Flyktingsmugglarna borde skickas till Guantanamo!

Flyktingkatastrofen i och runtom Europa har utvecklats till världens största katastrof sen andra världskriget. Vi har redan i flera år kunnat se tiotusentals flyktingar försöka ta sig med utdömda båtar över Medelhavet från framförallt Libyen. Hundratals av dessa har aldrig nått fram till de hägrande stränderna i Grekland och Italien. De har dött av drunkning eller kvävning i undermåliga farkoster.

Commondreams.org/Italian Coastguard/Massimo Sestini

De senaste veckorna har det kommit dagliga rapporter om människor som drunknat när båtarna har kapsejsat eller när de inte fått plats i de redan överfulla gummibåtar som har tagits till som en sista desperat åtgärd. Dessa människor kommer från olika krigsdrabbade länder i Afrika men framförallt från Syrien, Irak och Afganistan.

Dreamstime download Editorial Photo

De har betalat tusentals kronor till människohandlare som lovat dem plats i en båt till Europa. De har kanske tagit sina sista pengar för att få en plats på de där dödsfarkosterna, som redan är sjöodugliga och utdömda. Men flyktingarna är så desperata att de gör vad som helst för att komma till Europa, bort från de helveten de tvingats lämna.

Foto: Commondreams.org

När jag tittar på alla dessa fasansfulla bilder med lidande människor så gråter jag. Försök sätt er in i dessa människors situation innan ni dömer dem. Visst innebär de allt ökande flyktingströmmarna enorma kostnader för Europas medborgare. Men vad ska de här människorna ta sig till annars? Ska vi döma dem till döden när de själva gör allt för att överleva?

Stannar de kvar i sina hemländer går många av dem en säker död till mötes. Nu möter de istället döden på Medelhavet, Dödens hav, som det numera kallas. Det är inte mindre än en mänsklig katastrof. Jag tror faktiskt att de flesta svenskar inte riktigt har förstått vidden av denna katastrof.

Klockan är fem över tolv. Det kanske redan är för sent. Men den senaste tidens händelser kanske äntligen kan väcka ledarna i EU:länderna till insikt om att alla måste hjälpas åt för att ge flyktingarna en människovärdig tillvaro i Europa. Det ska inte bara vara Sverige och Tyskland som ska bära bördan, medan de övriga EU-länderna smiter undan sitt ansvar just därför att flyktingmottagandet är frivilligt. Frivilligt, ha ha ha. Vilken frivillighet kan flyktingarna åberopa? Frivilligheten att få dö.

Det som kanske kommer att förändra attityden hos européerna är den fasansfulla katastrofen på motorväg 4 mellan Budapest och Wien för några dagar sen. I fredags upptäcktes nämligen en ungersk lastbil som stod övergiven vid vägkanten på motorvägen några mil öster om Wien.


Flyktingarna kom in i Schengen. De kom in i Österrike. Men då var de redan döda. Efter denna fasansfulla händelse har ytterligare en liknande flyktingtransport avslöjats i Österrike. I fredags stoppade österrikisk polis en lastbil med 26 migranter, varav tre barn, som befann sig i mycket kritiskt tillstånd. Polisen har hittills gripit
fyra män i Ungern som misstänks för att stå bakom denna vidriga människosmuggling. De misstänkta riskerar fängelse på mellan två och 16 är.

Men jag säger: Det räcker inte. Skicka dem till Guantanamo-basen på Kuba, där de kan leva resten av sitt liv. Där kan de sitta och fundera över alla de mord de har begått på oskyldiga människor, på alla de miljoner de hänsynslöst tjänat på transporter som ofta lett till en kvalfull död för flyktingarna. Där kan se sitta och fundera på hur mycket kul de skulle ha kunnat ha för alla pengarna de tjänat – om de hade kommit undan rättvisan och inte hamnat på Guantanamo.

Mitt förslag är faktiskt seriöst. Barack Obama har ju ändå inte stängt Guantanamo-basen som han lovat. Därför kan han väl använda lägret till att straffa människor som berövat livet på så många – för snöd vinnings skull.