Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten har drabbats av panik. Nu försöker man rädda det som räddas kan med nya restriktioner samtidigt som viruset sprider sig okontrollrat.

Grafik: Elisabet Höglund
Källa Folkhälsomyndigheten
Från igår till idag redovisades 100 nya dödsfall. Nu är antalet dödsfall i Sverige uppe i 8 000 människoliv. Samtidigt har 367 120 människor i Sverige smittats av coronaviruset.
Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Folkhälsomyndigheten
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har låtit utvecklingen gå sig ur händerna. De har inte längre kontroll över smittspridningen. De hittillsvarande restriktionerna har visat sig verkningslösa trots att regeringen har påstått att man har använt nästan alla verktyg som finns i den egna verktygslådan.   
Regeringens verktygslåda
bild: gds.se
Men det är inte sant. Det finns många fler verktyg att ta till som regeringen ännu inte har provat. Men den dagen är inte långt borta när detta måste göras.
Regeringens presskonferens
Bild: regeringen.se
Den galopperande smittspridningen och det höga antalet dödsfall tvingade sent idag, fredagen den 18 december, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten att kalla till en ny pressträff. Dessa har blivit många under den senaste tiden.
Nya restriktioner skulle nu läggas fram. Så skedde också. Jag ska erkänna att det faktiskt handlar om en skärpning av restriktionerna – men det handlar fortfarande bara om rekommendationer. Den som inte följer rekommendationerna riskerar inga efterräkningar. Så här ser en del av de nya åtgärderna ut:
Den gamla rekommendationen om högst 8 personer runt bordet har nu ändrats till 4 personer.
Grafik: Elisabet Höglund
* Det maximala antalet personer som får äta tillsammans på restaurang ändras från och med julafton från 8 personer till högst 4 personer
All alkoholservering förbjuds efter klockan 20.00.
Bild: Shutterstock/köpt bild
* Från samma dag, alltså julafton, stoppas all alkoholservering på restauranger och barer efter klockan 20.00. 
* Krav på´att bara ett begränsat antal personer får vistas samtidigt införs i butiker, köpcentra och gym för att förhindra smittspridning. Men hur många som får vistas där samtidigt sägs inte, bara att verksamheterna kan komma att stängas ner om inte de begränsade antalet besökare hålls nere.
Munskydd i kollektivtrafiken
Bild: Shutterstock/köpt bild
* Och för första gången föreslår nu Folkhälsomyndigheten att munskydd ska införas i kollektivtrafiken. Men kravet på munskydd kommer bara att gälla under vissa tider på dagen när trängsel inte kan undvikas. Några preciseringar kommer inte att presenteras förrän efter den 7 januari.
Anders Tegnell
Bild: en.wikipedia.org

Detta är naturligtvis bullshit. Över hela världen använder folk munskydd. Även om munskydd inte stoppar all smitta så kan de förhindra en viss del av smittan. Och när Sverige nu ser en galopperande smittspridning så är ett allmänt bruk av munskydd en självklarhet.

Fredrik Elgh
Bild: Umeå universitet

Virologen Fredrik Elgh vid Umeå universitet har ikväll varit mycket kritisk till bristerna i dagens restriktionspaket. Han menar att många åtgärder blir ett slag i luften så länge Sverige inte har en pandemilag som tvingar människor, företagare, arbetsgivare, trafikföretag och andra att följa restriktionerna.

Lena Hallengrens pandemilag kommer att dröja till den 15 mars nästa år.
Bild: regeringen.se

Men regeringen har inget förslag om en pandemilag. Först den 15 mars nästa år har socialminister Lena Hallengren lovat att ett förslag till en pandemilag ska läggas fram. Det är tre månader dit.

Ansvarslöst, anser jag

Detta är ansvarslöst på gränsen till omdömeslöst.  Regeringen har visserligen insett att man har förlorat kontrollen över smittspridningen och försöker nu dämpa oron med vissa utvalda panikåtgärder men man orkar inte ta till de riktigt hårda verktyg som krävs för att stoppa smittan.