Idag skämde Frida Karlsson ut sig rejält i Tour de Ski – nu avbryter hon touren och åker hem. Hon verkar ha svårt att tåla motgångar.

Nu har jag börjat tröttna på Frida Karlssons divalater. Så fort saker går henne emot säger hon att hon ska åka hem. Det har hänt flera gånger, senast efter torsdagens andra etapp i Tour de Ski, 10 kilometer i klassisk stil, där hon ”bara” blev femma slagen av Ebba Andersson med tre placeringar.

Redan dagen innan, i onsdagens sprinttävling i Lenzerheide, blev Frida Karlsson med sin 34:e plats utslagen redan i prologen. Efter femteplatsen i tiokilometersloppet dagen därpå var det därför dags för Frida att börja tala om att hon ville åka hem. Men tydligen lyckades någon övertala henne att fortsätta touren.

Frida Karlsson
Bild: Kekstock.com/köpt bild

Och det var tur för i gårdagens masstart över 10 kilometer fri stil slog Karlsson till och blev tvåa bara en halv sekund efter segraren, amerikanskan Jessica Diggins. Efter det etappen var det inte längre tal om att åka hem.

Men idag på nyårsdagen gick det riktigt illa för Frida Karlsson igen. Idag handlade det återigen om sprint, nu i klassisk stil, och Frida gick till kvartsfinal. Men där tog allt slut för henne. Det gjorde det sen hon hade trängt Jessica Diggins så illa i spåret att Diggins körde omkull och därmed förlorade sin ledning i Tour de Ski.

Frida Karlsson trängde Jessica Diggins
Bilden är från en annan tävling
Bild: Kekstock.com/köpt bild

När Frida Karlsson kände att hon låg för långt bak och ville ta sig fram i spåret märkte hon att det inte fanns någon plats för henne. Då körde hon rakt på Jessica Diggins skidor och trängde omkull henne. Detta var ett solklart regelbrott. Det rådde ingen tvekan om den saken. Innan Karlsson ens hade hunnit i mål talade kommentatorerna om att hon skulle komma att bli hårt bestraffad för denna incident. Frida hade ju avsiktligt kört på Diggins skidor för att själv kunna ta sig fram. Sådana ojusta fasoner betraffas från och med i år hårdare än tidigare.

Frida Karlsson arg och förtvivlad
Bild: Kekstock.com/köpt bild

Detta visste Frida Karlsson. Dessutom hade hon redan ett gult kort med sig från en tidigare incident, så hon visste att hon inte fick begå några fler regelbrott med risk för att bli diskad helt och hållet. Frida försökte heller inte skylla ifrån sig efteråt. Hon visste att hon hade gjort fel.

Bestraffningen kom omedelbart. Dels bestraffades hon med ett nytt gult kort. Juryn flyttade också ner henne till sista plats i kvartsfinalen. Men värst av allt var att hon även bestraffades med ett tidstillägg på 3 minuter. Alternativet hade varit diskning men juryn valde det ”snällare” alternativet tidstillägg.

Tidstillägget på 3 minuter var dock förödande för Frida Karlsson. Hon halkade omedelbart ner till plats 44 i sammandraget, 4 minuter och 30 sekunder efter den nya ledaren Natalja Nepreyaeva.

”Det är ingen mening för mig att fortsätta touren”, förklarade Frida Karlsson efteråt. ”Jag bryter touren och åker hem. Nu har jag ingen chans att vinna touren längre.”

Sagt och gjort. Sent i eftermiddags kom det slutliga beskedet: Frida Karlsson åker hem – och det med lagledningens goda minne. Två fina och utslagsgivande tävlingar återstår av Tour de France på måndag och tisdag, där Frida Karlsson skulle ha stora chanser att placera sig bra, men när hon inte längre kan vinna sammanlagt struntar hon i att tävla vidare.

Frida Karlsson
Bild: Kekstock.com/köpt bild

Flertalet svenska sportjournalister – och en hel del utländska – hade redan innan Tour de Ski startade i onsdags bestämt att 2022 års segrare i Tour de Ski i Therese Johaugs frånvaro skulle  heta Frida Karlsson. Det som hände idag visar att ingen har vunnit en tävling förrän tävlingen är avgjord. Jag avskyr när sportjournalister utnämner en segrare i förväg. Det skadar inte bara journalisternas eget anseende. Det ökar också pressen på denna idrottare så till den grad att hon slutar kämpa när hon ser att hon inte längre kan vinna.

Men det är inte bara Frida Karlssons osportsliga beteende i spåret idag som har gjort att alltfler konkurrenter har börjat irritera sig på henne. Hon har allt oftare börjat störa andra åkare. I gårdagens masstart ramlade hon till exempel två gånger efter att två gånger ha kört ihop med andra åkare.

Detta har börjat göra henne till ett irritationsmoment för konkurrenterna. Det gäller särskilt i sprinttävlingar där trängseln ofta är stor. Frida går fram som en ångvält i spåret för att förbättra sin egen position. Det leder nästan alltid till konflikter.

Men det mest irriterande med Frida Karlsson är att hon inte verkar kunna tåla motgångar. Det är ingen god egenskap hos en skidåkare som bara är 22 år gammal och som rimligtvis har många år i spåret framför sig. Den som inte klarar av att förlora kommer heller aldrig att bli en riktigt stor idrottsman eller idrottskvinna.

Det är väldigt få som kan surfa friktionsfritt genom en hel idrottskarriär. Den ende som jag hittills har sett kan göra det är norrmannen Johannes Hösflot Kläbo. Han vinner jämt. Han är aldrig inblandad i några incidenter. Han är aldrig ojuste. Han är helt enkelt så bra att han kan köra ifrån de andra. Men så bra är inte Frida Karlsson, i varje fall inte idag.

Frida Karlssons stora framgångar under hennes hittills korta karriär har gjort henne bortskämd. Det har gått för lätt för henne. Skidframgångarna har dessutom följts av enorma mediala framgångar. Hon är redan helgonförklarad. Det är inte bra. Det kan istället sluta mycket illa. Det värsta är att medieuppmärksamheten skapar en berusning som gör att man känner sig oövervinnelig. Då är risken stor att man inte längre tar hänsyn till andra.

Ingen är oövervinnelig. Istället borde det nu vara dags för lite ödmjukhet. Att alltid vilja gå till ett framdukat bord är ingen nyttig inställning.

Ebba Andersson
Bild: Kekstock.com/köpt bild

Titta istället på Ebba Andersson. Hon får inte tillnärmelsevis lika mycket medial uppmärksamhet som Frida Karlsson trots att Ebba egentligen är både starkare och mera slitstark än Frida. Ebba kan dra ett tåg av åkare i kilometer efter kilometer utan att ge upp. Många tycker att hon är dum men sådana idrottare blir också mera framgångsrika i längden. Slitvargarna har en ljusare framtid än surfarna.

Om allt går vägen kommer Ebba att bli bästa svenska på årets upplaga av Tour de Ski. Efter dagens etapp ligger hon på 6:e plats, 1 min och 14 sek efter ledande Natalja Nepryaeva. Ebba tappade två placeringar idag eftersom hon inte klarade kvalgränsen i sprinten. Hon tog sig inte in bland de 30 bästa. Ebbas akilleshäl är sprinttävlingarna. Hon klarar nästan aldrig kvalet och tappar därför både bonussekunder och placeringar.

Nu återstår två tävlingar i touren där Ebba har stora chanser att förbättra sin placering, dels en masstart över 10 kilometer på måndag, dels klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme i Italien på tisdag. I fjol vann Ebba den klättringen. I år har hon minst lika stora chanser att vinna samma tävling.

Sen till en annan duo, nämligen Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson. Det mesta talar nu för att båda kommer att få köra OS. Calle Halfvarsson gjorde mycket starka insatser både igår och idag. Hans OS-plats är därmed säkrad till 99 procent.

Charlotte Kalla ligger efter dagens etapp på 20:e plats i touren, 2.42 efter ledaren. Hon har inte övertygat under något enda lopp. Trots det blir hon sannolikt uttagen till att få den sista OS-biljetten i damlaget. Det finns ju ingen annan som kan konkurrera med henne om den.