Idag fick jag min första vaccinspruta mot covid-19! Hurra! Tyvärr var det AstraZenecas vaccin som jag i n t e ville ha.

ag hade aldrig kunnat drömma om att det var så enkelt. Det var bara att se till att Bank-ID:t fungerade och sen ladda ner appen Alltid öppet för att boka tid för vaccination. Efter veckor av ångest har jag alltså äntligen fått min första vaccinspruta mot covid-19. Jag fick den idag på ett nyinrättat vaccinationscenter på Älvsjömässan i södra Stockholm.

Köerna till vaccinationerna var långa på Älvsjömässan idag.
Bild: Elisabet Höglund

Jag tvivlade in i det sista på att jag överhuvudtaget skulle få den efterlängtade sprutan under min livstid men när jag bokade tid via appen igår fanns det hur många lediga tider som helst. Det var bara att välja. Jag valde tisdagen den 6 april klockan 13.35.

Kön till gaten.
Bild: Elisabet Höglund
Först måste alla passera en ”incheckningsdisk” som på en flygplats innan man fick ställa sig i kön till själva ”gaten”.
Bild: Elisabet Höglund
Bilden får tala för sig själv.
Bild: Elisabet Höglund
Det gällde att hålla avståndet i kön till vaccinationen.
Bild: Elisabet Höglund
Jag i vaccinationskön. Här hade alla munskydd! Jag trodde inte mina ögon.

Det var många 70-plussare som kom till Älvsjömässan för att få sin första dos idag. Det hela var välorganiserat och gick förvånansvärt snabbt och smidigt. När jag kom fram till Josefin, som var den sjuksköterska som skulle vaccinera mig frågade jag vilket vaccin jag skulle få. Hon tog upp ett litet kort. Där stod det AstraZeneca.

Josefine blev min ”vaccinatör”.
Bild: Elisabet Höglund

”Å nej”, protesterade jag. ”Inte AstraZeneca. Jag vill ha Moderna eller Pfizer”.

”Vi har tyvärr bara AstraZenecas vaccin”, svarade Josefin.

Orsaken till mitt motstånd var inte i första hand de rapporter om blodproppar och hjärnblödningar som under de senaste veckorna har kommit från olika länder och där blodförändringarna har satts i samband med AstraZenecas vaccin. Det verkar nu också tämligen klart att det är något i denna vaccinsort som påverkar blodbildningen hos vissa människor.

Nej, min negativa inställning till AstraZenecas vaccin är att skyddet bara ligger på 70 procent medan både Modernas och Pfizers vacciner har en skyddseffekt på över 90 procent. Det är en ganska stor skillnad.

Så det finns en teoretisk risk att vi som blir vaccinerade med AZ:s vaccin faktiskt fortfarande kan bli smittade av covid-19 även om sjukdomsbilden blir mycket lindrigare.

 

Här visar Josefin upp den spruta med AstraZenecas vaccin som hon ska sticka in i överarmen på mig.
Bild: Elisabet Höglund

Nåväl, jag hade inget val. Så jag lät Josefine sticka in sprutan i överarmen. Sen fick jag ett litet kort där hon hade stämplat att jag hade fått min första dos av AZ:s vaccin.

Efter vaccinationen fick alla sitta på stolar bakom några skärmar i 15 minuter för att personalen skulle veta att de inte drabbades av några akuta besvär av spruta.
Bild: Elisabet Höglund

Efter det att alla hade fått sina sprutor var vi tvungna att sätta oss på en stol i ett utrymme bakom några skärmar. Där skulle vi sitta i femton minuter. Det var en ren säkerhetsåtgärd, eftersom det finns människor som kan reagera direkt och negativt på en vaccinspruta. Jag kände ingenting och jag såg heller inte någon annan som fick några allergiska reaktioner eller andra problem.

Nästa dos får jag inte förrän om 8-9 veckor.

Idag känner jag mig som ett barn på julafton!

Jag är mycket glad idag över att äntligen ha fått den där sprutan. Ja, jag känner mig som ett litet barn på julafton. Den känns som om jag idag tog ett första steg tillbaka till livet, det liv som de flesta av oss har saknat i över ett års tid. Vaccinet är också det enda medel som kan hejda den våldsamma smittspridning som sköljer över landet. Idag kom nya skrämmande siffror över smittspridningen. Smittan verkar öka överallt i Sverige.

Lena Hallengren
Bild: Regeringens presskonferens/regeringskansliets pressbilder

En annan utmärkt händelse idag var när socialminister Lena Hallengren via TT kunde meddela att regeringen minsann inte hade några planer på att skicka vaccin till behövande i tredje världen innan den svenska befolkningen hade blivit färdigvaccinerad.

Per Olson Fridh (MP), biståndsminister
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Beskedet var trösterikt. Det var ju på långfredagen som den nye biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) lanserade idén att Sverige skulle skänka vaccindoser till tredje världen även om inte hela den svenska befolkningen hade fått  sina sprutor. Så fort riskgrupperna i Sverige var vaccinerade så kunde Sverige skicka vaccin som något slags u-landsbistånd, var Olson Fridhs uridiotiska budskap.

Protesterna lät inte vänta på sig. Och idag sa den ansvariga ministern Lena Hallengren blankt nej till denna bisarra tanke. Per Olson Fridh blev alltså rejält överkörd av Hallengren. Det kändes skönt. Det var precis vad han förtjänade.

Per Olson Fridh
Bild: twitter.com

Jag skrev om hans förslag i ett inlägg på min blogg i fredags. Det dröjde inte länge förrän jag fick flera hatinlägg på Facebook. Jag ”stod för nationalegoismen i dess värsta form”, skrev en före detta journalist om mitt inlägg.

Jaja, kalla mig gärna nationalegoist. Det kan jag leva med. Det viktigaste för mig och för alla andra är att vi alla så fort som möjligt ska få det eftertraktade vaccinet så att vi slipper insjukna och kanske dö i den allvarliga virussjukdom som kallas covid-19.