Hatet i skidspåret mellan Sveriges bästa skidtjejer gjorde årets säsongsavslutning till en bitter föreställning.

Aldrig har jag sett vår stora skidstjärna Ebba Andersson så arg och så upprörd som i direktsänd TV idag, söndag. Och det var inte vem som helst som hon var förbannad på. Det var hennes hårdaste konkurrent i spåren Frida Karlsson!

Frida Karlsson trampade flera gånger på Ebba Anderssons skidor under söndagens 15 km-lopp i Sollefteå
Bild: Ford Smart energy Cup

De båda kombattanterna kämpade mot varandra under den 15 km långa jaktstarten på Hallsta-berget i Sollefteå, en tävling som anordnades inom ramen för Ford Smart Energy Cup. Frida och Ebba var båda inbjudna till tävlingen, dels därför att de är Sveriges största skidstjärnor, dels därfär att båda är bördiga från Sollefteå. Under tre dagar har de slagits om vem som ska bli ”Drottningen av Hallstaberget”.

Frida Karlsson och Ebba Andersson i var sitt spår under söndagens jaktstart i Sollefteå
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Idag, söndagen den 7 april, skulle det avgöras. När damerna startade jaktstarten över 15 km tidigt i morse ledde Ebba Andersson cupen med 4 sekunder före Frida Karlsson. Dessa sekunder körde Frida snabbt in och sedan låg de två som klistrade vid varandra i det klassiska skidspåret nästan ända fram till mål.

Ebba Andersson under helgens skidtävlingar i Sollefteå
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Det var Ebba Andersson som fick göra grovjobbet. Hon drog fram Frida Karlsson under nästan hela loppet. Frida hade en bekväm resa bakom Ebbas starka rygg. Vad som gjorde Ebba Andersson så rasande var inte bara för att hon tvingades dra hela tiden utan framförallt för att Frida Karlsson flera gånger trampade på Ebba Anderssons skidor bakifrån.

Grafik: Elisabet Höglund

Trots att de båda åkarna hade hela spåret och hela skogen på Hallstaberget för sig själva – konkurrenterna var akterseglade för längesen – så skulle ändå Frida köra på Ebbas skidor, något som förstås gjorde Ebba ursinnig.

Ebba Andersson – arg idag
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Efter målgången förklarade Ebba Andersson rakt och öppet i Expressen TV hur arg hon var på Frida Karlsson:

”Jag blev sur å henne i spåret. Jag skrek: DU ÄR SÅ JOBBIG!”, berättade Ebba Andersson och fortsatte:

”Jag tänkte: ”Kan jag inte bara åka ifrån henne så jag slipper ha henne bak på skidorna?”. Men hon var stark. Det bar vara att hålla fokus.”

En rasande Ebba Andersson efter dagens jaktstart i Sollefteå
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Ebba förklarade att hon kom ur sin egen rytm och tappade fokus när Frida trampade på hennes skidor.

Hon bröt inte mot några regler, men hon retade upp mig. Det ska jag vara ärlig och säga”.

Frida Karlsson efter söndagens seger på 15 km klassiskt i Sollefteå
Bild: Ford Smart Energy Cup

Hur mycket Ebba än försökte köra ifrån Frida i uppförsbackarna så låg Frida som klistrad bakom Ebbas rygg. Till slut förstod Ebba Andersson att hon inte skulle vinna den här fighten. Ebba har en usel spurt. Det enda sättet för henne att vinna en tävling är att köra ifrån konkurrenterna på banan. Det lyckades hon inte med idag.

Frida Karlsson går i mål som vinnare under helgens Ford Smart Energi Cup i Sollefteå
Bild: Ford Smart Energy Cup

Hundra meter före mål lade Frida Karlsson in den väntade stöten och vann tävlingen med 2.5 sekunder före Ebba Andersson. Fortfarande ursinnig och full av adrenalin gick Ebba fram till Frida och gav henne en knuff på axeln. Hjärtligare än så klarade hon inte av att gratulera Frida till segern idag. Sen rusade Ebba snabbt därifrån för att ”kyla ner sig”, som hon uttryckte det efteråt.

Frida Karlsson
Bild: Kekstock.com

Frida Karlsson erkände att hon hade kört på Ebba Anderssons skidor och att Ebba hade gett henne en gliring. Men efter loppet pratade de båda stjärnorna med varandra och Ebba lugnade ner sig. De påstod sig vara vänner igen, vilket jag inte tror ett dugg på.

Jag har under de senaste tio åren sett alla skidtävlingar, både världscupen, VM, OS och tävlingar på hemmaplan. Visserligen har vi sett Ebba och Frida krama om varandra när de har gjort något bra tillsammans men min magkänsla har, särskilt det senaste året, sagt mig att relationerna mellan Frida Karlsson och Ebba Andersson är frostiga, för att inte säga hatiska ibland.

Ebba Andersson och Frida Karlsson kramar om varandra under fjolårets VM i Planica i Slovenien.
Bild: Imago-images.com/köpt bild

De slåss båda om rangen som Sveriges okrönta skiddrottning. I vinter har Ebba Anderssons form inte varit på topp, medan Frida har varit starkare. Men sett över en längre tid är de tämligen lika stora stjärnor. Detta har skapat ett klimat mellan dem som även tittarna kan ha känt vibrationerna av.

Frida Karlsson far vilt fram i spåret och är ofta ett irritatationsmoment för de andra skiddamerna
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Och dagens incident är ingen engångsföreteelse. Frida Karlsson är känd för att strula till det för de andra åkarna, särskilt under de korta sprintloppen. Hon trampar på konkurrenternas skidor. Hon försöker ta sig förbi dem trots att det inte finns plats för henne att passera. Hon flaxar med stavarna och gör tillvaron osäker för sina medtävlande.

Frida Karlsson
Bild: Kekstock.com

Så sent som under världscuptävlingarna i Lathis i mars strulade Frida Karlsson till det för sina konkurrenter när hon ramlade på upploppet i sprinttävlingen efter en incident med amerikanskan Julia Kern. Frida Karlsson bestraffades med ett gult kort. Eftersom hon redan hade ett gult kort innebar ytterligare ett gult kort att hon diskades från tävlingen.

Frida Karlsson kör på Julia Kerns skidor under en sprint i Minneapolis i vintras.
Bild: Viaplay

Men bara några veckor tidigare hade Frida Karlsson gjort livet surt i spåret för samma Julia Kern. I en tävling i Minneapolis i USA åkte Frida Karlsson så snävt in framför Julia Kern att hon trampade på hennes skidor så att Kern nästan föll omkull.

”Det där var inte vackert. Det var inte snyggt av Frida”, sa kommentatorn Per Forsberg i Viaplays sändning.

Ebba Andersson och Frida Karlsson under tävling i Canmore i Kanada i vintras.
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Redan då riskerade Frida Karlsson att få ett gult kort men juryn nöjde sig med att ge henne en muntlig varning.

Under fjolårets Tour de Ski lyckades Frida Karlsson reta gallfeber på de norska skiddamerna. Under en sprinttävling höll Frida på att riva omkull norskan Anne Kjersti Kalvå när Frida körde aggressivt i en utförsbacke. Frida skulle köra förbi Kalvå men valde ett ytterspår där det var alldeles för trångt för att kunna passera. Det ledde till att båda två var nära att vurpa.

Ilskan hos norskan efteråt över Karlssons aggressiva åkning var inte att ta miste på:

”Hon höll på att välta omkull mig!”

En annan norsk åkare, Tiril Udnes Weng, höll med:

”Hon (Frida) kör lite ovårdat. Det får man lov att säga. Men hon har inte gjort något utanför regelverket”.

Frida Karlsson är medveten om sin slarviga åkstil som ofta drabbar konkurrenterna.
Bild: fischersports.com

Frida Karlsson är medveten om att hennes åkstil inte alltid uppskattas av konkurrenterna. ”Frida fort och fel” kallar hon till och med sig själv. Under inledningen av Tour de Ski 2022 blev Frida straffad med tidstillägg sen hon hade lyckats köra omkull amerikanskan Jessie Diggins.

Visst händer det ständigt att skidåkare kör på varandra, river omkull varandra, vurpar framför sina konkurrenter etc. Oftast kallas detta bara för ”race incidents”. Sådana inträffar i nästan alla skidtävlingar men Frida Karlsson är lite för ofta inblandad i den här sortens strul, vilket har gjort att hon inte är särskilt populär bland sina medtävlare, i varje fall inte när det kommer till sprinttävlingar.

Ebba Andersson
Bild: Imago-images.com/köpt bild

Man förstår att Ebba Andersson blev fly förbannad idag. Men nu är skidsäsongen 2023/2024 slut. Snart startar sommarträningen och redan då antar jag att Ebba Andersson kommer att försöka visa Frida Karlsson vem som är bäst.

Det här var den här säsongens sista skidtävling. Nu ska jag ägna en del tid åt att forska i vilka följdsjukdomar som många covidvaccinerade över hela världen drabbades av under pandemin och som är helt okända för de flesta av mina läsare. Vi hörs snart!