Igår fick jag ett samtal från ett +252-nummer – och mejl från någon som vill lura av mig mina pengarl! VARNING!

 

Jag tillhör numera de drabbade, det vill säga alla dem som dag efter dag blir uppringda från Somalia eller något annat afrikanskt land, som via SMS blir uppmanade att verifiera sitt bank-ID och som ständigt bluffas på mejlen av personer som påstår att vi har köpt en vara av dem, t ex en mobiltelefon, och som nu ”bara” kräver ett klick för att leveransen ska verkställas.

Till att börja med tyckte jag att dessa mejl och telefonsamtal var oförargliga. Det var ju bara att radera dem. Men så plötsligt häromdagen kom ett e-mejl där jag ombads att ”granska en order” som jag ska ha lagt på en Apple iPod Touch. Så här ser det minst sagt obehagliga mejlet ut:

Självklart har jag inte beställt något Apple Ipod Touch. Det här är bara ett bluffmejl, som dessutom är undertecknat av en person som kallar sig Jennifer Solbacken. När jag googlade på Jennifer Solbacken visade de sig att personen ifråga överhuvudtaget inte existerade.

Men Jennifer Solbacken är inte ensam om att bluffa mig. Jag har fått flera liknande mejl från någon som kallar sig Elin Lindström. Elin påstår bl a att jag kan köpa en Iphone 7 för bara 5 kronor, trots att normalpriset ligger på 8 595 kronor. Ha ha ha! Tror du Elin, att jag gick på den lätta?

Här kan ni se exempel på ytterligare bluffmejl jag har fått den senaste tiden, där alla antingen påstår att jag har köpt varor från dem eller att jag är utvald för ett särskilt förmånligt erbjudande:

Hoppsan, ett mejl från Shell som erbjuder mig 6 månaders gratis bensin. Oj oj oj, det var ju fantastiskt! Och så generöst sen! Jag som aldrig tankar hos Shell.

Och se här: ett presentkort från Åhléns på 370 kronor! Det är bara att bekräfta genom att klicka på rätt ställe.

Det här är bara några exempel ur den stora skörd av bluffmejl som jag hittar i min mejlbox nästan varje dag. Men nu kommer jag till en sak som är ännu mer intressant. Igår låg det ett SMS i min mobil att någon sökt mig via telefonnumret +25270201776. Självklart ringde jag inte upp. Jag hade inte ens lust att ta reda på vilket land som har landsnummer +252. Men snart skulle jag få reda på detta via media. +252 är ett samtal från Somalia, ett samtal som många svenskar har fått till sina mobiler de senaste dagarna.

Och idag kom det ett SMS med följande lydelse:

Någon ville att jag skulle verifiera mitt bank-ID. Så löjligt. Om min bank vill mig något skriver de brev eller ringer till mig. De skickar definitivt inte ett SMS av det här slaget. Sen jag hade tagit en bild på mejlet raderade jag det direkt.

Det här är mycket obehagligt. Den trådlösa globala tekniken erbjuder inte bara fantastiska möjligheter till kontakter, information och kunskap. Baksidan av internet och mobil telefoni är alla som försöker bluffa oss via nätet och mobilen. Många människor som för första gången får den här sortens mejl eller SMS kanske i god tro går på bluffen och ringer upp eller verifierar sitt bank-ID. Vad händer då? Jo, på några sekunder kan deras bankkonto vara tömt.

Detta är en VARNINGSBLOGG! Klicka aldrig på den här sortens SMS eller e-post! Svara inte om någon ringer från ett telefonnummer du inte känner igen. Själv ringer jag aldrig upp någon som sökt mig via ett okänt telefonnummer. Jag kollar alltid först på eniro.se eller hitta.se för att se om abonnemanget finns och om det finns en person bakom numret. Ofta handlar det om vanliga telefonförsäljare – men det kan också handla om folk som försöker lura av dig dina pengar eller åtminstone en del av dem.

Jag sitter vid mitt matbord i min lägenhet på Solkusten och skriver detta. Utanför lägrar sig natten. Men innan mörkret han komma tog jag ta några vackra bilder på molnen som färgades röda av den nedåtgående solen. Vi hörs, kanske redan i morgon.

Nymåne – nästan i alla fall!