Coronasmittan skenar i Stockholm – och i Västra Götaland införs skärpta krav på munskydd. Äntligen har någon lärt sig något medan regeringen surrar om att stänga ner badplatser och muséer.

Den tredje vågen av coronasmittan närmar sig med stormsteg. Igår kom uppgifter om att smittspridningen av covid-19 i Stockholm har sjunkit de senaste veckorna. Men idag kom helt nya signaler. Vid en presskonferens idag varnade sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Region Stockholm för att den tredje smittvågen är på väg.

Under den senaste veckan har smittspridningen i Stockholm ökat med inte mindre än 24 procent:
”Detta är mycket oroande”, säger Björn Eriksson. Han ser flera orsaker till detta. Dels har stockholmarna blivit allt sämre på att följa trängselrestriktionerna. Samtidigt ökar antalet resande i kollektivtrafiken. Alltfler resenärer i kollektivtrafiken struntar också i att bära munskydd.
”Rörligheten har helt enkelt ökat”, fastslår Björn Eriksson.
24-procentig ökning av antalet smittade i Stockholm bara sen igår. Grafik: Elisabet Höglund
Enligt en undersökning utförd av Dagens Nyheter bryter var tredje restaurang i Stockholm mot trängselreglerna.
Samtidigt följer inte sex av tio handelsplatser och gym reglerna i den pandemilag som trädde i kraft den 10 januari.
Var tredje restaurang i Stockholm bryter mot trängselreglerna enligt miljöförvaltningens senaste siffor.
Bild: Shutterstock/köpt bild
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik ökade antalet nya smittfall med 4 245 sen igår. Bara på en enda vecka, mellan den 10 och 17 februari, har antalet smittfall ökat med 22 000! Och den uppåtgående trenden är tydlig.
Men trots den kraftig smittspridningen i Stockholm föreslås inga skärpta restriktioner varken i huvudstaden eller i Stockholm län, något man kan ställa sig undrande inför.
Nya skärpta krav i Västra Götaland
Grafik: Elisabet Höglund
En annan region, Västra Götaland. beslöt däremot idag att med omedelbar verkan införa skärpta krav på munskydd i kollektivtrafik även utanför rusningstid. Munskydd ska också användas inomhus där man inte klarar av att hålla avstånd. Distansundervisningen på gymnasiet ska också fortsätta.. Vidare uppmanas invånarna i Västra Götaland att undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det råder hög risk för trängsel.
Alla ska bära munskydd i kollektivtrafiken i Göteborg.
Bild: sv.m.wikipedia commons
Under vecka 6 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 14 procent jämfört med veckan innan. Man ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten. De nya skärpta reglerna ska gälla till och med den 14 mars.
Det är oroväckande att restriktionerna ser så olika ut i olika delar av landet även där smittspridningen är hög. Därför borde Folkhälsomyndigheten och regeringen från och med nu se till att samma skärpta regler som nu gäller i Västra Götaland i fortsättningen ska gälla HELA LANDET. Det gäller i allra högsta grad i Stockholm.
Lena Hallengren
Bild: Regeringens presskonferens/regeringskansliets pressbilder
Hur har då regeringen reagerat på de nya oroväckande smittspridningstalen och riskerna för en tredje våg. Jo, i morse kallade socialminister Lena Hallengren till presskonferens för att berätta om att hon ”ville ta nya initiativ” med stöd av pandemilagen. Så här sa socialministern:

”Vid händelse av att smittläget kraftigt försämras ser regeringen behov av att möjliggöra nedstängning av olika verksamheter. Regeringen föreslår även vissa nya begränsningar för verksamheter som exempelvis djurparker och museer. Regeringen förbereder även förslag på ett nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som ska möjliggöra mer träffsäkra regler när smittläget tillåter.”

Socialminister Lena Hallengren vid dagens presskonferens. Bild: regeringskansliet

Lena Hallengren betonade också att regeringen ”vid ett ytterst allvarligt smittläge” skulle behöva agera ”mycket skyndsamt” för att minska smittspridningen. Det kan handla om att stänga ner olika handelsplatser som till exempel frisörsalonger, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger och andra serveringsställen.

Har inte detta ”ytterst allvarliga smittläge” redan inträffat? Och vad menar hon med ”mycket skyndsamt” när hon inte presenterar ett enda konkret förslag som kan träda i kraft omedelbart?

Regeringen vill även genomföra ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Det innebär att det ska ställas ytterligare krav på smittskyddsåtgärder för verksamheter som exempelvis djurparker, temaparker, museer och konsthallar.
Varför stänga djurparker?
Bild: wikipedia.org
Dessutom föreslår regeringen att kommunerna ska få besluta om förbud mot att vistas på vissa platser om det finns en påtaglig risk för trängsel, exempelvis i parker och på badplatser. Förslagen föreslås träda i kraft den 11 mars 2021 men ska först skickas ut på remiss till berörda myndigheter.
Jag tar mig för pannan! Sen den 10 januari finns en pandemilag som redan ger regeringen stora befogenheter att stänga ner verksamheter där trängseln är stor och där smittspridningen är hög. Varför använder man inte den lagen NU? Den finns ju redan.
Är det vinterbadarna regeringen vill komma åt?
Bild: stromma.com
Och varför pratar man om att stänga ner badplatser? Det är väl ingen som badar utomhus nu? Förutom en eller annan vinterbadare som gör hål i isen, förstås?
Och varför prata om att stänga ner djurparker, temaparker, museer och konsthallar? Det väl inte där smittan sprids mest.
Skulle Nationalmuseum i Stockholm eller Parken Zoo i Eskilstuna vara en farligare och smittsammare plats att vistas på än överfyllda tunnelbanevagnar och bussar? Jag ställer bara frågan. Dessutom befinner man sig ju utomhus när man besöker en djurpark!
Tala om att sila mygg och svälja kameler! Det Lena Hallengren gjorde idag fick mig att tappa förtroendet för henne. Hon förfogar redan över en lag som hon kan använda för att stänga ner verksamheter när hon märker att smittan sprids kraftigt. Använd den lagen och börja inte dilla om djurparker och badplatser!
Och varför vänta till den 11 mars innan några skärpta restriktioner kan träda i kraft? Det är ju NU som den tredje vågen sköljer in. Den 11 mars kan det redan vara för sent. Hur korkad får man vara?
Amanda Lind
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet
Vid samma presskonferens i morse deltog även kulturminister Amanda Lind. Samtidigt som Lena Hallengren föreslog att man skulle kunna stänga museer förklarade Amanda Lind att man kanske inte alls skulle behöva stänga ner några muséer. Två diametralt olika budskap av två ministrar vid en och samma presskonferens.
Jag tar mig än en gång för pannan.