Ikväll kan jag berätta att provinsen Extremadura i Spanien erbjuder Greta Thunberg skjuts med elbil från Lissabon till klimattoppmötet i Madrid!

Greta Thunberg, som fortfarande befinner sig ute på Atlanten cirka 100 mil från den portugiska kusten och Portugals huvudstad Lissabon, är sen över två veckor tillbaka på väg med en australiensisk katamaran över Atlanten till klimattoppmötet i Madrid som startar nu på måndag den 2 december.

Greta Thunberg tillsammans med besättningen på La Vagabonde
Bild: tvitter.com

Seglatsen över Atlanten under ledning av det australiensiska Youtube-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu och under befäl av den erfarna brittiska kappseglaren Nikki Hendersson, verkar hittills ha gått mycket bra. Visserligen har ekipaget, katamaren La Vagabonde, med sin dyrbara last ombord, d v s Greta Thunberg, tvingats genomlida ett antal kraftiga oväder, stormar och åskväder. Det har tillfälligt tvingat besättningen att dra ner på farten men enligt de senaste rapporterna befinner sig katamaranen just nu cirka 100 mil från Lissabon i Portugal.

Greta Thunberg på cykeltur tillsammans med Arnold Schwarzenegger
Bild: terminator

Exakt när Greta Thunberg kommer att anlöpa Lissabon är inte helt klarlagt men fortsätter vädret att vara stabilt så kan katamaranen vara framme någon gång i nästa vecka. Greta verkar alltså, som det ser ut just nu, inte missa klimattoppmötet i Madrid som håller på till den 13 december.

Greta Thunberg

Många har uttryckt funderingar kring hur Greta Thunberg och hennes pappa Svante ska ta sig från Portugal till Madrid när seglatsen över Atlanten väl är avklarad. Men nu är det problemet också löst.

Provinsen Extremadura i västra Spanien

Enligt den svenskspråkiga nättidningen (och även pappers                  tidningen) Sydkusten, utgiven i Malaga, har regionstyret i den västspanska provinsen Extremadura erbjudit Greta Thunberg transport i elbil för att kunna ta sig från Lissabon till klimatmötet i Madrid.

Ministerio de Politica Territorial de Extremadura

Miljörådet i Extremadura säger enligt Sydkusten i en kommuniké att man mer än gärna hjälper Greta Thunberg med elbiltransport till Madrid. Samtidigt säger man att det här är ett utmärkt tillfälle för Extremadura att visa Greta vilka satsningar provinsen gör på förnyelsebara energikällor.

Så Greta Thunberg kan andas ut. Transporten till Madrid verkar vara klar och det blir en klimatvänlig transport.

Extremadura är Spaniens fattigaste provins
Bild: audeytravel.com

Extremadura är Spaniens fattigaste provins och ligger i mellersta Spanien på gränsen till Portugal. Huvudstaden heter Mérida. Om man översätter provinsnamnet Extremadura, så får man veta att det betyder ”extremt hårt” på svenska. Det säger en del om både klimatet och försörjningsmöjligheterna i denna autonoma spanska region.

Spaniens energi- och klimatminister Teresa Ribera
Bild: es.wikipedia.org.

Det här är andra gången som spanska myndigheter erbjuder Greta Thunberg hjälp för att kunna komma till klimatmötet i Madrid. Redan när Greta Thunberg fortfarande befann sig i USA erbjöd sig Spaniens klimat- och energiminister Teresa Ribera att den spanska regeringen skulle försöka hjälpa Greta att ta sig över Atlanten på ett klimatvänligt sätt.

Detta löfte fick dock enligt mina källor hård kritik från den övriga spanska regeringen. Sedan dess har det varit tyst från minister Ribera. Men nu ställer alltså provinsen Extremadura upp och hjälper Greta med biltransport från Lissabon till Madrid.

Mats Björkman, chefredaktör för tidningen Sydkusten som ges ut i Malaga
Bild: sydkusten.es
Det verkar lösa sig för Greta

Avslutningsvis kan jag tillägga att tidningen Sydkusten drivs av den svenske journalisten Mats Björkman. Han har tillsammans med sin bror specialiserat sig på nyhetsförmedling och olika slags arrangemang för den skandinaviska kolonin på Costa del Sol, men även i övriga Spanien.