Från hettan i Spanien till regnrekord i Sverige. Det var som att komma från himmelriket och gå rakt in i helvetet.

Sen igår kväll är jag hemma i Tungelsta igen efter femton dagar i Estepona. Man kan väl inte säga att Sverige bjöd på sitt bästa väder när jag kom hem. Aldrig i hela vårt liv har vi som bor i Östra Svealand upplevt så stora regnmängder som under de senaste dygnen.

Regnrekorden har duggat duggat tätt. Värst drabbat i Östra Svealand var Botkyrka och Södertälje. Fram till i onsdags kväll hade regnmängder på 58 millimeter uppmätts. Men det har regnat även hela dagen idag (torsdag) i stora mängder. Så regnmängder på över 70 mm på två dygn har säkert redan uppmätts.

Till och med vår egen lilla grusväg här i Tungelsta förstördes av regnet. I morse brast en vägtrumma i en bäck och Bosse kunde inte komma till jobbet förrän vägtrumman var utbytt.  Det var en banal väderskada med tanke på de ofantliga översvämningar som har drabbat tusentals andra människor i andra delar av Svealand under de senaste två dygnen. På flera håll har översvämningarna varit de värsta i mannaminne.

Ordet ”negativ” brukar för det mesta var negativt – men inte alltid …
Bild: Elisabet Höglund

Så det var ingen hit för mig att komma hem igen. Jag kan dock avslöja att jag kom hem med ett rykande färskt negativt coronatest i handen. Visserligen blev jag vaccinerad med den första dosen den 6 april, så en viss immunitet har jag. Men smittad kan man bli ändå.

Ett provisoriskt testcenter hade inrättats på Malaga flygplats
Bild: Elisabet Höglund

Innan jag åkte till Spanien den 10 maj bokade jag för säkerhets skull ett antigentest (ett snabbtest) som utfördes vid ett tillfälligt inrättat testcenter på Malaga flygplats. Här kunde de resenärer som ville testa sig innan de åkte till sina olika destinationer. Jag var en av dem.

Läkaren som utförde
testet
Bild: Elisabet Höglund
Själva kittet
Bild: Elisabet Höglund

Klockan 9.00 igår morse, onsdag, hade jag fått tid på testcentret. Ett utomordentlig initiativ, måste jag säga. Själva testet tog två minuter. Efter tio minuter var analysen klar och en vänlig sjuksköterska kom springande ut till mig där jag satt och väntade på en bänk med testresulatet i högsta hugg.

”Negativo”, stod det längst ner på papperet Jag andades ut. Nu skulle i alla fall inte jag föra in någon coronasmitta i Sverige.

Många resenärer hade samlats framför testcentret på Malaga flygplats igår
Bild: Elisabet Höglun

Jag trodde att testcentret på flygplatsen i Malaga inte hade någon motsvarighet i Sverige. Men när jag kom till Arlanda och skulle hämta ut mitt bagage upptäckte jag att ett tillfälligt coronatestcenter hade upprättats även där, alldeles intill bagagebanden. En man sprang omkring och inbjöd de anländande resenärerna att testa sig om de ville. Små gröna bås – precis som i en vallokal – hade iordningsställts där folk kunde utföra sina tester själva.

Jag tackade nej för jag var ju redan testad och förklarad smittfri.

Före resan till Spanien genomgick jag även ett negativt s k PCR-test som jag fick visa upp för spanska myndigheter när jag anlände till Malagas flygplats. Utan ett sådant skulle jag inte ha kommit in i Spanien.

Men vi ser fortfarande hur smittan sprids i Sverige. Bosse håller just nu på med en reparation av en öppen spis åt en äldre man i Sorunda. Men När han kom till sitt jobb idag  hade hemtjänsten satt upp en stor skylt på husdörren. På plakatet stod att ingen icke tilläts gå in i mannens stuga eftersom stugan (eller snarare dess invånare) var coronasmittad.

.Bosse fick vända hem igen med oförrättat ärende.

Idag klippte jag bort ännu mer av mitt hår