En rejäl demokratisk käftsmäll för Donald Trump i mellanårsvalet – men Trump såg sig ändå som segrare.

När Donald Trumf blev president i USA 2016 hade han fördelen av att ha republikansk majoritet i kongressens båda kamrar. Det garanterade republikanen Trumf att få gehör för sina förslag, idéer och beslut hos hela den amerikanska kongressen. Visserligen har Trumps alla politiska dumheter under de här två åren av presidentmakt ofta retat gallfeber även på många av hans republikanska partivänner i kongressen.

Däremot har demokraterna i USA sett fram mot gårdagens mellanårsval till kongressen. Nu skulle demokraterna äntligen kunna lägga grunden till Donald Trump politiska sorti med tanke på det missnöje som har grott hos de amerikanska demokraterna – och väljarna – med Trumps egenmäktighet, hans oförmåga att lyssna på någon annan än sig själv, hans rasistiska och kvinnoföraktande attityd och hans politiska omdömeslöshet i största allmänhet.

Mellanårsvalet skulle bli de amerikanska väljarnas chans att på allvar få visa sitt missnöje med presidenten. Och visst gick demokraterna framåt i valet sån till den grad att de erövrade majoriteten i representanthuset. Det innebär att presidenten nu har att hantera en situation där halva kongressen är emot honom. Detta är i och för sig inte en helt ovanlig situation i amerikansk politik.

Under demokraten Barack Obama sex sista presidentår styrde han USA med republikansk majoritet både i senaten och representanthuset. Det gjorde honom politiskt vingklippt. Ändå lyckades Obama tack vare de så kallade presidentdekreten genomföra många viktiga politiska reformer, bland annat den så hårt kritiserade sjukförsäkringsreformen (som Donald Trumf å andra sidan omedelbart passade på att avskaffa när han blev president).

Det var en stor framgång för demokraterna i gårdagens mellanårsval. Att ta makten i representanthuset är förvisso en politisk triumf. Men detta verkar Donald Trumf strunta i. För det blev samtidigt så att republikanerna stärkte sitt grepp om senaten. Därför har Trump under dagen uppträtt som en segrare. Han vet ju att han kan fortsätta styra USA som han vill dels genom den republikanska majoriteten i senaten, dels och framförallt genom sina presidentdekret.

Många förståsigpåare har idag sagt sig vara överraskade över att demokraterna inte gjorde ett bättre val än de gjorde. Demokraterna lyckades inte fullt ut dra nytta av det missnöje som finns med Donald Trumfs politik och personlighet.

Donald Trump sitter därför fortfarande säkert i sadeln. Att hans självförtroende inte har rubbats det minsta av valresultatet visade han ikväll när han uppmanade sin egen justitieminister Jeff Sessions att lämna sitt jobb. Sessions har länge varit kritisk mot Trump och nu passar presidenten på att rensa ut sina kritiker ur regeringen och på andra viktiga poster.

Trots demokraternas framgångar i mellanårsvalet så är det inte alls omöjligt att USA:s näste president efter presidentvalet 2020 heter – Donald Trump!

Vad man än har att säga om resultatet av mellanårsvalet så står en sak klarare än någonsin: USA är ett oerhört politiskt splittrat land, kraftigt polariserat just av Donald Trumps utmanande ledarstil.

Men han har fortfarande ett tillräckligt starkt stöd av de republikanskt sinnade väljarna att han har alla utsikter att bli omvald. Men det är fortfarande två år kvar till presidentvalet och mycket kan fortfarande hända.