Igår var det sommar och skinande sol – idag var det vinter igen med storm, hagel och åska. Klimatförändringar???

Just nu förstår jag ingenting av det väder vi har här i Sverige – i varje fall i vissa delar av landet. Vädret har slagit knut på sig själv.

Ända sen den sista dagen i juni har vädret varit kyligt och ostadigt. Det har åskat, regnat, haglat och stormat. En jetström söder om Sverige ska enligt meteorologerna orsaka detta. Jetströmmen hindrar den varma luften över Sydeuropa att komma hit. Istället plågas vi av det märkligaste vårvinterväder – eller kanske höstväder – jag någonsin har upplevt.

En vacker pärlemorfjäril har parkerat på den gula fältnockan som växer nedanför vår veranda.
Bild: Elisabet Höglund

Igår var det nästan sommar när jag tog bilder på de vackra gula fältnockor som växer nedanför vår veranda. Mitt på blomman hade en vacker pärlemorfjäril parkerat för att suga ut nektar ur de gula blommorna..

Idag rasade höststormen på samma plats. Strax efter klockan 14.00 idag, söndagen den 12 juli, brakade helvetet loss. Åskan började mullra alldeles över våra huvuden här i Tungelsta. Regnet forsade ner men övergick strax i tidernas värsta hagelstorm.

Tala om väderomslag: Igår sol, idag vinterväder.
Bilder och grafik: Elisabet Höglund

Hagelkulor stora som jordgubbar piskade mot marken och lade sig som ett vitt täcke över vår tomt. Innan regnet började var utomhustemperaturen 17.1 grader. När regnet kom sjönk temperaturen snabbt till 14.7 och när haglet hade trummat på taket en stund hade temperaturen sjunkit till – 9.2 grader. Det tog bara 3 minuter innan temperaturen sjönk med 5.5 grader!

Bild och grafik: Elisabet Höglund

Vad var detta?

Temperaturen sjönk med 5.5 grader inom loppet av 3 minuter!
Bild: Elisabet Höglund

Jag ryckte snabbt åt mig mobilen och tog bilder på det växande hageltäcket på vår tomt – samtidigt som regn och hagel piskade mot fönstrerrutorna.

Bild: Elisabet Höglund
Sommarväder? Knappast.
Bild: Elisabet Höglund
Haglet lade sig som snö på berget
Bild: Elisabet Höglund

Fem timmar senare, strax efter klockan 19.00, låg haglet fortfarande kvar vid vår uteplats. Det var så kallt att hagelkulorna inte smalt.

Fem timmar senare låg hagelkulorna fortfarande kvar
Bild: Elisabet Höglund
Pelargonerna i vårt verandafönster slokade vid åsynen av det plötsliga vintervädret
Bild: Elisabet Höglund

Jag blir förundrad. För två veckor sen var det så varmt att man ville krypa ur sitt eget skinn. Idag är det så kallt att haglet inte ens smälter på gräsmattan. Klimatförändringar? Tja, i varje fall handlar det inte om någon uppvärmning, vad Greta Thunberg än säger.

Klimatförändringar?
Ja, det kan man verkligen tala om.