Komplett vansinne att inte bära cykelhjälm!

Häromdagen föreslog NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) att riksdagen borde lagstifta om hjälmtvång för cyklister. Detta krav kommer upp då och då, särskilt när allvarliga olyckor inträffar där cyklister är inblandade. Jag tycker att förslaget är bra. Det är lag på att använda bilbälte – av säkerhetsskäl. Varför ska det då inte kunna bli lag på att använda cykelhjälm – också det av säkerhetsskäl?

Därför blev jag minst sagt upprörd när jag läste Expressens huvudledare idag. Ledaren var inte signerad och det ska kanske ledarskribenten vara glad för. Expressen radade i fem punkter upp argument mot att ha hjälm på huvudet när man cyklar, det ena argumentet mer bisarrt än det andra.

Hjälmtvång skadar hälsan, menar Expressen. Jag förstod ingenting. Jo, för när det blir hjälmtvång så slutar folk att cykla och det är dåligt för hälsan. Tidningen menar att de positiva effekterna för hälsan av att cykla överväger riskerna att få skallskador om man skulle köra omkull eller krocka.

Expressen fortsätter i samma obegripliga anda: Hjälmtvång är dåligt för miljön, hävdar man. Ju fler cyklister det är som slutar cykla på grund av att de inte gillar att ha hjälm på sig, desto fler av dessa tar bilen istället. Och det är dåligt för miljön. Nu är det väl så att många som cyklar, i alla fall i Stockholms innerstad, inte har någon bil alls. Resonemanget är absurt. Ett cirkelbevis.

Tidningen hävdar också att ju fler personer som cyklar, desto säkrare blir det att cykla. En häpnadsväckande logik. Ju fler som cyklar borde väl öka risken för olyckor med cyklister inblandade, inte tvärtom.

De logiska krumsprången är häpnadsväckande. Tidningens nästa argument mot cykelhjälm är att hjälmen förtar fokus från det verkliga problemet, nämligen dålig infrastruktur och dåliga vägar. Det är bättre att bygga cykelvägar än att införa hjälmtvång. Man kan väl göra både ock, eller…?

Sen kommer det mest bisarra av alla argumenten: "Hjälmtvång slår mot lånecyklar". Hoppsan, hur många är det som åker lånecykel idag? Jag ser nästan aldrig någon. Tidningen menar att de (mycket lilla fåtal, min anm.)
som använder lånecykel måste släpa med sig en cykelhjälm hela tiden. Det är ojuste mot dessa. Jag baxnar.

Visst vore det bättre att slippa lagstiftning. Tyvärr har vi dock sett att allt färre cyklister använder hjälm idag. Hjälm är ute just nu. Tydligen anser folk att deras hjärnor inte är värda att skydda. Och det är de kanske inte heller när de är så korkade att de vägrar att använda hjälm.

Med min bakgrund som elitcyklist ser jag det som fullkomligt självklart att ha hjälm på mig när jag tränar. Jag skulle aldrig sätta mig på cykeln utan hjälm på huvudet. Jag vet av egen erfarenhet vilka fruktansvärda skador man kan drabbas av om man blir påkörd av en bil eller krockar med andra cyklister. Som cyklist är i princip hela kroppen oskyddad. Då ska man väl för tusan åtminstone försöka skydda huvudet. Jag anser att mitt huvud och min hjärna är min viktigaste tillgång. Därför vill jag skydda den.

Så här såg jag ut i våras när jag snubblade och föll på asfalten när jag gick stavgång. Jag störtade med huvudet rakt ner mot gatan. Slaget mot det hårda underlaget var fruktansvärt. Jag fick hjärnskakning. Jag kan fortfarande känna av skadan i pannan och tinningen. Hade jag haft hjälm på mig hade utgången varit betydligt lindrigare. Men jag trodde inte att man behövde hjälm när man gick stavgång. Hur skulle det inte ha varit om jag hade störtat med cykeln rakt i asfalten med huvudet före?

Visst kan det se lite töntigt ut med cykelhjälm på huvudet. Så här ser jag ut utan cykelhjälm…

…och så här ser jag ut med cykelhjälm på huvudet:

En viss skillnad förstås men jag köper gärna denna estetiska ofullkomlighet. Dessutom finns det jättehäftiga hjälmar att köpa idag, hjälmar som inte bara förhöjer utseendet utan också skyddar huvudet mot allvarliga skallskador.

Jag är både cyklist och bilist. Jag har utomordentliga erfarenheter av hur oskyddad man som cyklist är i trafiken och hur rädd jag ofta är när jag själv är ute och tränar. Som bilist ser jag samtidigt hur cyklister utan hjälm kastar sig ut i trafiken, kör mot rött ljus i hög fart, gärna med mobiltelefonen tryckt mot ena örat och en hand på styret. Hur kan folk vara så omdömeslösa? Men så händer det också att de råkar ut för svåra olyckor. Svårast är olyckorna för dem som cyklar utan hjälm. Man behöver inte vara någon Einstein för att inse detta.

Bilder: Elisabet Höglund