Sveriges nye biståndsminister (MP) vill beröva oss svenskar vår rätt till det efterlängtade vaccinet. Detta ska gå till tredje världen istället.

Per Olsson Fridh heter han. Jag minns honom från en presskonferens på regeringskansliet i början av februari. Det var då statsminister Stefan Löfven presenterade den regeringsombildning han var tvingad att göra eftersom miljöminister Isabella Lövin lämnade både sitt uppdrag som språkrör för miljöpartiet, miljöminister och vice statsminister.

Per Olson Fridh (MP), biståndsminister
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

In i regeringen kom istället en för mig helt okänd ung man i snygga gångkläder, Per Olsson Fridh. Det var han som fick ersätta Peter Eriksson som biståndsminister sen denne hoppat av regeringen. Per Olsson Fridh fick överta Peter Erikssons jobb om biståndsminister – eller minister för internationellt utvecklingsarbete, om jag ska vara riktigt noggrann. Olsson Fridh hade under en tid tjänstgjort som statssekreterare åt Peter Eriksson och hade väl hunnit lära sig en del av jobbet.

Per Olsson Fridh – Minister för internationellt utvecklingssamarbete

Sen han höll sitt jungfrutal på presskonferensen har jag inte hört eller sett honom en enda gång. Inte förrän idag. I en intervju i Dagens Industri avslöjade Olson Fridh att Sverige ska skänka vaccin till andra länder sen de så kallade riskgrupperna i Sverige har vaccinerats. Vad han menade med ”riskgrupperna” framgick inte. Däremot ansåg biståndsministern att det är fel att Sverige vaccinerar klart hela sin befolkning innan det är dags för länder i tredje världen att få sitt vaccin.

Per Olson Fridh
Bild: twitter.com

”Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen,” sa biståndsministern i intervjun med Dagens Industri.

Jag studsade i soffan när jag såg uppgifterna från en här intervjun. Karln skojar väl? tänkte jag. Han kan inte mena allvar. Det måste vara ett något senkommet aprilskämt. Och det kan definitivt inte vara förankrat i den övriga regeringen! Per Olson Fridh måste ha gjort ett eget solonummer, skickat ut en försöksballong för att testa opinionen för att sen förhoppningsvis ändra sig. Detta trodde jag i min enfald.

Per Olson Fridh
Bild: facebook.com
Lena Hallengren
Bild: regeringen.se/Kristian Pohl

Men så visade det sig inte alls vara. Tvärtom. Manegen var redan krattad av den övriga regeringen för att Per Olson Fridh skulle kunna göra sitt utspel. Igår meddelade till exempel socialminister Lena Hallengren att Sverige inte kommer att kunna hålla löftet om att alla vuxna före den 1 juli ska ha fått sin första vaccindos. Nu förstår vi varför. En förvarning för vad som komma skulle.

I rapporter från EU som Dagens Industri har tagit del av bekräftas att Sveriges regering redan nu arbetar för att medlemsländer i EU ska avstå vaccindoser till fattiga länder utanför EU genom vaccinsamarbetet Covax. Stefan Löfven är alltså redan med på tåget.

Och Sverige kommer därmed med största sannolikhet att avstå från ett stort antal vaccindoser som istället ska skickas till länder utanför EU.

Coronavaccin
Bild: Shutterstock/köpt bild
Statsminister Stefan Löfven vill skänka bort det svenska vaccinet
Bild: regeringen.se

Vad säger svenska folket om detta?????? Skandalerna kring vaccinationerna, förseningarna, bristen på leveranser av vaccin, brutna löften, svek, direkta lögner och andra märkliga turer har skapat en djup oro och förtvivlan hos svenska folket när det gäller hanteringen av hela pandemin i allmänhet men vaccinationerna i synnerhet. . Alla ser vi hur vaccinmålet försvinner i fjärran.

Vi utlovades från början att alla skulle vara vaccinerade till midsommar. Gång på gång har detta mål skjutits framåt i tiden. Och idag kom alltså en del av svaret på frågan varför vaccinationerna dröjer.

Sverige ska frivilligt avstå från vaccin till förmån för andra länder. Den svenska regeringen ska med öppna ögon svika sin egen befolkning. Svek och löftesbrott har kantat den väg genom coronakrisen som vi har bakom oss. Nu väntar nya svek och nya löftesbrott.

Så här sprider sig smittan i världen. De mörkröda länderna är de som just nu drabbas hårdast. Sverige är ett av dem.
Bild: Europeiska smittskyddsmyndigheten EDCD

Självklart ska så många människor i världen som möjligt få chansen att bli vaccinerade. Men tittar man på världskartan vilka länder det är som är och har varit värst drabbade av covid-19 så handlar det faktiskt bland annat om Europa medan länder både i Afrika och Asien hittills har kommit lindrigt undan. Stefan Löfven och Per Olsson Fridh borde granska den där kartbilden innan de bestämmer sig för att svika sin egen befolkning än en gång.

Jag gråter invärtes när jag förstår att vi inte alls ska räkna med att få det vaccin vi behöver. Någon annan ska ha det istället.