Från Nässjö till Halmstad till Åland till Sundsvall – Nu närmar sig min bokturné sitt slut.

Jag sitter på ett hotellrum i Sundsvall. Och det är inte vilket hotell som helst. Det är det världsberömda Hotel Knaust med den ännu mer världsberömda trappan. Jag förevigar trappan från alla möjliga vinklar.

Den världsberömda trappan på Hotel Knaust i Sundsvall.
Bild: Elisabet Höglund

 

Bild: Elisabet Höglund

Det här är en historisk plats. Hotell Knaust invigdes 1891 och byggdes efter den stora Sundsbranden 1888. Knaust blev det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid, känt  för den  stora och  eleganta solfjädersformade trappa i carraramarmor mitt emot entrén. Här skålade Sundsvalls ekonomiska överklass in nyåret varje år och lät större sällskap fotograferas i trappan. 

Exteriören till Hotel Knaust
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund
Interiör från hotellet
Bild: Elisabet Höglund

Det är här jag ska bo i natt efter att ha pratat om min bok ”Skulden jag bär på” i samband med en litteraturafton på Akademibokhandeln ”Vängåvan” i Sundsvall. Jag ska snart gå dit.

Jag sitter egentligen inte på hotellrummet. Jag snarare ligger i sängen med laptoppen placerad över låren och skriver. Det är första gången på nästan hela vintern som jag har en liten stund över för att skriva på min blogg.

Resor resor resor
Bild: Elisabet Höglund

Orsaken är att jag har arbetat så intensivt med mitt nya bokprojekt, om de fruktansvärda barnamorden i Bjärred i Skåne i fjol, att jag inte hunnit skriva något annat. Delar av den nya boken är nästa klara och ska lämnas till förlaget om några dagar.

Mil efter mil genom ett vårkyligt Sverige
Bild.Elisabet Höglund
Resor … resor … resor
bild: Elisabet Höglund

Dessutom har hela vintern varit en enda lång bokturné över Sverige med föredrag i Västerhaninge, Örebro, Nässjö, Halmstad, på båten till Mariehamn och så slutligen här i Sundsvall. Här kommer jag – sannolikt – att sätta punkt för turnén för den här gången.

Något måleri har det heller inte blivit på länge. Jag har faktiskt inte målat på en tavla sen i mars förra året. Men så ska det inte bli i fortsättningen. Hädanefter kommer jag också att försöka skriva så ofta som möjligt på min blogg – och det ska bli mycket politik i fortsättningen. Det lovar jag.

Örjan och Cathrine Andersson
Bild: Elisabet Höglund

 

Fören på Rosella som stävar mot Åland
Bild: Elisabet Höglund

Matsalen på färjan Rosella på väg till Mariehamn
Bild:Elisabet Höglund
Läckerheter …
Bild: Elisabet Höglund

Här får ni se några trevliga bilder från Bosses och min båtresa till Mariehamn häromdagen. Jag var inbjuden av Örjan och Cathrine Andersson som sen sex år tillbaka arrangerar författarresor med Rosella till Mariehamn. Det är tredje gången jag själv är med på en sådan resa för att prata om olika böcker som jag har skrivit.

När jag tittade in i vår hytt upptäckte …
… jag att Bosse låg och snusade på britsen
Bild: Elisabet Höglund’
Östersjöns vågor
Bild: Elisabet Höglund
Inloppet till Mariehamn
Bild: Elisabet Höglund
Hamnen i Mariehamn
bild: Elisabet Höglund

Fler läckerheter …
Bild: Elisabet Höglund
Samma här
Bild Elisabet Höglund
Glada grabbar på färjan
Bild: Elisabet Höglund

Östersjöns vågor
Bild: Elisabet Höglund