Första ronden till Ulf Kristersson. Han får nu tre dagar på sig att sy ihop en borgerlig regering! Stefan Löfven i nytt utspel.

Så är nu jakten på en partiledare som kan tolereras av Sveriges riksdag i full gång. I eftermiddags meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att han idag gav det första sonderingsuppdraget till moderatledaren Ulf Kristersson. Kristersson får tre dagar på sig att sondera om han kan få ett tillräckligt starkt stöd så att han inte röstas ner av riksdagen.

Ulf Kristersson
Pressbild från moderaterna

På fredag ska han meddela talmannen om han har lyckats. Behöver Kristersson en längre sonderingstid kan talmannen ge honom det. Men Andreas Norlén underströk idag gång på gång att han definitivt inte vill ha någon långbänk som 2018 utan att en regeringsbildning måste vara klar under juli månad.

Det betyder att om allt går vägen för Kristersson så kan riksdagen rösta om en ny statsminister redan på måndag den 5 juli.

Talman Andreas Norlén
Bild: Anders Löwdin

Att det första sonderingsuppdraget gick till Ulf Kristersson berodde inte på att talman Andreas Norlén själv har en bakgrund som moderat riksdagsledamot. Talmannen motiverade istället valet av Kristersson med att denne är ordförande för det största partiet i den tillfälliga ”koalition” som störtade Stefan Löfven förra måndagen.

Därtill kunde talmannen efter sina samtal med de andra partiledarna konstatera att flera av dem tyckte att chansen nu borde gå till Ulf Kristersson och inte till Stefan Löfven, som företräder riksdagens största parti.

Ulf Kristersson
Pressbild från moderaterna

Men Ulf Kristerssons uppdrag blir ingen enkel match. Ulf Kristerssons drömregering består ju av moderaterna, kristdemokraterna och liberalerna och med parlamentariskt stöd i riksdagen av Sverigedemokraterna. Men inte ens om man räknar in SD så har Kristersson ett tillräckligt antal mandat bakom sig när det kommer till en statsministeromröstning, närmare bestämt bara 173 mandat. Det räcker inte för att bli vald till statsminister om inte flera ledamöter från andra partier (eller politiska vildar) röstar på honom.

Så det skulle inte bli någon överraskning om Ulf Kristersson så småningom meddelar talmannen att han har misslyckats med sitt uppdrag.

Löfven och Kristersson i den sista partiledardebatten
Pressbild/riksdagen

Då går sannolikt stafettpinnen över till Stefan Löfven. Samme Löfven gjorde idag ett mycket märkligt utspel i samband med den presskonferens han höll sen han hade träffat talmannen. Löfven upprepade att han står till förfogande som statsminister. Han vill få förnyat förtroende men han ansåg inte att han behövde ha något stöd på förhand för sin budget som ska läggas fram i höst. Detta trots att budgeten är en regerings absolut viktigaste dokument och inrymmer stora delar av regeringens politiska agenda.

”Budgetfrågan kan vi ta senare i höst”, förklarade Löfven.

Stefan Löfven
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Men sen levererade han den riktigt stora bomben. Om Löfven  i n t e  skulle få majoritet för sin budget till hösten så kommer han att avgå.

Hoppsan!

Stefan Löfven är uppbarligen så sugen på att komma tillbaka till makten att det räcker att han blir tolererad som statsminister av riksdagen. Den viktiga statsbudgeten  får bli en andrahandsfråga. Ett mycket udda sätt att hantera det politiska ansvaret på med tanke på vilka politiska komplikationer budgetförhandlingar kan skapa. Detta tyckte också flera av de andra partiledarna idag.

Riksdagshuset
Bild: Camilla Svensk

Efter dagens partiledarsamtal med talmannen verkade alla positioner vara precis lika låsta som tidigare. Alla partiledare upprepade samma saker som de har sagt de senaste dagarna. Några öppningar gick inte att skönja. Jimmie Åkesson förklarade till exempel att han måste ha tydliga garantier av Ulf Kristersson att sverigedemokraternas politik får genomslag i en borgerlig regerings politik.

Annie Lööf
Bild: flickr/pressbild

Att centern skulle hoppa in i en moderatledd regering stödd av sverigedemokraterna är fortfarande osannolikt. Annie Lööf upprepar sitt mantra att hon vill bilda en regering som bedriver en stark mittenpolitik men hon har inte kunnat svara på frågan vilka partier hon i så fall skulle regera tillsammans med. Hon vill dock gärna se Nyamko Sabuni i en sådan regering men Sabuni har redan sällat sig till Kristerssons gäng. Annie Lööf vill också förhandla fram ett nytt s k januariavtal, en tanke som nu verkar inte bara död utan också begraven.

Nyamko Sabuni
Bild: Liberalernas presstjänst

Att Lööf fortfarande har ett gott öga till Stefan Löfven är ställt utom allt tvivel. Samtidigt visade en opinionsmätning från Novus idag att centern håller på att tappa förtroende bland väljarna. Det borde innebära att Annie Lööf knappast önskar sig något nyval. Inte heller Nyamko Sabuni eller miljöpartiet vill bli prövade av väljarna i höst.

Nooshi Dagostar
Pressbild från Vänsterpartiet. Foto: Anna Tärnhuvud

Idag upprepade vänsterledaren Nooshi Dadgostar med frenesi att hon vill se Stefan Löfven som ny statsminister – trots att hon röstade bort honom som statsminister för bara sju dgar sen. Det går fort i politiken ibland.

Svårt pussel
Bild: pusselguiden.se

Det är ett intrikat politiskt pussel som nu ska läggas i sommarhettan. Läget ser inte precis ljust ut just nu för någon partiledare att få riksdagens förtroende men det kan ju ändra sig allteftersom sommaren fortskrider och paniken börjar bryta ut.