Vad är det som säger att coronapandemin är över den 9 februari???

”Smittspridningen befinner sig nu på nivåer som vi aldrig har sett tidigare!!

 

Dagens pressträff med socialminister Lena Hallengren och chefen för Folkhälsomyndigheten Karin Tegmark Wisell.
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet (pressbild)

Detta för de flesta av oss högst alarmerande uttalande gjorde generaldirektören för Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell, när hon idag höll en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren. Presskonferensen handlade dock märkligt nog om vilken dag som de svenska coronarestriktionerna skulle tas bort!

Lena Hallengren fyllde på: ”Smittspridningen i landet har förvärrats under de senaste veckorna men de nuvarande åtgärderna bidrar till att minska spridningen”.

Socialminister Lena Hallengren vid dagens pressträff
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet (pressbild)

På vilket sätt då, om jag får fråga? Det är inte precis så att spridningen minskar – den ÖKAR EXPLOSIONSARTAT. Men Lena Hallengren fortsatte dock som om detta inte var sant och sa så här:

”Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste fjorton dagarna men om läget stabiliseras och om kulmen är nådd och om vaccinationerna flyter på så kan merparten av restriktionerna avvecklas den 9 februari.”

Trots den remarkabla ökningen av smittspridningen förkunnade socialministern alltså idag att regeringen och Folkhälsomyndigheten övervägar att helt avveckla restriktionerna den 9 februari! Wow, ropar förtjust antivaxxarna och alla de som har tröttnat på restriktionerna eller som aldrig har tyckt att vi borde ha några restriktioner alls.


Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund

Men jag ropar inte ”wow”. Jag blev bara förundrad och förvirrad av de motsägelsefulla budskap som Hallengren och Tegmark Wisell serverade till svenska folket idag. Hur kan man samtidigt som smittspridningen i Sverige sen igår nådde all time high med nästan 45 000 nya fall på ett dygn fastställa ett datum om två veckor, alltså den 9 februari, när restriktionerna ska börja avvecklas? Den matematiken går inte ihop. Självmotsägelser in absurdum. Men socialministern kanske sitter inne med mer information om viruset och dess kommande spridning än vad någon av oss andra gör.

Vad finns det för stöd för detta antagande? Pandemin har under två års tid gäckat oss och spelat oss ständiga spratt. Smittspridningen har kommit och gått. Den har gått upp och ner. Vid varje nedgång har Folkhälsomyndigheten sagt att krisen nog snart är över och att vi snart ska kunna börja leva som vanligt igen.

I somras togs restriktionerna bort eftersom regeringen trodde att helvetet var förbi men efter sommaren återinfördes och skärptes restriktionerna när de ansvariga upptäckte att verkligheten inte överensstämde med prognoserna. Samtidigt fortsatte viruset att mutera för att kunna hålla jämna steg med vaccinationerna. Nu har vi fått över oss varianten omikron, som redan delat upp sig i minst två underavdelningar, BA.1 och BA.2.

Omikronvarianterna är oerhört smittsamma. De sprider som sig som löpeldar. Det är inte bara i Sverige som antalet nya registrerade smittofall registreras. Lika illa är det i Europa och i övriga världen.

Så här ser coronakartan över Europa ut idag, mörkröd för hela slanten:

Hela Europa är nu mörkrött. Det betyder att smittspridningen är rekordartad överallt.
Karta: Europeiska Smittskyddsmyndigheten

Smittan sprider sig med blixtens hastighet men samtidigt blir folk inte lika sjuka längre och dödstalen stiger inte i samma takt som smittan sprid. Detta har gjort att flera experter med WHO:s Europachef Hans Kluge i spetsen häromdagen hävdade att omikronvarianten (-varianterna) kan betyda slutet på coronapandemin i Europa. Samtidigt lämnade han in en liten brasklapp där han skev att det kanske var för tidigt att slappna av med tanke på coronavirusets stora möjligheter att mutera.

Hans Kluge, Världshälsoorganisationens Europachef
Bild: WHO

Det var nog klokt av Kluge att göra denna reservation. Icke överraskande togs dock hans huvudbudskap emot med sprudlande entusiam. Många smittoexperter började uttala sig i samma riktning, nämligen att pandemin snart är över. Det gällde även Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Somliga experter tror att coronapandemin kommer att omvandlas till en vanlig banal säsongsinfluensa medan andra tror att den kommer att ta formen av en endemi, alltså en sjukdom som förekommer hos en begränsad grupp människor inom ett begränsat område. Om en endemi ökar till att omfatta fler kallas det för en epidemi medan och en epidemi som sprider sig över stora delar av världen kallas pandemi. Det är i detta senare illstånd vi befinner oss nu.

Men trots den galopperande smittspridningen och kanske på grund av Hans Kluges mindre kloka uttalanden så har flera länder i Europa redan hävt sina restriktioner eller är på väg att häva dem. Idag öppnar till exempel Nederländerna  efter en månadslång nedstängning. Samma sak gäller Danmark som kommer att häva alla restriktioner den 31 januari. Om två veckor väntas kanske Sverige följa Danmarks exempel.

Självklart ska man inte låsa in människor och verksamheter med restriktioner som inte är nödvändiga. Så fort en smitta drar sig tillbaka ska restriktionerna hävas. Men jag tycker att det är omdömeslöst av socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell att gå ut och anvisa ett exakt datum då restriktionerna ska hävas. Det kan ingjuta falska förhoppningar hos folk. Det kan leda till felaktig planering och felaktiga beslut. Vi har aldrig kunnat lita på coronaviruset. Vi kommer inte att kunna göra det i fortsättningen heller.

Avslutningsvis kom idag beskedet att två av Norges största medaljhopp på OS, längdskidåkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå, har testats positivt för covid-19. I förra veckan fick den svenske längdåkaren Leo Johansson samma besked. Innan OS i Peking hinner invigas kommer sannolikt flera besked av det här slaget att tillkännages. Det har gjort att Expressens skidkommentator Tomas Pettersson redan har döpt OS i Peking till ”Omikronska Spelen” i Peking.

Tomas Pettersson, Expressen
Bild: mobile.twitter.com

En beskrivning icke helt tagen ur luften.

Häromveckan skrev jag själv här på min blogg att OS borde skjutas upp till nästa vinter. Så kommer det naturligtvis inte att bli.”The Corona Show” must go on.