Anna Kinberg Batras dagar som moderaternas partiledare är nu räknade – nya chocksiffror för (M)!

Moderaterna har på bara ett år tappat 10 procentenheter av partisympatierna. I maj 2016 fick moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra 25 procent av väljarsympatierna. När Dagens Nyheter och opinionsmätningsinstitutet Ipsos idag publicerade partisympatierna för maj 2017 hade moderaterna tappat till 15 procent. Det är en chocklåg siffra. Inte sen Bo Lundgrens katastrofval 2002 har moderaterna haft så svagt stöd i den svenska väljarkåren.

Anna Kinberg Batra
Bild: bilderblogg.se

Jag kan inte se något annat än att Anna Kinberg Batra måste avgå och det redan till hösten. En opinionsmätning från Expressen och Demoskop i vintras visade redan då på ett rekordlågt stöd för moderaterna, bara 16.6 procent.  Då uttalade ledande moderater att partiledningen låg mycket illa till om partiet även i fortsättningen skulle ligga kvar på runt 16-17 procent. Dagens mätning visar att partiet har ännu lägre stöd nu än i vintras.

Anna Kinberg Batra
Bild: moderat.se

Moderaterna förlorar väljare till framförallt centern och sverigedemokraterna. SD och Jimmie Åkesson hamnar i dagens opinionsmätning på 19 procent och är Sveriges näst största parti. Centern under Annie Lööfs ledning får 13 procent av väljarsympatierna och visar än en gång att hon har en stark ställning bland borgerliga väljare.

Jimmie Åkesson
Bild: YouTube
Annie Lööf (C)
bild: Wikimedia Commons

Tack vare det faktum att kristdemokraterna nu i två mätningar i rad har lyckats kravla sig över 4-procentsspärren till riksdagen  har den borgerliga alliansen idag starkare väljarstöd än de röd-gröna partierna tillsammans.

Miljöpartiet båda språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin har problem idag.
bild: YouTube

Om katastrofen är ett faktum för Anna Kinberg Batra så är situationen för miljöpartiet om möjligt ännu mer krisartad. Enligt DN/Ipsos´ mätning idag får MP bara stöd av 3 procent av väljarna. Feministiskt initiativ är nu nästan lika stora som MP. Om kräftgången fortsätter för miljöpartiet, som har kongress under den stundande helgen, så blir det problem för Stefan Löfven och socialdemokraterna att än en gång bilda en rödgrön regering efter valet 2018. Socialdemokraterna tappar dessutom också kraftigt i opinionsmätningarna.

Isabella Lövin och Gustav
Fridolin (MP)
Bild: Flickr

En viktig förklaring till miljöpartiets sjunkande väljarstöd är att många av partiets tidigare sympatisörer har tappat tilltron till MP efter åren i koalition med socialdemokraterna. Miljöpartister är i grunden idealistiska och starkt ideologiska. I det hårda politiska klimatet i Sverige idag kan MP inte hävda vare sig ideologi eller idealism. Regeringsarbetet och de ständiga kompromisserna har tärt hårt på partiet. Det är därför inte underligt att miljöpartistiska väljare flyr vänsterut, d v s till Fi och Vänsterpartiet.

Så båda regeringsalternativen har uppenbara problem att locka väljarna. De partier som idag känns opåverkade av väljarnas nyckfullhet är i första hand SD och centern men även vänsterpartiet går framåt. Så man kan säga att det är ytterkantspartierna som växer sig starkare i svensk politik idag.

Anna Kinberg Batra
Bild: moderat.se

Än en gång aktualiseras därför frågan om Anna Kinberg Batra kan sitta kvar som partiledare för moderaterna. Jag tror inte det. Strategerna inom moderaterna (om det finns några sådana kvar ) borde sätta sig ner och diskutera vem som skulle kunna bli ny partiledare som skulle kunna rädda vad som räddas kan. Detta måste ske senast efter sommaren för att en ny partiledare ska få åtminstone ett år på sig att bli varm i kläderna innan det åter är dags för riksdagsval.

Mikael Odenberg
Bild: ki.se

Jag har tidigare lyft fram förre försvarsministern Mikael Odenberg som möjlig ny moderatledare. Jag vet inte ens om han vill men jag tror att han skulle kunna vara kompetent nog att leda partiet åtminstone under en övergångsperiod. Mikael Odenberg lämnade ju partipolitiken redan 2006 och är idag ganska obefläckad av moderaternas interna problem och vilsenhet.

Mikael Odenberg
Bild: YouTube

Många anser att väljarflykten från moderaterna började när Anna Kinberg Batra i vintras räckte ut en högst omstridd hand till sverigedemokraterna. Jag tror inte att detta är huvudorsaken till djupdykningen i väljaropinionen. Partiets nedgång hade redan börjat och beror mera på en oklar profil och en uppenbar brist på en konsekvent och robust moderat politik.

Anna Kinberg Batra
Bild: Wikimedia commons/fotograf Per Pettersson

Kinberg Batras flykt från Fredrik Reinfeldts idéer har kostat moderata samlingspartiet många väljare.