Vem behöver miljöpartiet? Inga många just nu men Stefan Löfven behöver dem!

Jag vet inte om det har med den sena vintern att göra, med många minusgrader och snö trots att det idag är den 17 april och snart Valborg, men det vill sig inte riktigt för miljöpartiet just nu. Och det är allvarligt med tanke på att det är mindre än ett och ett halvt år kvar till valet.

Snö sent i april – inget vårtecken för miljöpartiet. Bild: Elisabet Höglund

Två opinionsundersökningar under helgen har varit en sorglig läsning för de gröna. Igår publicerade Svenska Dagbladet en ny Sifo-undersökning om partisympatierna. Under dagarna 3 – 12 april intervjuades 1 943 personer om hur de skulle rösta om det hade varit val idag. Det ska sägas att terrorattentatet i Stockholm inföll under den här undersökningsperioden.

Stefan Lövfen går framåt i opinionsmätningarna, särskilt efter terrordådet i Stockholm. Bild: Twitter

Samtidigt som Stefan Löfven och socialdemokraterna ökade från 28,7 till 29,9 procent, alltså med 1.2 procentenheter, så noterar regeringspartnern miljöpartiet sina lägsta opinionssiffror på femton år! MP hamnar till och med under riksdagsspärren med sina 3.2 procent, en statistiskt säkerställd nedgång med 1.3 procentenheter. Stefan Löfven lyckades med sitt landsfaderliga uppträdande under terrorkrisen vinna nya sympatisörer, medan miljöpartiet som också sitter i regeringen, istället tappade avsevärt.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin är inte glada idag. Bild: mp.se

Miljöpartiets opinionssiffror har sjunkit successivt under en längre tid fram till gårdagens katastrofsiffror. Vart går då de väljare som nu lämnar miljöpartiet? Ja, de kan naturligtvis gå till socialdemokraterna. Ännu mer sannolikt är dock att en del miljöpartister istället väljer Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet ökade sina sympatier från 7.1 till 8.2 procent under den här mätningen jämfört med föregående månad.

Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt ökar sina sympatier hos väljarna.
Bild: YouTube

Jonas Sjöstedt har synts mycket i TV i samband med terrordådet och han har utstrålat omtanke, värme och värdighet. Däremot har MP:s båda språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin nästan inte synts till alls, vilket naturligtvis har legat dem i fatet.

För övriga partier är det fortfarande lite upp och ner. Moderaterna fortsätter att tappa. Centern ligger kvar på en fortsatt hög nivå. För Sverigedemokraterna har det inte hänt något alls i opinionen mellan mars och april 2017. SD har m a o inte gynnats opinionsmässigt av terrorattacken, vilket visar på viss mognad hos svenska folket.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Bild: YouTube

Men det är inte slut på Miljöpartiets plågor med detta. Idag, annandag påsk, publicerade Aftonbladet en opinionsundersökning där man tog reda på vad väljarna tyckte om partiledarna. Även denna undersökning blev en chock för Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP:s båda språkrör.

Bara 15 procent av väljarna har stort förtroende för Isabella Lövin … Bild: regeringen.se

Bara 15 procent av väljarna har stort förtroende för Isabella Lövin …

… medan Gustav Fridolin bara har stort förtroende hos 14 procent av väljarna. Bild: Wikipedia

… men bara 14 procent har stort förtroende för Gustav Fridolin. Dessa hamnar alltså i botten av förtroendeligan.

Annie Lööf – bäst i test!
Bild: Centerpartiet

Störst förtroende av alla partiledare har centerledaren Annie Lööf (41 procent av väljarna gillar henne). På andra plats, men ett gott stycke bakefter, kommer Stefan Löfven med 33 procent. Sedan radar de övriga partiledarna upp sig där på olika nivåer. KD-ledaren Ebba Busch Thor hamnar på tredje sämsta plats med 20 procent av väljarnas kärlek bakom sig.

Ebba Busch Thor dras fortfarande med urusla opinionssiffror. Bild: YouTube

Detta är märkliga resultat. Eftersom miljöpartiet sitter i regeringen och därmed borde få mer publicitet och synas mera än andra politiker, så har detta inte gynnat partiet, snarare tvärtom. Samtidigt går Annie Lööf från klarhet till klarhet i opinionen trots att hon inte sitter i någon regering. Miljöpartiet har med andra ord varit dåliga på att utnyttja sin ställning i regeringen.

Statsminister Stefan Löfven klarar sig bra
Bild: Valnytt.se

Den här sista undersökningen mäter väljarnas förtroende för partiledarna. Detta är viktigt att understryka. Partiledarna är inte detsamma som partierna men en viktig del av dessa. Höga sympatier för ett visst parti, t ex socialdemokraterna, avspeglar sig inte per automatik i höga siffror för partiledaren Stefan Löfven. Men en bra och förtroendeingivande partiledare är naturligtvis A och O för ett parti när väljarna väl ska gå till valurnorna.

Vilka blir då miljöpartiets mått och steg efter dessa båda katastrofmätningar? Ja, helt klart är att MP inte har gynnats av att sitta i regeringsställning. Det är Stefan Löfven som får allt ljus på sig medan vice statsministern Isabella Lövin knappast syns alls.

Isabella Lövin har heller knappast rosat marknaden som handelsminister. Bild: Ecoprofile.se

Inte heller som handelsminister har Isabella Lövin rosat marknaden. Hon är praktiskt taget osynlig.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin
Bild: Wikemedia.commons

Gustav Fridolin som utbildningsminister är ett klart misslyckat val. Det är få som tror på vad han säger. Man ska inte recensera politikers yttre egenskaper  men det är ingen fördel för Gustav Fridolin att han fortfarande ser ut som en ung konfirmand.

Nya gymnasieminister Anna Ekström har redan övertrumfat sin chef Fridolin många gånger om.

Gymnasieminister Anna Ekström (nr två från vänster) gör bättre ifrån sig på skolområdet än hennes chef Gustav Fridolin. Bild: Regeringen

Men det är inte bara miljöpartister som idag gråter över dåliga opinionssiffror. Samma sak gör också Stefan Löfven (kanske inte bokstavligt). För Löfvens möjligheter att vinna nästa val och kunna bilda en stark regering är att miljöpartiet är ett tillräckligt stort parti. Skulle MP i valet ha sådan otur att man hamnar under riksdagsspärren, ja då kan statsmannen Löfven hälsa hem. Då hamnar han i opposition hur bra det än går för hans eget parti.

För den händelse han inte lyckas fånga något eller några borgerliga partier på kroken, förstås. Men det ser inte särskilt ljust ut just nu. Det hänger i stor utsträckning på hur moderatledaren Anna Kinberg Batra lyckas hålla ihop Alliansen till ett starkt och stabilt regeringsalterntiv inför valet.

Det hänger på Anna Kinberg Batra om Alliansen ska kunna hänga ihop fram till valet 2018. Bild: moderat.se

Det är trista tider för många i politiken idag. Inte minst trist är det för Svensson själv när han eller hon tittar ut genom fönstret och konstaterar att snön vräker ner trots att vi idag skriver den 17 april.

Allting är vitt. vitt, vitt … a – a -a – a- vita flingor, vita flingor vita flingor, flingor, flingor …. (Fritt efter Povel Ramel). Bild : Elisabet Höglund