GLAD PÅSK till alla mina läsare! Ät inte för mycket ägg!

 

Idag är det skärtorsdag, alltså dagen innan den ”riktiga” påskhelgen börjar. Därför skickar jag en varm påskhälsning till Er alla fina läsare av min blogg. Jag är så innerligt glad över att ni läser mina reflektioner och ibland också kommenterar dem. Tyvärr hinner jag inte svara på alla kommentarer men ni ska veta att både jag själv och min man Bosse läser dem!

                                                                      GLAD PÅSK!

Själv firar vi knappast påsk längre, Bosse och jag. Vi tycker att påskhelgen är tråkig. Det har jag tyckt sen jag var barn. Det var varken vinter eller vår. Man kunde inte vara ute och leka eftersom det ofta regnade, ibland till och med snöade.

På långfredagen och påskdagen var alla biografer stängda. Det var bara kyrkan man fick gå till – och det gjorde vi förstås aldrig. Vi satt bara hemma och glodde och längtade efter sommaren.

Bosse och jag äter numera aldrig påskmat, inte kokta ägg, inte sill, inte lax, inte lammstek och vi dricker aldrig påskmust (som jag för övrigt misstänker bara är ometiketterad överbliven julmust). Påskmat är tråkig. Dessutom är det inte alls nyttig att vräka i sig en massa kokta ägg. Ägg är i och för sig nyttigt eftersom de bl a innehåller viktiga proteiner men man behöver inte äta tjogtals med ägg för det. För lite eller för mycket skämmer allt.

Dessutom är traditionen med ägg till påsk för längesen överspelad. Orsaken till att man under det gamla bondesamhället i Sverige åt ägg till påsk var att det var först på senvintern som hönorna hade börjat värpa igen efter den långa vinterns infertilitet. Då lade de sig också på äggen och så småningom dök de gula små påskkycklingarna upp.

När äggen låg där i redena så passade folk på att äta. Därför blev ägg en påsktradition. Det låg liksom ”i tiden”. Numera finns det outsinlig tillgång till ägg under hela året. Man kan alltså äta ägg jämt. Så varför äta ägg just till påsk?

Själv tycker jag numera att koka ägg är äckligt. Jag vet inte varför men magen reagerar negativt på ägg. Fram till för några år sen, innan jag blev sjuk, åt jag alltid ägg till frukost när jag bodde på hotell. Det var mysigt och gjorde hotellfrukosten till en särskild upplevelse.

Nu bor jag nästan aldrig på hotell. Och skulle jag göra det, så blir det i alla fall inga ägg till frukost.

Nej, Bosse och jag passar nu till påskhelgen på att laga en massa andra maträtter som vi tycker om, rätter som absolut inte förknippas med påsk men som är välsmakande och ger oss en alldeles särskild helgnjutning.

Så ni behöver inte ha dåligt samvete om ni, som Bosse och jag, inte vill upprätthålla påskens mattraditioner längre. Det är ett sunt tecken. Men blomstertraditionerna upprätthåller vi alltid. Tulpaner, tulpaner, tulpaner.

Å andra sidan har ju folk rätt att äta vad de vill – även påskmat.

Observera också att namnet ”skärtorsdag” verkligen inte ha varit sig med färgen ”skär” eller med ”skära” att göra. Nejdå. Det gamla uttrycket ”skär” betyder rening. En analogi finns i ”skärseld”, som ju egentligen betyder ”reningsbad”.

Så överfört till modern svenska så är det bara att passa på att tvätta sig idag!!!