Idag lyste det första skälvande ljuset i det i övrigt kompakta krigsmörkret i Gaza. 28 för tidigt födda palestinska barn fick komma till Egypten där de kanske får en chans att överleva.

Ibland sker det underverk – även under brinnande krig. Idag, måndagen den 20 november 2023, när detta inlägg skrevs, inträffade ett sådant sällsynt underverk. Det var när hjälporganisationen Palestinska Halvmånen (Palestinian Red Crescent Society) lyckades organisera ambulanstransporter för 28 för tidigt födda barn från al-Shifa-sjukhuset i Gaza till ett sjukhus i norra Sinai i Egypten.

Flera ambulanser anlände idag den 20 november till El Arish General hospital i Sinaiprovinsen med de 28 bebisarna som skulle tas om hand av egyptiska läkare och sjuksköterskor
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Den 28 för tidigt födda barnen skulle ha dött om de inte hade förts bort från al-Shifa-sjukhuset. Detta Gazas största och mest prestigefulla sjukhus var totalt utslaget av israeliska attacker. Världshälsoorganisationen WHO kallar al-Shifa-sjukhuset för en ”death zone”.

Ett av de 28 för tidigt födda barnen som idag den 20 november anlände till ett sjukhus i El Arish General Hospital i norra Sinaiprovinsen i Egypten.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Ingen svårt sjuk människa, än mindre ett för tidigt fött barn kunde överleva där längre. Det fanns ingen ström för att driva respiratorer och kuvöser för de små bebisarna. Dessa skulle ha avlidit inom några timmar om inte räddningen hade kommit.

Så litet! Så försvarslöst! Ett annat av de 28 barnen som kanske kommer att överleva på El Arish-sjukhuset i Egypten.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Kolonner av ambulanser kunde lämna Gaza via Rafah-övergången i söder, Gazas enda förbindelse med Egypten. De 28 barnen fördes till El Arish General hospital i norra Sinaiprovinsen, där de omedelbart togs om hand av personal.

Men några timmar innan de 28 bebisarna fördes till Egypten för att bli omhändertagna på det El Arish-sjukhuset började den israeliska armén att beskjuta ett annat sjukhus i Gaza. Attacken riktades mot det Indonesiska Sjukhuset som ligger i norra Gaza. Plötsligt var sjukhuset omringat av israeliska stridsvagnar, berättade sjukhuspersonalen.

Det var det indonesiska sjukhuset i Gaza som på måndagsmorgonen besköts av den israeliska armén.

Enligt det palestinska hälsoministeriet, som styrs av Hamas, dödades 12 människor i samband med beskjutningen, bland dessa både patienter och sjukvårdspersonal. Totalt 700 personer befann sig på sjukhuset i samband med attacken, ett sjukhus som finansieras av ideella indonesiska intressen.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bild: Youtube.com

Reaktionerna på denna hänsynslösa beskjutning lät inte vänta på sig. WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus skrev på X att världshälsoorganisationen blev förskräckt när man hörde talas om attacken. ”Civila personer och sjukvårdspersonal borde aldrig behöva utsättas för något sådant som detta, speciellt inte på ett sjukhus”, skrev Ghebreyesus.

Siktet inställt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Bild: IDF

Den israeliska armén hade svårt att försvara (och förklara) attacken. En talesperson medgav att arméförband hade befunnit sig utanför sjukhuset under natten till måndagen. Plötsligt skulle de israeliska soldaterna ha blivit beskjutna av Hamas-soldater som ”befann sig på sjukhuset”. IDF (Israel Defence Forces) hade då besvarat elden men förnekade att man hade beskjutit sjukhuset med ”tyngre vapen”.

De vapen man använde räckte dock i alla fall till för att döda tolv människor.

Enligt sjukhusdirektören på Indonesiska sjukhuset var det den andra våningen och den postoperativa avdelningen som hade träffats av de israeliska kulorna.

Israelisk soldat i Gaza
Bild: IDF

Indonesiens utrikesminister Retno Marsudo sade efteråt i en kommentar att attacken mot sjukhuset ”var ett klart brott mot alla internationella humanitära lagar”. Han uppmanade Israels allierade att uppmana Israel att ”sluta begå dessa illdåd”.

Orsaken till att IDF befann sig i närheten av sjukhuset var enligt deras egna uppgifter att de misstänkte att Hamas hade tunnlar under det Indonesiska sjukhuset, tunnlar som IDF just nu är fullt sysselsatta med att kartlägga.

Nedgången till en av tunnlarna under Shifa-sjukhuset i Gaza
Bild: IDF

Även en annan klinik i Gaza som drivs av Läkare utan gränser utsattes för beskjutning under måndagsmorgonen. Enligt representanter för Läkare utan gränser uppslukades en del av byggnaden av lågorna. Fyra av organisationens bilar brann upp och en femte bil blev massakrerad av en stridsvagn. Det är oklart om någon eller några människor dödades eller skadades vid attacken.

Flyktinglägret Khan Younis bombas av Israel
Bild: Yusuf Muhammed

Och det var inte längesen som Läkare utan gränser rapporterade att 70 människor hade dödats i flyktinglägret Khan Younis i södra Gaza i samband med en militär attack. Attacken utfördes bara en halvmil från Nasser-sjukhuset i Khan Younis.

Läkare utan gränser gjorde Israel ansvarigt för attacken som utfördes från luften. Utöver de 70 som dödades blev dussintals människor skadade, bland annat många barn. Många av de skadade befann sig i ett allvarligt kritiskt tillstånd, bland annat på grund av svåra brännskador.

En amerikansk vårdanställd demonstrerade häromdagen i New York mot Israels brutala bombningar av sjukhus i Gaza.
Bild: Imago-imagenes.com/köpt bild

Så om 28 för tidigt födda barn under måndagen räddades från en nära förestående död om de blev kvar i Gaza så dödade de israeliska trupperna i gengäld 70 andra människor och skadade många i attacken mot Indonesiska sjukhuset.

Ett liv i helvetet kan inte vara värre än ett liv i Gaza just nu. Det talas om att en vapenvila ska vara under uppsegling. Det borde vara dags för det nu.

”Det har runnit tillräckligt mycket blod i Gaza.”

Tillräckligt mycket blod har redan runnit i detta förfärliga krig under de 43 dagar som kriget har pågått.