Har bananerna förgiftat eken?

Idag kan jag bjuda på en mycket märklig iakttagelse. Jag tror nästan att det är en världssensation. Det är i alla fall något som Livsmedelsverket borde ta sig en titt på. För det som jag nu har att berätta kan visa att det vi sätter i oss kan vara betydligt giftigare än vi tror.
Titta på den här bilden.

Vad är det ni ser? Vid första anblicken ser det väl ut som två mörkbruna korvar som hänger på en trädgren. Det är riktigt. Men det är inte vilka korvar som helst. Det är två ruttna bananer. Vi äter kopiöst mycket bananer i vår familj. Ibland köper vi så många att det händer att vissa hinner ruttna innan de blir uppätna. Så var det tidigt i våras. Vid åsynen av de mörkbruna äckliga bananerna öppnade Bosse köksdörren och hivade ut dem. Han trodde att de skulle hamna någonstans i blåbärsriset långt ifrån huset. Men tyvärr stod en ek i vägen. De två bananerna – som alltså fortfarande satt ihop – lade sig snyggt och prydligt över en av grenarna i eken. Det var någon gång i mars så ekarna var fortfarande kala. Inga löv på grenen alltså.

Men där blev i alla fall bananerna hängande i månad efter månad. De hängde så högt upp i trädet att det var svårt att få ner dem utan stege. Så det fick vara.

När jag idag tittade upp i eken – nu förstås full med gröna löv – hängde bananerna kvar på exakt samma plats och på exakt samma sätt. Men jag upptäckte något mycket märkligt. Se här på en förstoring av samma bild.

Mycket riktigt. De löv som växte i närheten av bananerna var helt vissna! Alla andra löv var gröna och fräscha.
Jag gjorde Bosse uppmärksam på detta. Han blev lika förvånad som jag. Var det så att bananerna hade förgiftat de löv som växte i närheten av bananerna? Vi vet ju att man inte ska äta bananskal eftersom de kan vara giftbesprutade. Men att de skulle vara så giftiga att de tog död på bladen på ett träd där bananerna hade fastnat, det hade jag aldrig kunnat drömma om. Gör gärna om experimentet själva. Bananerna behöver inte vara ruttna. Det går lika bra att hänga upp två fullt friska bananer i ett träd och se vad som har hänt efter några månader. Rapportera sen till mig vilka iakttagelser ni har gjort.