Fullsatt i Sundsvall när Malin Perlheden och jag fick förmånen att presentera våra senaste böcker.

Aller-koncernes digitala reporter Malin Perlheden kom i vintras ut med en viktig bok. Det heter DIGItant och är en handbok för nybörjare i datakunskap. Den vänder sig till den stora minoritet av framförallt kvinnor 70+ i Sverige som fortfarande inte har lärt sig att umgås med datorer och internet men som gärna skulle vilja lära sig detta.

Malin Perlheden och jag på Bokafton i Sundsvall
Bild: Akademibokhandeln

500 000 svenskar, företrädesvis kvinnor, har aldrig haft någon som helst kontakt med internet, datorer eller sociala medier. 1 miljon svenskar använder bara internet sporadiskt, de flesta helt enkelt därför att de inte vet hur man ska göra för att utnyttja detta fantastiska medium eller är obekväm med denna s k modernitet.

Malin Perlhedens bok
DIGITANT

Det är till dessa grupper människor som Malin Perlheden vänder sig med sin bästsäljare DIGItant, som snart för övrigt ska få en uppföljare.

Malin Perlheden och jag

Det var tillsammans med Malin Perlheden som jag i torsdags kväll besökte Bokens Afton vid Akademibokhandeln i Sundsvall, numera ett av landets främsta bokarrangemang lett av den outtröttlige bokhandlaren och bokälskaren Lennart Bergström och hans hustru Ewa. Malin berättade om sin nya databok medan Lennart Bergström därefter intervjuade mig om min senaste bok, Skulden jag bär på – två systrar, två världar.

Lennart Bergström i Sundsvall och hans berömda arrangemang Bokens Afton
Bild: bokensafton.blogspot.com

Detta var ett fantastiskt arrangemang. Jag har på senare år, särskilt sen min senaste bok kom ut i höstas, deltagit i många bokaftnar arrangerade av bibliotek, bokhandlare och olika organisationer och stiftelser. Men Bokens Afton i Sundsvall i torsdags tog hem priset.

Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall

Massor med folk strömmade dit efter stängningsdags klockan 18.30. Sällan har jag mött en så intresserad och engagerad publik som i Sundsvall. Det var fullsatt i affären. I mellanakten bjöd Lennart Bergström på vin och snittar. Sen intog publiken återigen sina platser igen för att lyssna på mig och min tragiska historia om min systers tragiska liv.

Jag tror att Lennart Bergström är den enskilda person i Sverige som gör mest för att upprätthålla och även öka bok- och läsintresset bland folk långt utanför Sundsvall. Varje vecka år efter år bjuder han in en eller flera författare som får berätta om sina böcker och signera dessa efteråt åt den som vill köpa.

Jag och Malin
Bild: Lennart Bergström

Det var en minnesvärd kväll. Bokaftonen i Sundsvall i torsdags innebar också slutpunkten på den ett halvår långa föreläsningsturné – med längre eller kortare avbrott – som jag har gjort sen min bok Skulden jag bär på kom ut i början av oktober i fjol. Det blir nu inga fler föreläsningar om just denna bok men jag håller ju på med en ny.¨

I samband med Bokens Afton i Sundsvall fick jag en fantastisk present – en antavla för hela min släkt tillbaka till början av 1800-talet. Det var släktforskaren Björn Thunberg i Härnösand förärade mig denna gåva. Här ses vi tillsammans i Sundsvall.

Igår kväll skickade jag tjugotvå färdigskrivna kapitel av min bok om bland annat barnamorden i Bjärred till mitt förlag Ekerlids. Det motsvarar ungefär två tredjedelar av boken. Nu ska jag sätta mig ner och skriva resten.

På onsdag i nästa vecka åker Bosse och jag till Spanien. Vårvädret i Sverige har gjort att behovet av lite värme känns stort just nu. Bosse stannar där nere i en vecka medan jag blir kvar till den 7 juni.

Det vackra Andalusien med sina många pärlor av skönhet.
Bild: Privat

Och den tiden kommer jag givetvis att ägna mig åt 1) cykelåkning, 2) bokskrivande och 3) mat och lite gott vin + sol och varma vindar och goda vänner.