Idag blev jag kontaktad av polisen i Region Syd. Jag kommer att kallas till förhör om allt jag vet om Carl-Eric Björkegrens död.

Mitt avslöjande igår att den försvunne finansmannen Carl-Eric Björkegren mördades och dumpades från en helikopter i Landfjärden i Nynäshamns/Haninge kommuner har fått polisen i Region Syd att nu blåsa nytt liv i den gamla mordutredningen kring Carl-Eric Björkegren.

Grafik: Elisabet Höglund

Mitt avslöjande väckte stor uppmärksamhet, inte minst inom polisen.

Bild: Elisabet Höglund

Tidningen Expressen publicerade idag ett helt uppslag i tidningen med löpsedel och allt om de nyheter kring Carl-Eric Björkegren som jag redovisade på min blogg. Det gjorde mig naturligtvis väldigt glad.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist
Bild: polisen.se

Och i förmiddags blev jag uppringd av kriminalkommissarie Bo Lundqvist, som är chef för Kalla fall-gruppen hos polisen i Region Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län).  Han tänker nu återuppta förundersökningen kring mordet på Carl-Eric Björkegren som har legat i träda under ganska många nu.

Carl-Eric Björkegren
Bild: youtube.com

Bo Lundqvist har varit chef för Kalla fall-gruppen vid polisen i  Region Skåne sen 2016. Fallet Carl-Eric Björkegren har legat på hans bord hela tiden men eftersom inga nya fakta har tillkommit i denna komplicerade mordutredning är fallet fortfarande ouppklarat. Därför kom mitt avslöjande som en skänk från ovan för polisen i Skåne.

Jag kommer nu att kallas till förhör. Eftersom det är lite långt att åka till Malmö kommer jag att förhöras av polisutredare från Stockholm.

Bo Lundqvist
Bild: geneanet

Bo Lundqvist har redan blivit känd som en passionerad polis som inget hellre önskar än att få klara upp gamla olösta mordfall. Sen preskriptionstiden på 25 år för mord togs bort 2010 har alltfler lösta mordfall samlats på hög och fallet med mordet på Carl-Eric Björkegren (för att det handlar om ett mord är polisen övertygad om) har ingått i denna växande skara av olösta brott.

Bo Lundqvist har i flera år uppmanat allmänheten att komma med tips för att de olösta morden ska kunna klaras upp. Idag ligger det 150 olösta mordfall i Region Syd och väntar på att bli lösta. Bo Lundqvist förklarade i ett uttalande för något år sen att ingen gärningsman kan känna sig lugn:

”Vi slutar inte att jaga dig”, sa Lundqvist då.

När man lyssnar på Bo Lundqvist så kommer han inte att nöja sig förrän mordet på Carl-Eric Björkegren är uppklarat. Självklart kommer jag att vara polisen behjälplig så mycket jag kan.

Det var här i Landfjärden mellan Stockholm och Nynäshamn som min källa har uppgett att Carl-Eric Björkegren dumpades från en helikopter
Bild: Nya elementar

För Carl-Eric Björkegrens anhöriga har det varit en positiv händelse att förundersökningen om mordet på Carl-Eric Björkegren nu ska tas upp  igen. Förundersökningen har aldrig lagts ner någon gång men polisen har inte vidtagit några aktiva åtgärder kring fallet på senare år.

”Det har kommit in några enstaka tips då och då”, berättar Bo Lundqvist för mig.

Jag är självfallet glad om jag kan hjälpa till

Dessa tips har dock inte varit av sådan art att de kunnat leda utredningen framåt.