Folkhälsomyndigheten och regeringen är nu helt överspelade i pandemibekämpningen. Regionerna har nu tagit över när de centrala myndigheterna inte skärper restriktionerna. OCH VART HAR DE 336 000 VACCINDOSERNA TAGIT VÄGEN?

Klockan 16.20 i eftermiddags (onsdag) höll Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ännu en presskonferens, sekonderade av socialminister Lena Hallengren och utbildningsminister Anna Ekström.

Regeringens pressträff idag den 24 februari
bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Med tanke på den galopperande smittspridningen med inte mindre än  5.360 nya smittfall bara sen igår förväntade jag mig idag nya kraftfulla restriktioner för att förhindra att Sverige på allvar översköljs av den tredje vågen. När jag lyssnade på SVT:s politiska kommentator Mats Knutson före presskonferensen lät det också som om storsläggan nu skulle tas fram.

Detta var dagens enda skarpa förslag
Grafik: Elisabet Höglund/shutterstock

Så blev det inte alls. Det var istället mycket prat och lite verkstad. Det enda konkreta förslag som lades fram var att  inga restauranger, krogar eller barer får hålla öppet längre än till klockan 20.30 på kvällarna, oavsett om de serverar alkohol eller ej. Förslaget ska träda i kraft redan på måndag den 1 mars och gälla tills vidare. . 

De krögare som hade hoppats på lättnader i restriktionerna fick istället en rejäl smocka i solar plexus. Ramaskrin från restaurangbranschen kommer naturligtvis inte att vänta på sig. Förslaget var det enda kraftfulla som presenterades av Folkhälsomyndigheten idag.

Bild: Shutterstock/köpt bild

Men det konstiga var att restaurangstoppet efter klockan 20.30 bara ska gälla krogar och kaféer som inte ligger i någon galleria eller i något köpcentrum. Den som vill gå på en restaurang även efter klockan halv nio på kvällen kan göra det i de många gallerior som är öppna till sent på kvällarna.

Denna lilla ”detalj” hade Folkhälsomyndigheten uppenbarligen inte tänkt på.

Johan Carlson
Bild: Folkhälsomyndigheten

I övrigt var det mest hotfullt pladder från Johan Carlsons sida. Han hotade till exempel med att införa ännu strängare regler för att stoppa trängseln i butiker och gallerior men några konkreta förslag kunde han inte presentera.

Han hotade också med att bara en enda person i ett hushåll ska få handla mat och dagligvaror på en och samma gång. Två makar får alltså inte handla mat tillsammans. Detta för att undvika trängsel i butikerna.

Men Carlson kunde inte svara på när denna skärpning skulle träda i kraft. Han berättade också att diskussioner pågår med branschorganisationen Svensk Handel om stängningar av butiker i gallerior och köpcentra men inte heller här presenterades några skarpa förslag.

Regeringens pressträff
idag den 24 februari
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Johan Carlson berättade vidare att Folkhälsomyndigheten även funderar på hårdare restriktioner för resande i kollektivtrafiken. Men inte heller här kom han med något konkret – bara att förslag kan komma senare. När då? Och vilka förslag? Inga svar.

Från och med idag införde Smittskydd Stockholm det obligatoriska kravet att alla som reser kollektivt i Stockholm måste bära munskydd, inte bara under rusningstrafik utan under hela dygnet. Men några förslag från Folkhälsomyndigheten om generellt skärpta krav på munskydd kom inte. ”Det är regionerna som bestämmer”, slog Carlson fast.

Smittskyddsläkare Mara Rotzén Östlund i Region Stockholm var den som drev fram kravet på munskydd i Stockholm
Bild: Region Stockholm

Folkhälsomyndigheten har under ett års tid med näbbar och klor bekämpat munskydd. Det fortsätter man att göra. Hur våldsam en tredje våg än kan bli så lär det inte komma några skarpa förslag om  munskydd från Folkhälsomyndighetens sida i alla fall.

Expressens reporter kunde i samband med presskonferensen avslöja att medarbetare på tidningen hade konstaterat att folk i Stockholm fortsatte att strunta i munskydd i kollektivtrafiken idag trots att det från och med idag är obligatoriskt att bära munskydd vid alla tider på dygnet. Stämmer dessa uppgifter visar de med all önskvärd tydlighet att folk helt enkelt struntar i restriktionerna.

Bara få bar munskydd i kollektivtrafiken i Stockholm
Bild: Shutterstock/köpt bild

Även på andra håll i landet har man under den senaste tiden uppmärksammat att restriktionströttheten (ett s k nyord) breder ut sig alltmer. Ändå hänger hela det framtida hälsoläget på att folk följer restriktionerna. Slutar folk följa rekommendationerna, ja då fortsätter viruset att spridas ohämmat.

Därför hade Stefan Löfven idag tagit på sig den enda rollen att gång på gång upprepa mantrat ”Håll avstånd”, ”Håll avstånd”, ”Håll avstånd”, ”Det får inte förekomma någon trängsel!”. ”Avstånden måste hållas!”Läget är allvarligt”, ”Smittspridningen ökar”. ”Vi måste alla tillsammans stoppa den tredje vågen”. Men inte med ett ord nämnde han munskydd.

Stefan Löfven håller pressträff idag
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Något mera kraftlöst har jag sällan skådat. Istället för att ta i med storsläggan står statsministern i TV och vädjar till folks goda vilja. Snälla, gör som jag säger, håll avståndet till varandra. Jag ber er.

Många håller avståndet men alla gör det inte. Det är därför smittan kan spridas. Samtliga på dagens presskonferens var rörande eniga om att det inte är någon naturlag som gör att smittan sprids. Det är vi människor som sprider smittan. Den sprider inte sig själv.

Så när 5 350 nya smittfall har upptäckts bara sen igår beror det på att människor med berått mod, slarv eller nonchalans har spridit sin egen smitta vidare till andra. Det behöver inte handla om något stort antal människor men antalet är tillräckligt stort för att den tredje vågen av det numera farligt muterade viruset snart kan komma att skölja över oss om inte storspridarna ändrar attityd.

Tyvärr är Löfven och Tegnell nu överspelade av regionerna
Grafik: Elisabet Höglund

Den kraftlöshet som regeringen och Folkhälsomyndigheten så tydligt visade idag har redan fått konsekvenser. Stefan Löfven, Lena Hallengren, Anders Tegnell och Johan Carlson är redan överspelade. Det är nu regionerna (f d landstingen) i Sverige som har tagit över beslutsfattandet.

Det är i regionerna som lokala beslut om nya och hårdare restriktioner fattas. Det är i regionerna, till exempel i Stockholm, Västra Götaland och Gävleborg som obligatoriska krav på munskydd i kollektivtrafiken och i trånga miljöer redan har införts.

Smittsskyddsläkare Sha h Jalal i Region Gävleborg
Bild: linkedin.com

Gävleborgs län drabbas just nu av en galopperande smittspridning. Därför har på inrådan av smittskyddsläkaren Shah Jajal nya skärpta regionala restriktioner införts. De ska i första hand gälla fram till den 10 mars.

Gävle sjukhus
Foto: Per Groth

Det är den brittiska muterade virusvarianten som nu slår mot Gävleborg. I förra veckan upptäckte Smittskydd Gävleborg att drygt 43 procent av de postiva covidtesterna visade smitta från den brittiska virusvarianten. Veckan innan var det ”bara” 25 procent. Gävleborg är också först i landet med att ha konstaterat fyra fall av den brasilianska mutationen.  Därför har Region Gävleborg infört drive-in-tester för att försöka hålla koll på smittan.

På samma sätt som i Region Stockholm införde Region Gävleborg igår obligatorisk krav på munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Munskydd måste också användas i inomhusmiljöer  där trängsel inte kan undvikas.

Bollnäs sjukhus
Foto: Per Groth

Därmed är det helt uppenbart att det är regionerna i Sverige, inte Folkhälsomyndigheten och regeringen, som ser till att med alla medel försöka stoppa smittspridningen. Det är tragiskt att se hur de centrala myndigheterna på ett så tydligt sätt har blivit överspelade, för att inte säga utspelade, av regionerna.

Detta beror givetvis på att de centrala rekommendationerna inte har räckt till. Trots alla hårda krav om att hålla avstånd och tvätta händerna står nu Folkhälsomyndigheten med Svarte Petter. Ingen tror längre på att myndigheten klarar av att driva kampen mot viruset.

IVA-läkare på Bollnäs sjukhus
Foto: Per Groth

Det är bra att det finns kloka och framsynta smittskyddsläkare ute i landet. Trots att både Johan Carlson och Anders Tegnell är smittskyddsläkare från början har deras kraftlöshet nu avslöjats på ett iögonenfallande sätt.

Avslutningsvis till vaccinationerna. Dessa fortsätter att gå med lusfart även om regeringen hävdar motsatsen. Fram till Idag hade 437 699 personer i Sverige (motsvarande 5.3  procent av befolkningen) fått sin första vaccindos. Det är futtiga 9 916 personer fler än igår. Vaccinationerna har nu pågått under två månader. Ändå har bara drygt 5 procent fått sin första dos.

Coronavaccin
Bild: Shutterstock/köpt bild

När jag granskar antalet vaccinerade personer (1 och 2 doser) och jämför dessa med antalet levererade vaccindoser så upptäcker jag något märkligt. Fram till och med vecka 7 har  861.945 vaccindoser levererats till Sverige.

Men under samma tid (till och med den 17 februari) har bara 525 850 personer  vaccinerats med en eller två doser.

Mellanskillnaden är 336 095 doser! Vart har dessa doser tagit vägen? Sverige har enligt Folkhälsomyndighetens dagliga statistik över leveranserna av vaccin och antalet vaccinationer per dag fått över 336 000 fler vaccindoser än vad som har använts!

Vem har fått detta vaccin? Ligger det kvar i frysboxarna? Eller har de gått till personer som inte ska ha det här vaccinet just nu?

Vart har det levererade vaccinet tagit vägen? undrar
jag.

Jag ställer bara frågan. Och jag vill ha ett svar.

 

 

 

 

 

 

 

.