Gör Karin Tegmark Wisell till statsepidemiolog! Hon är den mest lysande representanten för Folkhälsomyndigheten och slår Anders Tegnell med hästlängder.

Pandemin fortsätter att martera Sverige och den övriga världen. Antalet smittade ökar på sina håll explosionsartat. De senaste siffrorna från Sverige som publicerades idag inger stark oro. Det syns ingen nedgång vare sig i antalet döda, antalet smittade eller antalet vårdade på intensivvårdsavdelningar, tvärtom.

Så här ser dagens besked ut från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna gäller vad som har hänt sen i fredags fram till idag, tisdag.

Grafik: Elisabet Höglund

Sen i fredags har 22 319 nya smittfall registrerats. Det betyder ungefär 7 440 nya smittade per dag. Så har det sett ut en längre tid nu och kurvan fortsätter uppåt. Eftersom siffrorna avspeglar vad som hände under den gångna helgen så är de sannolikt betydligt högre i verkligen. Det sker alltid en eftersläpning i rapporteringen i samband med helger.

Vaccin mot covid-19
Bild: Shutterstock/köpt bild

Men idag kom i alla fall beskedet att vaccinationerna i Sverige kan påbörjas redan på söndag, den 27 december. Men då handlar det bara om vaccinering av personal och boende på äldreboendena och i hemtjänsten. Endast 5 000 doser ska delas ut i hela Sverige i första omgången. Av dessa får Stockholms län 425 doser, vilket naturligtvis är försvinnande lite om vi ser till behovet. Men det har utlovats fler doser till nästa vecka. Man får hoppas att dessa verkligen kommer.

Först i februari räknar regeringen med att vaccinationerna av personer över 70 år och personer i riskgrupperna kan påbörjas. Alla yngre och friska svenskar kan inte räkna med att ha fått sina vaccinationssprutor förrän senast i juni månad.

Testing av covid-19
Bild: Shutterstock/köpt bild

Jag hyser dock starka tvivel om att de här tidpunkterna kommer att hålla. Det blir garanterat förseningar med tanke på att så många människor, inte bara i Sverige utan i hela världen, ska vaccineras. Dessutom verkar regionerna i Sverige stå handfallna inför vaccinationerna. De vet inte ens hur de ska gå till väga. Det lär uppstå en hel del logistiska problem på vägen som kommer att försena den efterlängtade vaccinationsprocessen.

Karin Tegmark Wisell
Bild: Folkhälsomyndigheten

Sedan till något helt annat men ändå närbesläktat. Redan i våras utsåg jag avdelningschef Karin Tegmark Wisell, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, till myndighetens mest lysande stjärna. Ingen hakade på denna bedömning. Men efter att ha lyssnat på Karin Tegmark Wisell under en en timma och tio minuter lång presskonferens från Folkhälsomyndigheten idag, så har jag stärkts i min uppfattning.

Karin Tegmark Wisell
Bild: Shutterstock/köpt bild

Hon är en briljant företrädare för Folkhälsomyndigheten. Hon är kunnig, påläst men samtidigt ödmjuk. När hon redovisar fakta om smittspridningen och viruset är hon glasklar i sina analyser. Hon är verbal. Hon stakar sig inte. Hennes föreläsningar för journalisterna löper som rinnande vatten. Hon blir aldrig svaret skyldig. När hon inte vet så svarar hon att hon inte vet. Hon snäser aldrig av någon. Hon ignorera aldrig några frågor. Hon svarar på frågorna i detalj utan att flumma ur.

Karin Tegmark Wisell
Bild: Shutterstock/Köpt bild

Hon är en av de absolut skickligaste experter jag har lyssnat på under hela den här långa pandemin. Det enda jag kan säga som är mindre positivt är att hon ibland blir lite för vetenskaplig och akademisk i sina svar. Som lekman hänger man inte alltid med när hon pratar om ”helgenomsekvensering” eller ”sentinelövervakning” men bortsett från det är hon outstanding.

Karin Tegmark Wisell
Bild: fatehemedia.eu

Jag anser att Karin Tegmark Wisell bör bli Sveriges nästa statsepidemiolog och det mycket snart.

Anders Tegnell
Bild: Folkhälsomyndigheten

Tyvärr har Anders Tegnell själv raderat ut mycket av det förtroendekapital han grundlade från början. Genom sina ständiga självmotsägelser, förhastade slutsatser, felaktiga analyser, urusla prognoser över smittspridningen, felbedömningar om den andra vågen av pandemin, sitt fanatiska och obegripliga motstånd till munskydd och sina starka tendenser till självhävdelse har han förlorat det mesta av förtroendet hos svenska folket. Han är givetvis inte ensam ansvarig för Folkhälsomyndighetens policy men det är han som har representerat myndigheten utåt och det är därför också han som får ta merparten av ansvaret.

Anders Tegnell
Bild: en.wikipedia.org

Dessutom har han visat en snäsig och ibland aggressiv attityd på myndighetens presskonferenser. Han har inte respekterat journalisternas frågor utan har avvisat dem när de inte har passat honom. Han har haft svårt att svara på detaljfrågor och har ofta uttryckt sig vagt och svepande.

Jag kan inte för mitt liv förstå hur denne man har kunnat förses med den hjältegloria som han fortfarande bär på i många svenskars ögon. Men det är kanske det sedvanliga behovet av ”en stark man” i kristider som har bidragit till att ge Anders Tegnell den hjältestatus han har fått.

Det är dags att hjälteglorian nu hamnar på Karin Tegmark Wisells huvud, anser jag.

Det är som jag ser det nu dags att flytta över den hjälteglorian till Karin Tegmark Wisells huvud, där jag tycker att den passar bättre.

Hon är outstanding. Hon är min idol sen månader tillbaka. Hon är bäst.

Annika Linde
Bild: Region Stockholm

Annika Linde, som var statsepidemiolog mellan 2005 och 2013, var älskad av hela svenska folket under fågelinfluensans och svininfluensans härjningar i Sverige. Hon var ett under av pedagogisk skicklighet och sympatisk utstrålning. Jag tror att Karin Tegmark Wisell skulle kunna bli en ny Annika Linde.