Ett nytt hänsynslöst blodbad utfört av IS – den här gången mot oskyldiga barn och ungdomar i Manchester!

Måndag kväll den 22 maj 2017. 21 000 unga tjejer och killar, många minderåriga, flera tillsammans med sina föräldrar, besöker förväntansfullt den världsberömda Manchester Arena i Manchester för att lyssna på konserten med flickornas älskade popstjärna Ariana Grande. Jublet stiger över den mäktiga arenan. Kvällen blir en succé både för Ariana Grande och för den unga publiken.

Ariana Grande sjöng på Manchester Arena strax innan terrordådet inträffade. Bild: seventeen.com

Klockan börjar närma sig 22.30 brittisk tid. Ariana Grande utför avslutningsvis sitt obligatoriska extranummer. Därefter är konserten slut. Unga människor börjar strömma mot utgångarna

Ariana Grande blev chockad över det fasansfulla terrordådet.
Bild: PopCrush.com

Plötsligt hörs en kraftig explosion. Somliga hävdar att det handlade om två explosioner, som detonerade i närheten av utgången vid Victoria station i vid Manchester Arena. Kraftigt tumult uppstår.  Människor skriker. ”Oh my Good, what is happening?”.

400 brittiska poliser arbetar med att utreda terrordådet. Bild: City News

Jo, ännu ett terrordåd fullbordat av terrorgruppen IS har drabbat Storbritannien. Hittills har 22 unga människor och barn dött och närmare 60 har skadats i denna blodiga och hänsynslösa attack. Siffrorna över dödsoffren kan komma att stiga. Det yngsta offret är en 8-årig flicka, lilla Rose Roussos.

Lilla 8-åriga Rose Roussos blev det yngsta offret i måndagens fruktansvärda terrordåd. Bild: privat

Enligt polisen rör det sig om en terroristattack. Gärningsmannen var en självmordsbombare och omkom själv vid explosionen som möjliggjordes av en hemmagjord bomb, en s k IED, an Improvised Explosive Device. Bomben var fylld av metallskrot och spik. Splitterbomben spydde ut sitt dödande innehåll, spik och metallskärvor,  över oskyldiga unga människors kroppar.

Poliser utanför Manchester Arena igår kväll. Bild: News24hours

Enligt de senaste uppgifterna har polisen idag gripit tre personer misstänkta för inblandning i terroristattacken, den värsta sen attacken i Londons tunnelbana i juli 2005. Det har dock inte framkommit på vilket sätt de tre männen har varit inblandade, om terrordådet utfördes av en ensam galning eller av ett vittförgrenat terroristnät.

Terroristen Salman Abedi
Bild. AU News Yahoo

Ikväll meddelade polisen att gärningsmannen hette Salman Abedi och var 22 år gammal. Abedi var född i England men av libanesiskt ursprung. Islamiska staten IS tog snabbt på sig attentatet via sin propagandakanal Amaq.

Polis och ungdomar utanför Manchester Arena. Bild: AU News Yahoo

Hela världen skakas idag av denna fasansfulla tragedi. Storbritannien är tillsammans med Frankrike det land i Europa som är mest exponerat för terrorism. Samtidigt har den brittiska polisen mångårig erfarenhet av hur man ska hantera och förebygga terrorism efter den irländska terrororganisationen IRA:s mångåriga massterrorism.

Manchester Arena i Manchester
Bild: Tripadvisor

Enligt uppgift ska den brittiska polisen på senare år också ha förhindrat flera terrordåd i Storbritannien. Men mot måndagens attack stod man maktlös. Trots att stora evenemang, konserter, fotbollsmatcher och andra stora folkfester är lockande mål för terrorister så stod Manchester Arena igår kväll öppet för attacker. Besökare på konserten har idag berättat att vakterna bara visiterade besökarnas väskor. Det fanns inga metalldetektorer vid ingångarna. Inga kroppsvisiteringar gjordes. Det var fritt fram för en terrorist att ta sig in med sin bomb. Om detta stämmer är jag överraskad över att det som hände igår kväll kunde hända. Polisen var inte där och hade heller inte kunnat förutse eller förhindra dådet. Å andra sidan kan inget land till 100 procent skydda sig mot terrorism.

Brittisk anti-terrorpolis
Bild: Alamy.com

Nu måste alla, inklusive vi i Sverige, lära oss att systematisk övervakning blir viktigare än någonsin. Fysiska personkontroller måste kunna vidtas i samband med stora evenemang även om de kan uppfattas som integritetskränkande och även om kontrollerna kan uppfattas som ett hinder för ett fritt liv. Europa har inte råd att offra sina medborgare för att galna islamistiska terrorister ska kunna utnyttja terrorns skräckvälde för att bli martyrer och framgent få sitta vid profeten Muhammeds sida.

Att attacken i London var en islamistisk attack råder det inget tvivel om. IS har ju redan bekräftat att en av deras soldater hade fullgjort ett utomordentligt gott värv i Manchester.

Manchester Arena
Bild: Tripadvisor

Dagens attentat kommer självfallet att påverka det brittiska parlamentsval som ska hållas den 8 juni, alltså om drygt två veckor. Invandrarfrågan är redan idag den viktigaste frågan för de brittiska väljarna. Det som hände i Manchester igår kväll kommer inte att minska invandrarhatet och främlingsfientligheten utan kommer att späda på den istället. Risken finns att britterna efter Brexit kommer att förskansa sig och isolera sig innanför flerdubbla murar för att stoppa eller i varje fall minska invandringen.

Terrordådet i Manchester
Bild: HeavyCom

Detta är en tragisk framtid för det demokratiska moderna samhället. Samtidigt tål inte demokratin hur många hårda törnar och hur mycket blodspillan som helst.

I morgon, onsdag, åker jag till Spanien men jag kommer att fortsätta blogga därifrån. Ingen stor nyhet kommer att gå mig förbi.