Influencern Therese Lindgren hyrde Sveriges dyraste hotellsvit på Grand Hotell i Stockholm för 95 000 kronor för en natt. Vilka signaler ger det till alla hennes hängivna kvinnliga följare?

”influerare” på svenska). Nej, det är inte en person som är storspridare av influensa. Istället sprider influencerna omåttliga mängder av kommersiell reklam omkring sig och får rejält betalt för detta. De lever på att göra reklam på bloggar och videoklipp för olika, ofta helt onödiga produkter.

Hur många influencers finns det till exempel inte som ståtar med sina alldeles egna hudvårdsprodukter? Varje influencer med självaktning måste ju ha en egen hudvårdsserie, som man kan lura på naiva unga köpare.

Therése Lindgren
bild: mobile.twitter.com

En av dessa influencers i Sverige heterTherése Lindgren. Hon är videobloggare, entreprenör, influencer och författare. I fjol hade hon över 1 miljon prenumeranter på sin videoplattform på Youtube och på sin bildplattfom på Instagram. Enligt Medieakademins maktbarometer är hon Sveriges mäktigaste youtuber.

Hon ska snart fylla 35 och hade efter gymnasiet en del ströjobb som receptionist, garderobiär och servitris. Hon arbetade också under en tid som mediesäljare men drabbades då av psykisk ohälsa och blev sjukskriven flera gånger. Hon har själv berättat att hon under den andra sjukskrivningsperioden bara orkade läsa bloggar om skönhetsvård och smink. Då fick hon idén att starta en egen blogg.

Therése Lindgren
Bild: imakeyou

Sin Youtubekanal startade hon 2013. Utöver videobloggar (s k vloggar) om skönhetsvård publicerade Therése Lindgren även videoklipp med personliga inslag om sin vardag. Hon berättade om sin panikångest, som senare blev en hennes stora affärsidéer. Hon har skrivit en bok om sin panikångest och talar ofta om hur dåligt hon mår. Sen 2015 har hon försörjt sig på sin videoblogg och sina bilder, texter och reklamarrangemang och lever som en prinsessa på dessa inkomster idag.

Therése Lindgren
Bild: youtube.com

Lindgren är neddränkt av alla slags priser. Under 2015, 2016 och 2017 utsågs hon till Årets Youtuber. Hon har fått Guldtubens pris för Årets Samarbete och Årets Style. På Kristallengalan 2016 utsågs hon till Årets webbteveprofil. Hon mottog året därpå den sk Guldråttan som delas ut av Djurens rätt, detta för sitt starka engagemang för djuren. Det är bara några exempel på de utmärkelser hon har fått under årens lopp.

Hon har lanserat egna skönhetsprodukter, numera med en vegansk touch. Hon är numera själv vegan. Hennes youtubekonto rankades mellan 2019 -2021 som Sveriges största. 2019 rankades hon också som Sveriges Mäktigaste i den s k Maktbarometern. Kort och gott. Hon är en av de mäktigaste och mest inflytelserika influencers som Sverige har.
Therése Lindgren
Bild: Goodreads
Dessa framgångar har naturligtvis avsatt tydliga spår i hennes ekonomi. 2019 omsatte hon och hennes bolag 18.1 miljoner kronor och under det första pandemiåret 2020 19,3 miljoner. Själv tar hon ut en månadslön på mellan 50 000 och 65 000 kronor. Till skillnad från de flesta andra bloggare och influencers påverkade inte pandemin Therése Lindgren ett dugg. Hennes Youtube-tåg tuffade på som om det aldrig hade existerat någon pandemi.
Therése Lindgren visar dels att kvinnor kan tjäna massor med pengar, dels att dessa pengar är ganska lättförtjänta eftersom det mest handlar om att göra reklam för sina egna och andras produkter och berätta om sig själv och sitt privatliv, sina nojor, sin panikångest, visa upp bilder på sina hundar och allt annat djupt mänskligt.
Therése Lindgren
Bild: influens.se
Som framgår av den faktabakgrund jag nu har presenterat om Therése Lindgren så är hon en stor förebild för många kvinnor, framförallt för unga tjejer med dåligt självförtroende som drömmer om en lika fantastisk – men sannolikt ouppnåelig – tillvaro som Therése Lindgrens.
Man ska dock inte glömma bort det stora ansvar Therése Lindgrens stora framgångar medför Med hennes enorma inflytande och vidunderliga maktposition i sociala-medier-Sverige så faller ett tungt ansvar på henne när det gäller att moraliskt leva upp till det ideal hon själv har skapat. Hon har ett stort ansvar för hur hennes agerande och attityd till pengar, makt, skönhet och affärer uppfattas bland alla hennes miljontals följare och framförallt hur de påverkar dem.
Therése Lindgren
Bild: lyko.com
Jag har bara med förstrött intresse följt Therése Lindgren framgångssaga. Ifjol läste jag dock en intervju med henne gjord av Expressens reporter Robert Börjesson. I artikeln berättade Lindgren hur hon tog sig bil och åkte upp till akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Hon parkerade bilen utanför entrén. Där satt hon flera timmar i bilen och grät. Hon hade inte åkt dit för att söka vård för egen del. Nej då, hon hade åkt dit för att än en gång konfronteras med sin egen mardröm. I Expressen förklarade hon vad hon menade:
”Jag åker hit för att jag måste förbereda mig för den dagen som någon går bort. Jag vet inte vad jag gör om någon dör. Det känns som om jag måste förbereda mig. Jag bara sitter i bilen och tittar och gråter för att alla ska dö och jag ska dö.”
Therése Lindgren
Bild: influens.se

Det var en av de märkligaste artiklar jag någonsin har läst. Berättar artikeln om en starkt högkänslig kvinna? Eller berättar artikeln om en kvinna som vet att hon kan tjäna stora pengar genom att vidröra människans mest känsliga strängar, nämligen ångesten och rädslan inför döden? Jag känner hur obehaget kryper längs ryggraden.

Så till mitt verkliga budskap med det här blogginlägget om Therése Lindgren. För för några dagar sen, närmare bestämt den 23 januari, avslöjade hon i en Youtube-video att hon hade bokat ett lyxigt hotellrum för en natt tillsammans med sin pojkvän för att hon skulle få en ”riktig upplevelse”. Det är ju ”upplevelser” man ska investera i numera, inte prylar. 2021 års julklapp var för övrigt att få en sådan där ”upplevelse” i present –  vad det nu kan vara.

Men det var inte på vilket hotell som helst som Therése Lindgren hade bokat rum.

Det var Grand Hotel i Stockholm.

Och det var inte vilket hotellrum som helst.

Det var Prinsessan Lilians svit på 330 kvadratmeter. I sviten inryms sällskapsrum, två sovrum, SPA-avdelning med ny träningsutrustning, privat biograf, kök och två terrasser med utsikt över Stockholms ström och Kungliga Slottet.

Dygnspris: 95 000 kronor!

Grafik: Elisabet Höglund

Jag häpnade. Hur kan man hyra Sveriges dyraste hotellsvit på Grand Hotel för 95 000 kronor för en natt? Visst tjänar Therése Lindgren mycket pengar men ändå … Är det här väl använda pengar? För henne spelar det förstår ingen roll. Hundratusen hit eller dit har väl ingen betydelse … eller? I en intervju i Expressen  hävdade Lindgren att hon betalade för rummet med egna pengar. Det återstår att se eller om det bara ett sätt att blanda bort korten och att i själva verket rörde sig om det s k samarbete mellan Therése Lindgren och Grand Hotel.

Hur som helst blev jag moraliskt djupt upprörd, jag som sparar och gnetar varje dag för att få ekonomin att gå ihop. Jag blev också upprörd å alla andras vägnar, de som också sparar och gnetar, de som kanske inte har råd att ge sina egna barn tillräckligt näringsrik mat, de som försöker leva på underbetalda jobb inom vården eller som kanske inte har något jobb alls.

Grand Hotel i Stockholm. Endast det bästa är gott nog för Therése Lindgren.
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Och vad tänker och känner alla de unga tjejer som lider av psykisk ohälsa och som älskar Therése Lindgren för den hon är och för den tröst hon kanske har gett dem? Förblir hon efter detta deras stora idol? Videoklippet med avslöjandet om den gigantiska hotellnotan väckte givetvis stor uppmärksamhet bland hennes följare på Youtube. Häromdagen hade Lindgren videoklipp redan fått 407 436 visningar på Youtube. Det är förmodligen väldigt mycket – och fler kommer det att bli.

Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel, Det ena sovrummet. Det verkar vara The Matster Bedroom”
Bild: travelnews.com
Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel,   d v s gymmet med basu och pool.
Bild: grandhotel.se

Jag är förstås som vanligt en gammal surkärring som avundas unga framgångsrika och vackra kvinnor. Vem bryr sig om vad jag tycker? Det struntar jag faktiskt i. Jag tycker att Therése Lindgren som den moraliska förebild hon är borde ha skänkt de 95 000 kronorna till forskning om psykisk ohälsa istället för att spendera dem under en natt i Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel.

Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel. 
Bild: grandhotel.se

Dessutom undrar jag: Behöver hon och hennes pojkvän verkligen två sovrum på hotellet? Sviten innehöll ju två sovrum. Och två terrasser där hon kan sitta och titta ut över det iskalla vattnet i Stockholms ström och genom regndimman ana konturerna av Stockholms slott? Oh, my God! What an experience!

Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel
Bild: grandhotel.se

Fotnot: Prinsessan Lilians svit på Grand Hotel i Stockholm invigdes år 2006 efter en omfattande renovering. Sen dess har den lockat många internationella celebriteter. Jag tror t ex att USA:s tidigare present Barack Obama bodde där på ett Sverigebesök.

Och så Therése Lindgren, förstås.