Min konstvernissage i den gamla kvarnen i Grythyttan blev en publiksuccé!

 

I fredags och igår (lördag) hade jag vernissage på ett både fantastiskt och originellt konstgalleri – Grythytte Qwarn i Grythyttan i Hällefors kommun i Bergslagen. Grythyttan är en ort som många förknippar med den kände och populäre krögaren Carl-Jan Granqvist.

Välkommen till min utställning!

Att få ställa ut sina tavlor i en gammal kvarn – som fortfarande är i bruk – är en fantastisk upplevelse. Här handlar det minsann inte om minimalistiska vita väggar, räta vinklar och stora ytor med massor med ljus. Nej, i Grythytte Qwarn får mina tavlor, flera  med naturmotiv hämtade från just Bergslagen, samsas med takbjälkar, snedbalkar, gamla förvaringsskåp och jättestora luckor i golvet där mjölsäckarna sänks ner under vinterhalvåret när kvarnen används som just kvarn. Kvarnen drivs på sedvanligt gammaldags sätt av ett skovelhjul som hämtar sitt vatten från Grythytteälven.

Här syns kvarnen till höger på bilden och mjölnarbostaden till vänster. Kvarnen hämtar sitt vatten från den vackra Grythytteälven som flyter förbi.
Grythytteälven

Men mina tavlor tycktes trivas mycket bra i den här gamla landsbygdsmiljön. Hundratals gäster trängdes på det gamla bjälkgolvet, där de bjöds på cider och jordnötter av galleristen och kvarnens ägare Kristina Henricsson. Kristina är också ägare till Grythyttans Herrgård som ligger ett stenkast från den gamla kvarnen och där Bed and Breakfast finns att tillgå.

Kvarnägaren och galleristen Kristina Henricsson

En av besökarna på min vernissage i fredags var Carl-Jan Granqvist och en annan känd krögare – och Robinsonvinnare – Alexandra Zazzi. Carl-Jan bjöd Bosse och mig på middag på kvällen på hans gård Saxå Herrgård som ligger mellan Hällefors och Filipstad. Tyvärr tvingades jag tacka nej eftersom vi redan var bjudna på middag samma kväll av goda vänner i trakten.

På bilden syns bl a Alexandra Zazzi och Carl-Jan Granqvist och jag själv. Personen längst till vänster är
professorn vid Grythytte Akademi Marie-Louise Danielsson-Tham, känd för flera TV-program om livsmedelskvalitet och liknande

Mina tavlor kommer att hänga kvar på den gamla kvarnen ända till den 19 augusti. Så de som missade vernissagen har många chanser till att få se tavlorna.

Min vargtavla på hedersplatsen

Ett fruktansvärt åskväder avbröt den heta sommarsolens strålar under vernissagen
Kommunalrådet Annalena Jernberg (S) i Hällefors hedrade utställningen med sin närvaro.

Grythytte Qwarn
Grythytteälven som förser kvarnen med vatten
Marianne, en god vän från Örebro, kom till vernissagen.
Kristina samtalar med Bosse
Kia och Marianne

Jag kan inte låta bli att visa upp min racercykel som jag naturligtvis hade med mig.