Fallet Calle Jonsson – en häpnadsväckande kurragömmalek med rättvisan!

 

 

Idag, tisdag, gick preskriptionstiden ut för det misstänkta mordförsök som den svenske 18-åringen Calle Jonsson 2001 begick på en jämnårig grekisk man på den grekiska semesterön Kos. Calle Jonsson, som i flera å har hållit sig undan den grekiska rättvisan, är idag en fri man. Hans misstänkta brott preskriberas idag i Sverige. Det gör att han kan röra sig fritt för all framtid – men bara i Sverige.

Om han skulle resa till något annat land som har utlämningsavtal med Grekland kan grekiska myndigheter begära och få honom utlämnad till Grekland.

Den grekiska ön Kos Copyright: Natali29/Dreamstime.com
Den grekiska ön Kos
Copyright: Natali29/Dreamstime.com

 

Det var 2001 som Calle Jonsson på semester på Kos hamnade i bråk med några greker. En av grekerna blev allvarligt knivskuren med åtta knivhugg och misstankarna och brottsanklagelserna riktades mot svensken Calle Jonsson, som under alla år ha förnekat brott.

Calle Jonsson får sitta i grekiskt häkte till 2002 då han släpps mot borgen och kan åka hem till Sverige. Tre år senare begärs Calle Jonsson återigen häktad av grekisk polis och placeras i häkte på Kos. Efter en lång rättsprocess i Grekland frikänns emellertid Jonsson och kan åka hem som en fri man.

Kos Copyright: Yan Vugenfirer/Dreamstime.com
Kos
Copyright: Yan Vugenfirer/Dreamstime.com

 

Historien hade kunnat vara slut där men det var den inte, för året därpå, 2006, granskar Högsta domstolen i Grekland ärendet och beslutar att rättegången måste göras om. En europeisk arresteringsorder utfärdas mot Calle Jonsson. Men efter det går det inte längre att nå Jonsson. Han håller sig gömd både för grekiska och svenska myndigheter i avvaktan på att preskriptionstiden för brottet ska gå ut i Sverige.

Det skedde idag. Calle Jonsson kan nu kliva fram ur sitt gömställe.

Calle Jonssn m m 003

 

Idag gjorde tidningen Expressen en stor intervju med den man som blev svårt knivskuren i samband med slagsmålet på Kos 2001. Han säger sig veta att det var Calle Jonsson som höll i kniven och som riktade de åtta knivhuggen mot honom. Han är bitter och hatisk och säger att ”rättvisan kommer att jaga honom (Calle Jonsson) över hela världen”. Han anser att Calle Jonsson ska ha sitt straff.

Det här kriminalfallet är ett av de märkligaste och mest uppmärksammade som utspelat sig mellan en svensk och en utländsk domstol. Historien dekoreras av en häpnadsväckande kurragömmalek, självfallet iscensatt av bl a Calle Jonssons försvarsadvokat i Sverige, Leif Silbersky.

Jag har ingen aning om det var Calle Jonsson eller någon annan som knivhögg greken Christoforos Serdaris den där sommarnatten på Kos 2001. Vad jag däremot hela tiden har reagerat starkt på är det sätt på vilket svenska medier har hanterat Calle Jonsson. Inte någon gång har jag under årens lopp läst en artikel där Calle Jonssons oskuld har ifrågasätts. Alla medier har gullat med honom, beskrivit honom som oskyldig och hatat det korkade grekiska rättsväsendet. Greker kan man väl inte lita på, har det hetat. Gullgossen Calle Jonsson kan väl inte ha begått ett mordförsök i Grekland! Fallet Calle Jonsson har blivit ett massmedialt magplask. Den saken är klar.

Calle Jonssn m m 004

 

I Sverige har Calle Jonsson alltid varit oskyldig och enbart ett offer för en påstådd grekisk rättsröta. Ett justitiemord, helt enkelt. Ingen har ens antytt att grekerna kanske hade rätt och Calle Jonsson och dennes många svenska vapendragare hade fel?

I vilket fall som helst kommer det som hände på Kos 2001 alltid att förfölja Calle Jonsson. Han är 33 år idag och kommer sannolikt inte att kunna resa till något enda europeiskt land utan att riskera att bli utlämnad till Grekland. Å andra sidan känns en ny rättegång i Grekland fullkomligt meningslös.

Den första polisutredningen på Kos var en katastrof. Bevisvärderingen var undermålig. Några vittnen hördes aldrig. Självklart borde därför rättegången ha gjorts om för längesen. Nu är fallet verkligen ett Cold Case i ordets rätta bemärkelse. Det kommer aldrig att gå att bevisa att Calle Jonsson är skyldig – men heller inte att han är oskyldig.

Han kommer att tvingas leva med denna mardröm under resten av sitt liv.