Eftertankens kranka blekhet …

"Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över".

Hamlet av William Shakespeare
Copyright: Hayati Kayhan/Dreamstime.com

Ja, detta numera ganska slitna citat ur William Shakespeares Hamlet känner väl de flesta igen. Idag är uttrycket mer relevant och aktuellt än någonsin. Jag tänker då på de svenska politiker som nu börjar oja sig över varför deras partier inte förde en mera invandrarfientlig politik tidigare. Då hade inte Sverigedemokraterna blivit så stora.

Partisekreterare (M) Tomas Tobé
Foto: Riksdagen

Den som uttryckte sig så idag var moderaternas nye partisekreterare Tomas Tobé, som på en presskonferens kritiserade förre partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt för den invandrarvänliga linje moderaterna valde i regeringsställning. Enligt Tobé grundlade denna invandrarvänliga politik sverigedemokraternas enorma framgångar, eftersom kritiken bland folk mot invandringen fångades upp av just SD men inte av något annat politiskt parti.

Fredrik Reinfeldt
Copyright: Zixian/Dreamstime.com

Detta beklagar Tomas Tobé. Men varför sade han ingenting själv när det begav sig, fegisen? Varför framförde han inte dessa åsikter när han satt som riksdagsledamot för moderaterna under regeringarna Reinfeldt? Han var ju en lika god kålsupare själv. Även om han tyckte så här så vågade han tydligen inte gå emot partilinjen.

Det är detta jag menar med "eftertankens kranka blekhet". Det är lätt idag att säga att moderaterna eller andra partier också för den delen borde ha fört en annan politik visavi invandringen för fem eller tio år sen. Då skulle grogrunden för SD ha blivit betydligt sämre. Javisst, säkert. Men nu var det inte så. Nu var det istället så att samtliga partier i Sveriges riksdag utom SD (sen dessa kom in i riksdagen 2010) förfäktade en liberal och human flyktingpolitik.

Nej, Tomas Tobé, det går inte att i efterhand säga att man borde ha gjort si eller så. Det kan man ju säga om precis allting. Det som har hänt har hänt. Det går inte att ändra på hur efterklok man än är.

Flyktingar
Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Sedan är det faktiskt så att det är verkligheten runtomkring de svenska politiska partierna som har förändrats när det gäller flyktingfrågan. Under Fredrik Reinfeldts år vid makten var flyktinginvandringen till Sverige måttlig. I år, 2015, kommer Sverige att ha tagit emot 170 000 flyktingar, en enormt hög siffra. Situationen har förändrats totalt. Det gäller att anpassa tonläget efter verkligheten. Allt annat är önsketänkande. Det är aldrig någon idé att gråta över spilld mjölk.

Stockholms stadshus, säte för Nobelfesten
Copyright: Joakim Stolt/Dreamstime.com

Sen till sist. Ikväll har jag i n t e tittat på Nobelfestligheterna i Stockholms stadshus, inte en enda sekund. Jag avskyr nämligen Nobelfesten. Det beror inte på att jag inte har blivit bjuden. Det beror på att det är förnedrande och fördummande att sitta och titta på när överheten äter och hur överheten klär sig. Jag vet att en stor majoritet av svenska folket tycker att jag är en idiot men det står jag ut med. I varje fall i den här frågan.

Stockholms stadshus
Copyright: Ying Feng Johansson/Dreamstime.com

Därmed inget ont sagt om de skickliga, intelligenta och värdefulla personer som vunnit de olika Nobelprisen. Dessa ska aktas högt. Det är fjäsket och spektaklet runtomkring Nobelprisutdelningen jag inte gillar.