Hur länge tänker det amerikanska folket tolerera en president som uppträder som en landsförrädare?

 

Återigen har USA:s president Donald Trump chockat världen. Det skedde när han och Rysslands president Vladimir Putin häromdagen sammanstrålade i Helsingfors . Under mindre än en timma lyckades Donald Trump samla ihop så många uttalade galenskaper att han just nu borde inneha världsrekordet i klavertramp.

Vladimir Putin och Donald Trump
Bild: Sputniknews

Trots att de båda presidenterna träffades på neutral plats i den finländska huvudstaden så var det utan tvekan Vladimir Putin som satte agendan för mötet. Donald Trump lade sig gång på gång platt för den ryske presidenten samtidigt som han kritiserade sin egen säkerhetstjänst för att ha slagit fast att Ryssland hade blandat sig i presidentvalet i USA 2016.

Putin och Trump
Bild: RFE/RL

På en presskonferens i Helsingfors efter mötet med Putin beskrev han Putin som ”extremt stark och kraftfull i sitt förnekande” om den påstådda ryska inblandningen i valrörelsen. Trump såg heller ingen anledning till att tro att Ryssland skulle ha påverkat valresultatet.

Donald Trump
Bild: Quartz

Dessa uttalanden ansåg sig Donald Trump vara tvungen att korrigera när han kom tillbaka till Washington och skyllde på en felsägning. Ändå lever intrycket kvar att Donald Trump med sina uttalanden var mycket nära gränsen för landsförräderi. Är det någon en statschef inte ska göra när han träffar sina utländska politiska motsvarigheter så är det att kritisera den egna statsapparaten, allra minst underrättelsetjänsten, som per definition är hemlig och inte bör diskuteras öppet med politiska kombattanter i andra stormakter.

Trump och Putin
Bild: RTE

Men detta var inte Donald Trumps enda misstag i samband med mötet med Putin. Han avstod systematiskt att kritisera Ryssland för den politik som Ryssland annars alltid kritiseras för, nämligen annekteringen av Krim, Rysslands politik visavi Ukraina och Rysslands politik i Syrien. Vladimir Putin måste ha känt sig som den store segraren efter mötet med Trump. Trump hade med sitt besök bjudit in Putin i det politiska finrummet. Rysslands isolering gentemot västvärlden var bruten.

”Spasiba, Donald Trump!” (Tack, Donald Trump) utropar säkert Vladimir Putin idag.

Donald Trump
Bild: sharij.net

Donald Trump lyckades också genom sin flirt med Putin göra sig ovän med starka krafter inom EU. Trump har uppenbarligen för avsikt att krossa och isolera EU. Han tänker också bryta sönder militäralliansen Nato genom att motarbeta allt försvarssamarbete med europeiska medlemsländer. Efter Trumps resa till Helsingfors förklarade Tysklands utrikesminister Heiko Maas att EU och Tyskland inte längre kan lita på Vita Huset. Tidigare har USA ansetts vara en pålitlig samarbetspartner för Europa. Så är det inte längre enligt den tyske utrikesministern.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas

Den för Donald Trump mest svidande kritiken kommer emellertid från hans eget hemland USA. Till och med republikanska kongressledamöter undrar nu vad presidenten sysslar med. CIA:s förre chef John Brennan var kanske den som fläskade på mest mot Trump när han beskrev presidentens beteende under presskonferensen i Helsingfors som ”landsförräderi”.

Trump och Putin
Bild: RFE/RL

Donald Trump har med sin efterlåtenhet och feghet gentemot Vladimir Putin försatt USA i något som liknar en säkerhetspolitisk kris. Det är inte bra. Flera experter på relationerna mellan USA och Ryssland är nu oroliga för att Trumps inställsamma bemötande av Vladimir Putin kan få dramatiska konsekvenser för världspolitiken. De fruktar att Vladimir Putins tuppkam nu växer dramatiskt och kan locka Putin till ett mer aggressivt uppträdande gentemot omvärlden.

Donald Trump

Vad som kan hindra en politisk katastrof för USA är att ingen längre bryr sig om vad Donald Trump säger – möjligen med undantag för president Putin. Samtidigt är Putin inte dum. Han är klart medveten om Donald Trumps diplomatiska svagheter, hans glappande käft och hans inkonsekventa och ologiska uppträdande.

Problemet är bara att Donald Trump fortfarande är USA:s president. Inte ens anklagelser för landsförräderi är väl knappast tillräckligt för att ställa honom inför riksrätt och avsätta honom.

Vladimir Putin
Bild: Sputnik International

Vad man än tycker om Vladimir Putin och Rysslands politik så är det ingen överdrift att påstå att det inte är Donald Trump som idag är världens tyngste makthavare. Och även om de flesta ändå vill kalla honom det så är det numera egentligen bara en benämning på papperet. USA är fortfarande världens främsta stormakt men USA:s president är inte längre världens viktigaste politiker.

Donald Trump är en olycka för USA men också för stora delar av världen som känt en trygghet i att USA alltid har funnits där som en trygg farbror att luta sig mot.

EU vänder nu Donald Trump ryggen
Bild: Politifact

EU vänder Trump ryggen och ser numera Kina som en viktigare samarbetspartner än USA. Det är bra att relationerna med Kina normaliseras men det är inte bra att Donald Trump sumpar det förtroende som USA tidigare har åtnjutit i omvärlden.

Oh, my God!

 

 

 

.