ett stort samtalsämne. Tidigare har det funnits en slags gentlemannamässig hederskodex att inte skjuta på kvinnor och barn. Denna hederskodex verkar inte gälla längre.

Gränsen har passerats med råge. Nu handlar det inte längre bara om interna uppgörelser mellan män i den undre världen. Nu skyr dessa män längre några medel för att uppnå målet: att orsaka så mycket skada som möjligt.

 

Chockad och oroad

Jag är chockad och djupt olycklig över det som händer i Sverige. Jag lever just nu i ett land där politiker och polismakt helt har förlorat kontrollen över brottsligheten. Vi befinner oss i fritt fall och jag vet inte hur djupt vi måste falla innan våra våra demokratiska institutioner kan återta makten och kontrollen över att lagar och regler följs.

Stefan Löfven, lyssna på mig: Det krävs mer än en och annan vapenamnesti, lite strängare straff, lite lägre straffrabatt för unga kriminella och våldsverkare och lite hårdare straff för olaga vapeninnehav.

Det krävs nu något betydligt mer, något radikalare, något mer genomgripande. Den kriminella världen får inte ta över den goda världen. Samtidigt ska vi inte överreagera på det som har hänt de senaste dagarna. Det är inte så att varje svensk nu har blivit ett potentiellt offer för de kriminella gängen. Det handlar fortfarande om uppgörelser i den undre världen men när det sprängs med dynamit och kulor avlossas med automatvapen så finns risken att oskyldiga drabbas.