Första blåsippan, mina tänder och Gokväll

Idag, den 1 april, hittade jag vårens första blåsippor här hemma i Tungelsta. De växer i en solig slänt. Så är det varje år vid den här tiden. Efter några dagars solsken, så tittar de små blå ögonen upp ur fjolårslöven och ler mot mig. För några veckor sen hittade jag den första tussilagon. Idag var det alltså dags för blåsipporna och näst i tur kommer vitsipporna. Men det lär dröja några veckor, eftersom något varmt och soligt väder ännu inte är i sikte.

Det var när jag var på väg till tandkirurgen i Stockholm som jag stannade bilen vid vårt blåsippsställe och tog de här bilderna.

Tandkirurgen förresten. Nu ska jag bli lite intim. Under vintern har jag låtit inoperera ett tandinplantat i vänster underkäke. Det är förhoppningsvis den sista åtgärden under mitt ett år långa lidande hos tandläkaren. Så länge har jag nämligen gått hos min tandläkare för att försöka få munnen sanerad.

En följd av min cancersjukdom var att mina tänder blev förstörda. Jag fick massor av hål. Hålen måste lagas, tänder dras ut, gamla sönderslitna kronor tas bort och nya sättas in. I ett fall måste jag ersätta två tänder i underkäken med ett inplantat. Det innebär att en tandkirurg opererar in en titanskruv i tandbenet. Skruven får sedan läka och växa fast, vilket den har gjort nu. Därefter gör tandläkaren ett avtryck som skickas till en tandtekniker, som tillverkar den nya kronan. Det måste vara gjort före den 22 april, för då går mitt högkostnadsskydd i tandvårdsförsäkringen ut.

Den här ettåriga tandplågan kommer att kosta mig nära 70 000 kronor, när allt är färdigt. Det är mycket pengar men jag tycker att det är värt pengarna. Det utseendemässiga resultatet har väl blivit "så där". Jag ser definitivt inte ut som en amerikansk filmstjärna i munnen men ingen kan heller se att många av tänderna i mitt glada leende faktiskt inte är mina egna. Det är det viktigaste. Fast på sätt och vis är de mina egna – för jag har ju betalt dem.

Foto: SVT
Foto: SVT

Till sist ska jag visa några bilder från programmet Gokväll i SVT, som jag var inbjuden till i lördags kväll. Det var ett jättetrevligt program där jag hade tio minuter på mig att berätta mitt livs historia. Programledaren Ebba von Sydow är helt underbar. Kvällens artist var Anso Lundin, en fantastisk sångerska, som kommer att gå en framgångsrik karriär till mötes. Johanna Westman lagade jättegod mat. Jag orkade inte äta upp maten i studion utan tog med mig den i en doggybag på planet hem från Umeå.

Foto: SVT