Avgå Mehmet Kaplan! Du har inte i regeringen att göra längre.

Den hittills allvarligaste personskandalen har drabbat regeringen Löfven, när det igår avslöjades att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i somras åt middag med turkiska högerextremister/fascister i Stockholm.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)

Avslöjandet var inget påhitt. Beviset är väl synligt på en bild som Expressen publicerade och där Kaplan tydligt kan ses sitta och äta tillsammans med åtminstone två turkiska personer som han definitivt inte borde ses tillsammans med.

Barbaros Laylani, f d vice ordförande för Turkiska Riksförbundet i Sverige Foto: Twitter
Barbaros Laylani, f d vice ordförande för Turkiska Riksförbundet i Sverige
Foto: Twitter

En av de två kontroversiella personerna är Barbaros Leylani. Han var fram till för några dagar sen vice ordförande för Turkiska Riksförbundet i Sverige. Han gjorde definitivt bort sig i Sverige när han i samband med en turkisk demonstration häromdagen höll ett tal på Sergels Torg i Stockholm. Inför anhängare som demonstrerade med den fascistiska terrororganisationen Grå Vargarnas flaggor manade Leylani till våld. I sitt tal ska han enligt översättning ha sagt ”Död åt de armeniska hundarna”. Leylani skanderade också att han ville visa svenskarna att turkarna kan låta blodet rinnaVissa i publiken gjorde fascisthälsningar och jublade åt våldsuppmaningarna.

Ilhan Senturk, ordförande för de Grå Vargarna i Sverige
Ilhan Senturk, ordförande för de Grå Vargarna i Sverige

Den andre turkiske ”kamraten” som Mehmet Kaplan åt middag med i somras är Ilhan Senturk. Han är ledare för den högerextremistiska fascistiska organisationen Grå Vargarna. Mehmet Kaplan har efteråt påstått att han inte känner Ilhan Senturk.

Organisationen de Grå Vargarna är enligt Wikipedia en turkisk en islamistisk, högerextrem, ultranationalistisk, nyfascistisk ungdomsorganisation. Moderpartiet är det högerextrema turkiska partiet Nationella aktionspartiet. De Grå vargarna  har anklagats för terrorism och har enligt turkiska myndigheter mördat 694 personer mellan 1974 och 1980. Aktionerna har varit riktade mot vänstersympatisörer, kurder och armenier. Nationella aktionspartiet är dock ett litet parti i Turkiet. I valet 2014 fick partiet bara 3.6 procent av rösterna.

De Grå Vargarnas egen flagga
De Grå Vargarnas egen flagga

Hursomhelst är det inte bara olämpligt, det är klandervärt, att Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan ens befinner sig i närheten av representanter för den här sortens organisationer.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (M) Foto: Regeringskansliet
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP)
Foto: Regeringskansliet

Därför bör Mehmet Kaplan avgå ur regeringen med omedelbar verkan. Den bittra kritik han igår fick motta av statsminister Stefan Löfven borde göra det enkelt för Kaplan att fatta det beslutet. Löfven sa i en skriftlig kommentar att det var ”djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet”. Kaplan borde enligt Löfven ha förstått att han måste vara mycket noggrannare när det gäller att välja middagssällskap. Löfven fortsatte så här:

Statsminister Stefan Löfven ger Mehmet Kaplan en kännbar knäpp på näsan Foto: Socialdemokraterna
Statsminister Stefan Löfven ger Mehmet Kaplan en kännbar knäpp på näsan
Foto: Socialdemokraterna

”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder.” Enligt Löfven är det i Sverige fullkomligt oacceptabelt att hetsa mot andra grupper oavsett om dessa är religiösa, etniska eller politiska. Här ska all politisk verksamhet bedrivas under demokratiska former och med respekt för alla människors lika värde. Dessa principer är enligt Stefan Löfven inte förhandlingsbara.

Ord och inga visor alltså, som dessutom kan tolkas som en indirekt uppmaning till miljöpartiet att ge Kaplan avsked grått papper ur regeringen.

Statsminister Stefan Löfvén Foto: Regeringskansliet
Statsminister Stefan Löfvén
Foto: Regeringskansliet

Turkiska Riksförbundet, som fram till nu hade Barbaros Leylani som vice ordförande, har under årens lopp mottagit stora summor i bidrag från svenska skattebetalare. Så sent som i januari fick förbundet 520 000 kronor i statsbidrag. Inte ett enda öre mer borde i fortsättningen gå ut till denna organisation.

Mehmet Kaplan är troende muslim och turk (inte kurd, som jag av misstag skrev tidigare). Att han valdes av Miljöpartiet att sitta i regeringen var naturligt med tanke på den stora minoriteten av muslimer som Kaplan som politiker företräder i Sverige. Det ligger ett värde i att olika grupper (även etniska) är representerade i en regering men Mehmet Kaplan har visat att han inte håller måttet. Han har inte bara varit osynlig och ineffektiv som bostadsminister. Hans magplask ifråga om den beryktade middagen är droppen som redan har fått bägaren att rinna över.

Avgå Kaplan! På det sättet kan du minimera den skada du åsamkat regeringen. Tänk också på vilka signaler du skickar ut till omvärlden, nämligen att den rödgröna regeringen i Sverige har en minister som umgås med högerextremister och våldsbejakare.